Avelsnyheter
18 november 2019 19:00
Ridsportplus

Unika gener ger Comme Il Faut topprankning

FramgångshingstComme Il Faut tävlas på allra högsta nivå av Marcus Ehning, men han föddes faktiskt hos en annan toppryttare, Ludger Beerbaum. Nu visar det sig att hingsten också hör till toppskiktet när det gäller förärvning.

Unika gener ger Comme Il Faut topprankning
Marcus Ehning på hingsten Comme Il Faut. Avelsrådgivaren Jac Remijnse anser att av alla Ratinas avkommor var Comme Il Faut den ende som ärvde hennes framåtanda. Foto: Stefano Grasso/LGCT

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När webbsidan Hippomundo i september presenterade en lista över framgångsrika fadershingstar, låg Comme Il Faut i topp.

Statistiken byggde på hur stor andel av hingstarnas avkommor som tävlat på minst 1,45-nivå internationellt. Comme Il Faut fick ett index på 52,4%.

Förklaringen till hans förärvning på absoluta toppnivå ligger förstås i den fantastiska och helt unika härstamningen.

Modern är en hoppikon

Hans far Cornet Obolensky tävlades av Ludger Beerbaum och Marco Kutscher. Cornet Obolensky vann världscuptävlingar och tog lagguld vid EM 2011. Efter sin framgångsrika tävlingskarriär har han gjort succé som avelshingst.

”De flesta så kallade experter var upprörda över att en så obetydlig individ blev godkänd som avelshingst.
Jac Remijnse

Cornado I och II, Cornet d’Amour, Conte Bellini, Cornet’s Cristallo och Comme Il Faut är några av hans berömda avkommor.

Cornetobolen.-11-05-10-1039
Marco Kutscher tävlar Cornet Obolensky. Foto: Kiki Beelitz

Comme Il Fauts mor Ratina betecknas av många som 1900-talets främsta hopphäst.

Tillsammans med Piet Raijmakers och Ludger Beerbaum vann detta fenomen världscupfinalen, EM i Mannhaim och Aachen GP samt tog silver vid OS i Barcelona. I lagtävlingar var hon med och tog guld på OS i Atlanta och Barcelona, VM-guld i Haag och EM-guld i Mannheim och La Baule.

Mormodern lade grunden

Ratinas mormor Heureka Z tävlades av Herman Schridde och vann ett stort antal internationella GP. Schridde arbetade som personlig tränare åt Zangersheidestuteriets grundare Leon Melchior, som köpte Heureka och fortsatte att tävla henne. Hon var sedan förmodligen det viktigaste avelsstoet när han byggde upp Zangersheide.

Heureka lämnade avelshingstarna Goliath Z (e Graf Gotthard Z) och Ahorn Z (e Almé Z). Med Almé Z lämnade hon också dottern Argentina Z, som sedan blev mor till Ratina Z (e Ramiro Z).

”När Comme Il Faut föddes såg han ut som en liten schäferhund.

Ludger Beerbaum

Förutom Ratina Z lämnade Argentina tre helbröder, Rebel I, II och III, som alla blev godkända avelshingstar. Det finns också en helsyster, Roxan Z, som lämnat fyra internationella hopphästar.

Tre kloner från Ratina Z

Ratina Z sattes i avel innan hennes tävlingskarriär startade. På Zangersheide har hon lämnat de godkända hingstarna Treassure Z (e Tlaloc la Zilla), Crown Z (e Carthago) och Rex Z (med sin helbror Rebel Z). Både Rex Z och Crown Z har gått svår internationell hoppning.
Melchior gjorde tre kloner från Ratina Z.

Fakta

Comme Il Faut

Född 2005, 164 cm, Westfalen,
e Cornet Obolensky u Ratina Z e Ramiro Z-Almé Z, uppfödare Ludger  Beerbaum.
Comme Il Faut hade en framgångsrik unghästkarriär, han var exempelvis tvåa vid unghäst-VM för 5-åringar.
Som 8-åring tävlade Comme Il Faut med Marcus Ehning upp till femstjärnig Grand Prix i Global Champions Tour.
Under 2018 hade han stora framgångar i femstjärniga Grand Prix och en sjundeplacering i World Cup-finalen i Göteborg.
Ekipaget slutade femma i EM 2019.
Comme Il Faut har 38 avkommor registrerade i SWB åren 2009–2019.

Expandera

Två av dem lever fortfarande på Zangersheidestuteriet.

Ludger Beerbaum hade ett avtal med Melchior om att Ratina skulle stanna hos honom efter tävlingskarriären, och att han skulle ha rätt att ta några föl efter henne.

Han motsatte sig också att göra embryo från henne. Därför blev det inte så många avkommor.

Sålde topphingsten som föl

Beerbaum fick två föl efter Ratina. Ett sto som omkom tidigt och så Comme Il Faut. Han var väldigt missnöjd när hingsten föddes och sålde honom redan som föl. I en intervju med Hippomundo säger han:

”Ibland blir man förvånad över fölen och hur de utvecklas när de blir äldre. När Comme Il Faut föddes såg han ut som en liten schäferhund. Även när han som 2,5-åring kom till hingstpremieringen var han den klart minsta hingsten och rörde sig inte speciellt bra, men hoppade mycket bra. Han hade en kort galopp och behövde två galoppsprång när andra tog ett. Han utvecklades sedan till att bli en exceptionell hopphäst och är fortfarande en fantastisk häst. Detta visar hur svårt det är att bedöma unga hästar.”

Fakta

Många tävlingsavkommor

Webbsidan Hippomundo har jämfört olika hingstars förärvning och använde då det man kallar ”Black Type Offspring”. Detta gjordes genom att titta på alla avkommor som finns inlagda i Hippomundos databas och sedan räkna fram hur stor andel av dem som tävlat på minst 1,45-nivå. Ett procenttal räknades ut för de hingstar som hade minst 50 inlagda avkommor.
Comme Il Faut hamnade i topp med hela 33 avkommor av 63, som var åtta år eller äldre och som tävlat 1,45 eller högre. Det ger ett index på 52,4 procent.
Man kan jämföra med Chacco Blue, som av många anses vara den hetaste hopphästförärvaren just nu. Han ligger på femte plats med 446 avkommer på internationell 1,45-nivå av totalt 965 avkommor äldre än åtta år. Det ger ett index på 46,2procent.

Expandera

Upprörda experter

Ridsport ringde upp Jac Remijnse, som under många år arbetade som avelsrådgivare åt Leon Melchior på Zangersheide. Han känner Ratina Z och hennes avkommor väldigt väl.

Remijnse var själv på plats i Münster-Handorf 2007 när Comme Il Faut godkändes.
– De flesta så kallade experter var upprörda över att en så obetydlig individ blev godkänd som avelshingst. Men vi var några som var överens om att han var den klart bästa hopphästen och hade den mest intressanta stammen.

Han anser att av alla Ratinas avkommor var Comme Il Faut den ende som ärvde hennes riktiga framåtanda och försiktighet.
– De andra är alla lite långsamma, men deras döttrar kommer att bli oerhört värdefulla inom aveln om man avlar rätt på dem.

”Ibland blir man förvånad över hur fölen utvecklas när de blir äldre.
Ludger Beerbaum

Remijnse anser också att Ratina var en häst på OS- och VM-nivå medan Comme Il Faut är en häst på EM-nivå.
– Tack vara sin oerhört skickliga ryttare löser han de problem som hans lite kortare galopp ställer honom inför. Med rätt ston kommer det att bli många fantastiska tävlingshästar efter honom.

Comme-il-faut_godkandes
Comme Il Faut när han godkändes 2007. Foto: Kiki Beelitz

Föl med synfel

Det har förekommit att föl som fötts i Sverige efter Comme Il Faut bara har haft ett öga eller till och med varit blinda, så kallad microftalmi. Ridsport ringde upp avelsledaren på SWB, Emma Thorén Hellsten.
– Det pågår just nu forskning i åtminstone Sverige och Tyskland, för att klarlägga om/hur den ärftliga delen av problematiken ser ut. Det är nämligen inte så enkelt att det är en gen, som i WFFS-fallet, som påverkar. Snarare tror man att många olika faktorer måste sammanfalla för att problemet ska uppstå. Därför är det också svårt att säga att en hingst är ”bärare” av gener som ger defekten, eftersom det inte går att testa i dagsläget.

– Vi har heller inte haft så många inrapporterade fall efter Comme Il Faut att vi anser det befogat att gå ut med någon rekommendation. Däremot fick vi in fler rapporterade fall av microftalmi än vanligt i fjol och i år, efter flera olika hingstar (ett föl vardera). Möjligen kan det bero på att det blivit mer uppmärksammat så att folk hör av sig.

Många rykten

– Över lag upplever vi att man inte rapporterar in defekter till oss. Jag får ofta höra rykten om än den ena än den andra defekten där folk säger att ”det stod ju på FB att…”. Jag uppmanar dem då att rapportera in till oss, men får sällan någon rapport. Då blir det omöjligt att följa upp. Vi vill veta vilken defekt det gäller, kön på fölet, när det föddes, far, mor. Man kan ta hårprov eller annat vävnadsprov på fölet/hästen om den måste avlivas, som går att använda för  utredning senare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden