Nyheter
28 oktober 2020 21:52
Ridsportplus

Ungponnyekipaget som nekades start: ”Är jättebeklagligt”

Tuffa turerFacebokinlägget om 11-åriga Ronja Kardos som inte fick starta första ungponnykvalet har delats flitigt på sociala medier det senaste dygnet. Under onsdagen tog det hela en ny vändning när ekipaget plötsligt fick komma till start. Ponnyns ägare Frida Nielsen tänker dock driva den förlorade starten vidare. Ridsport har pratat med överdomaren i fråga.

Ungponnyekipaget som nekades start: ”Är jättebeklagligt”
Ronja Kardos och Moelview Torino, alias "Tord". Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Händelsen där 11-åriga Ronja Kardos inte fick starta första ungponnykvalet med 4-åringen Moelview Torino på ponny-SM i Helsingborg har blivit en snackis. Inte minst tack vare det flitigt delade Facebokinlägget som ponnyns ägare Frida Nielsen gjorde under tisdagen.

Att det ligger på henne själv att hon hade missat att även ungponnyerna skulle veterinärbesiktas är hon medveten om – det hon vänder sig starkt emot är tävlingsledningens bemötande när hon försökte komma till en lösning. Hon hade själv kontaktat tävlingsveterinären Barbro Olsson som erbjöd sig att komma till tävlingsplatsen för att genomföra en besiktning innan start utan extra kostnad för arrangören, men det godtogs inte av överdomaren Johan Hjertberg.
– Han sa bara att beslutet var fattat och att han inte skulle släppa igenom ponnyn för start, berättar Frida Nielsen.

Någon riktig motivering med stöd i regelverket för beslutet fick hon inte, menar hon. Det enda hon har kunnat finna stöd för själv i TR är att hästen ska vara besiktad innan start för att undvika startförbud.

Fick starta finalen

På onsdagen var dock tongångarna annorlunda när tävlingsledningen med överdomare Johan Hjertberg i spetsen meddelade att Ronja Kardos och Moelview Torino var välkomna att både besikta och starta i 4-åringarnas final. Tiden för besiktningen var dessutom tidigarelagd just för att ekipaget skulle hinna starta. Meddelandet kom dock nära start och med körtiden från Ystad, varifrån teamet utgick, blev det till slut även ett pusslande med starttider innan ekipaget till slut fick startsignal.

– Jag knoppade på vägen dit i lastbilen, Ronja fick näsblod på framridningen och ponnyn var lite spänd, sa de. Men det är inte så konstigt, de andra hade ju redan varit inne en gång igår, säger Frida Nielsen.
– Ronja är ändå tuff och cool som kunde rida in där ändå, men det är klart att det påverkar.

Det blev en andraplats i onsdagens finalomgång för 4-åringarna med 79,600 procent, något som teamet inklusive Frida Nielsens bonussyster Tova Åkerström-Sramel är väldigt glada över. Vad det hade kunnat bli i totalen är svårt att sia om, menar de, men ponnyn har bara startat dressyr två gånger tidigare och vunnit bägge gångerna.

Ridsport har även pratat med Johan Hjertberg som står fast vid beslutet om att neka till start på tisdagen.
– Jag har gått på regelverket och propositionen, ponnyn kom inte till den tidsbestämda besiktningen och fick därmed inte starta. Idag lyckades vi ändra besiktningstiden så att ponnyn kunde komma till start.

”Är jättebeklagligt”

Tävlingsveterinären hade ju kunnat besikta ponnyn även inför första kvalet, varför kunde inte ponnyn fått starta då också?
– Enligt mina uppgifter gick det inte att lösa igår. Jag hade också kontakt med veterinären och hon sa till mig att hon hade fullt upp med patienter och även en inplanerad operation senare på dagen.

Men om det hade gått att lösa, hade ekipaget fått tillåtelse att starta då?
– Nej, det menar jag inte. Jag kan inte göra något åt beslutet som togs igår. Det går inte backa på. Sedan tycker jag det är jättebeklagligt, men det finns ett regelverk och även upplysningar om att besiktning ska göras.

Finns det inte skäl att vara övertydlig gällande veterinärbesiktningen med tanke på att det inte är sedvanligt att ungponnyerna besiktas i samband med ungponnyfinalerna?
– Vi har tagit till oss det till nästa gång. Det är något vi ska titta på och se över, och precis som du säger vara övertydliga med vad som gäller.

Det blev ju en lyckad start idag, innebär det slutet gott, allting gott, eller?
– Jag har också pratat med dem, de var jättelyckliga. Med allt pusslande och donande var det vad jag vet en glad flicka som till slut red programmet idag.

Någon ytterligare förklaring till varför det inte gick att hitta en lösning på tisdagen har de inte fått. Frågan om de kunde få ”rida igen” det förlorade kvalet på något sätt besvarades helt sonika med ett nej, men Frida Nielsen tänker inte ge sig. Händelsen är inskickad till disciplinnämnden.

Ridsport har även varit i kontakt med tävlingsveterinären Barbro Olsson, som säger att hon hade kontakt med Frida Nielsen angående att besikta ponnyn på tävlingsplatsen på tisdagen.
– Jag sa att jag kunde besikta ponnyn om det hanns med innan start, säger Barbro Olsson.

Hon tillstyrker dock att hon hade ont om tid på grund av flertalet inbokade patienter och en inbokad operation på tisdagen, då hon också redan hade varit hos Helsingborgs Fältrittklubb och besiktat hästar på morgonen.

Hur rimmar beslutet om att inte hjälpa Ronja Kardos och Moelview Torino att komma till start med Svenska Ridsportförbundets värdegrunder? Den frågan ställer sig Frida Nielsen i det långa Facebookinlägget som du kan läsa här under.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden