Sverige
5 november 2019 09:59

Uppfödare får betala skadestånd för sjuk häst

TvistEn uppfödare sålde en häst som tidigare haft tandproblem, men som ansågs vara frisk. Några månader efter försäljningen konstaterades svåra skador i hästens mun och hästen fick avlivas av djurskyddsskäl - nu har tingsrätten bedömt att uppfödaren ska betala skadestånd till köparen.

Uppfödare får betala skadestånd för sjuk häst
Hästen hade så stora tandproblem att den inte kunde äta och tugga utan smärta. Arkivbild: Hyzop/Istock

Det var under 2017 som en familj annonserade efter en allroundhäst, och fick svar av en uppfödare i Mellansverige. Familjens budget låg på 100 000 kronor, och uppfödaren erbjöd sig att sänka priset på sin häst från 150 000 kronor, skriver ATL.

När familjens dotter provred hästen var den smal, men den passerade veterinärbesiktningen utan problem. Enligt uppfödaren hade hästen för flera år sedan haft problem med tänderna, men detta var inte längre något som besvärade hästen.  Det gjordes ingen utökad undersökning av munhålan vid besiktningen, skriver tidningen.

Stora skador i munnen

Men tre månader efter köpet upptäcktes stora problem med hästens tänder och munhåla, och trots att köparna försökt att få upp hästen i hull var den fortfarande mager. Veterinär hittade stora foderinpackningar, glest mellan tänder, inflammationer och tänder som flyttat sig mot tungan och orsakat sår. Flera behandlingar gjordes men hästen blev inte bättre, och av djurskyddsskäl avlivades därför hästen. Enligt veterinär så ansågs defekterna i hästens mun vara ett resultat av en långsam process som börjat långt innan hästen köptes, skriver ATL.

Med hänvisning till konsumentköplagen reklamerade köparen hästen, men uppfödaren vägrade ta tillbaka hästen eller ersätta köparna. Tvisten avgjordes därför i Södertörns tingsrätt, som dömde till köparens fördel.  Uppfödaren ska betala tillbaka inköpsbeloppet på 100 000 kronor, ett skadestånd på cirka 52 000 kronor, samt stå för köparens rättegångskostnader på cirka 281 000 kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden