Distansritt
21 augusti 2016 20:46

Upploppsstrid på Rimboritten

Rimboritten i Roslagen är den enda distansritten i Stockholms län och har funnits i många år. Ņrets upplaga bjöd på DM, ATG:s specialpris till bästa ridtravare och huvudklasser var 80 och 50 km. Det blev upploppsstrid på den långa målrakan på 50 km.

Upploppsstrid på Rimboritten
Jumanji och Malin Eriksson vann Rimborittens 80 km för andra året i rad. Ulf Lonaes

På 80 km blev det 16 startande i regndiset som snabbt delade upp sig i två stora tätklungor med några minuter mellan. Första tätgruppen om åtta ekipage kom till tio km på runt 18 km/tim. Dragvilligast dit var välridande 15-åringen Svea Hallinder på 
Stall Gillmyras gamla elithäst Nefer el Fox. Bakom sig hade hon fyra stallkamrater, och i tätkön fanns Baltazar/Mari Sundström, Jumanji/Malin Eriksson och Grammatic/Lars Thunander. De båda tätgrupperna fortsatte att jaga varandra i gott galopptempo på den andra sträckans 30 km som var densamma som den första.

På upploppet tar Jumani och Malin tidigt kommandot och är först över mållinjen med Baltazar och Mari fem sekunder bakom. En dryg minut bakom har Grammatic lämnat de andra bakom sig och är trea i mål. Men när Baltazar inte blir godkänd i slutbesiktningen för en hälta så blir Grammatic tvåa och Svea och Nefer el Fox som bara var fyra sekunder bakom Grammatic blir trea och distriktsmästare i Stockholm. Svea tävlar för Skånsta Ryttare i Åkersberga.

Med 48 i puls och segertiden 4.29,58 tim/17,8 km/tim vinner Jumani 80 km. Men helt överraskande var det inte.
– Jag är 31 år och jobbar som hästskötare på ridklubben i Edsbyn. Jag har haft Jumanji i fem år och han är nio år. Det här var vår andra 80 km och vi vann Rimborittens 80 km förra året också. Egentligen är jag ingen tävlingsmänniska men vi tävlar lätta klasser i dressyr också, säger Malin, som hade sina föräldrar med som hinknissar.

På 50 km brukar det oftast vara ett högre tempo än i de längre klasserna på samma bana. Men de 16 ekipage tog det lite lugnare och red de två sträckorna på 30 och 20 km på 14,7 till 16,3 km/tim. På målrakan gick det desto fortare. Där var det 18-årige arabkorsningen El Cristo och Monica Hanning som de sista 100 meterna satte allt på ett kort i fyrsprång och med en sekund slog varmblodiga travaren Sin Cera med Katarina Mungsgård ombord. Segertiden blev 3.03,54 tim/16,3 km/tim.
– Hans pappa är arab och mamman varmblodig travare och jag har haft honom i tre år. I början av distansrittskarriären var han hispig och jobbig, men nu har han lärt sig och är en klippa. Vi har gjort fyra 80 km och kanske provar vi 120 km nästa är säger den 41-åriga undersköterskan från Östervåla.

ATG sponsrade för tredje året i följd med ett täcke till bästa ridtravare på 50 km.
– Sin Cera är min egen uppfödning som när hon inte kom längre på travet än 18,3 km i rekord och 15.000 insprunget så köpte jag tillbaka henne och hon fick bli distansrittshäst precis som hennes mamma i stället. Nu har hon också genomfört två distansritter på 120 km, säger Katarina Mungsgård.

Fullständiga resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden