PapillomIbland kan det komma överraskningar när du kontrollerar beteshästarna. Från en dag till en annan kan det ha uppstått en massa vårtor på unghästens huvud.
Unghästvårtor – ett problem som går över

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Turligt nog är vårtorna oftast inget som ger bekymmer, utan de kan förekomma på unghästar upp till och med tre års ålder.
Dessa så kallade unghästvårtor, papillom, orsakas av ett virus som trängt in genom småsår i huden, vilket har skett flera månader innan vårtorna visar sig.
Kan bli flera hundra
Vårtorna är grå och stjälkade och kan vara upp till tio millimeter i storlek. Antalet kan variera, allt från några stycken till flera hundra på en och samma häst. De förekommer mest på mulen, läpparna och runt ögonen.
De smittar genom direktkontakt, oftast drabbas flertalet unghästar i en grupp. Hästar med nedsatt allmäntillstånd har i regel flest vårtor.
Vårtorna kräver ingen direkt behandling, utan självläker inom några månader. I vissa fall kan de spricka eller skrapas upp av något i omgivningen, till exempel om hästen kliar sig av andra anledningar. Då kan de behöva rengöras för att det inte ska uppstå några sår.
Borta efter tre månader
Om självläkningen inte skulle fungera eller om det uppstår några verkliga problem, går det att kirurgiskt avlägsna vårtorna, men det är mycket sällsynt.
Efter cirka tre månader brukar vårtorna ha självläkt utan att några speciella åtgärder har behövts.
När vårtorna har läkt ut ger det livslång immunitet mot detta virus.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 12/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på