Hoppning
4 juni 2022 19:33
Ridsportplus

Upprörda känslor på Strömsholm: ”Finns inget för broddarna att fästa i”

Hård kritik"Det är klart att det inte går att råda över vädret, men det här är under all kritik." Det säger Josephine Karlsson som är på plats för att rida semifinalen i Folksam Elitallsvenska på Strömsholm, där stora regnmängder har skapat problem. Efter något hetsiga diskussioner beslutades det till slut att en komprimerad version ska genomföras på den hårt ansatta Slottsbanan.

Upprörda känslor på Strömsholm: ”Finns inget för broddarna att fästa i”
Vissa av klubbarna ville flytta semifinalen från Strömsholm. "Det känns fortfarande som att förutsättningarna är för dåliga här", säger Josephine Karlsson som är lagledare för Billdals Ridklubb. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Josephine Karlsson körde från Göteborg till Strömsholm på fredagen med sikte på att rida semifinalen i Folksam Elitallsvenska med laget från Billdals Ridklubb, där hon även agerar lagledare tillsammans med Carina Olofsson. Väl på plats stod det klart att det ihållande regnet som varit i inledningen av nationaldagstävlingarna hade skapat stora problem på hela tävlingsområdet.

  – Allt var bara lera. När vi skulle ta över grejerna till stallet fick vi vada i en decimeter djup lera, det fanns ingen belysning i stallet plus att boxarna var blöta. En av våra ryttare lastade inte ens ur utan åkte iväg och ordnade egen uppstallning istället, säger Josephine Karlsson.
  – Och idag när vi skulle ut och rida fanns det ingenstans att rida hästarna. Det var bara lera överallt och det gick inte att rida utan att hästarna halkade runt.

  ”Allt är bara väldigt tråkigt”

  Även hoppryttarnas tävlingsbana, det vill säga Slottsbanan där underlaget består av gräs, har till stor del fallerat. För den som har följt nationaldagstävlingarna på Equipe sedan fredagen har det varit stora omkastningar i tidsschemat med inställda klasser och ryttarmeddelanden om ihållande regn som ställt till det med både gräsbanan och framhoppningen.

  På fredagen ställdes flera hoppklasser in till förmån för fälttävlansryttarnas hopprov för att terrängen sedan skulle kunna genomföras. Under lördagen valde tävlingsledningen sedan att ta bort kvalet till Torstensons ungdoms-GP och ponnyernas GP-kval till förmån för uppvärmningsklasserna till semifinalen i Folksam Elitallsvenska och lag-SM för ponnyer. Detta för att skona banan, enligt Jonas Johnson vid Ridskolan Strömsholm, som arrangerar tävlingarna tillsammans med Strömsholms Ridsportförening. Tanken då var att Torstensons ungdoms-GP och ponnyernas GP-kval skulle flyttas fram till söndagen eller måndagen.

  Ryttarna i Billdals Ridklubbs lag var dock inte intresserade av att värma upp på den hårt ansatta Slottsbanan. De fick medhåll från många av de andra lagryttarna och lagledarna för de 15 lagen som gjort sig redo för semifinal i helgen.

  De har lagt ut flis och sand för att det ska torka upp, men på många ställen finns det inget gräs kvar.

  – Allt är bara väldigt tråkigt. Många har med sig några av sina bästa hästar hit och i nuläget ser vi inte hur vi ska kunna genomföra semifinalen. De har försökt fixa gräsbanan för att få den ridbar, men det är väldigt mycket lera där också, säger Josephine Karlsson.
  – De skulle bara ha avbrutit direkt igår men istället fortsatte de att köra på. Jag förstår att det är svårt med fälttävlan som behöver genomföra sina klasser, men de borde också ha tänkt på att det finns fler viktiga klasser. De har lagt ut flis och sand för att det ska torka upp, men på många ställen finns det inget gräs kvar. Det finns inget som våra broddar kan fästa i. Det är bara lerbotten och då kan vi lika gärna rida på en åker.

  Även möjligheterna att hoppa fram är ett riskmoment. Framhoppningen som först var på gräs flyttades tidigt till en sandbana. Men den är inte heller i toppskick, menar Josephine Karlsson.
  – Vi har inget bra ställe att värma upp på. Det är fibersand på gammal sjöbotten så det är lera där också.

  Testkörde med ponnyerna

  Efter att bägge klasserna i 1,25 och 1,35 ställts in på lördagen hölls ett möte mellan lagledarna och tävlingsledningen där man kom överens om att låta ponnyerna gå sin uppvärmningsklass i Lätt A. Detta för att sedan fatta beslut om banan håller för att genomföra semifinalen i Folksam Elitallsvenska på söndagen.
  – Vår banbyggare Maria Alfredsson upplever att banan är ridbar för ponnyerna och då gör vi så, sa Jonas Johnson till Ridsport inför ponnyklassen.

  Lagledarna var med på förslaget men var skeptiska till utfallet.
  – Det vi är överens om är att vi ska genomföra semifinalen under den här tävlingen. Om det sedan blir på den gröna banan vid slottet eller om vi ska flytta tävlingen till en grannanläggning, det återstår att se. Men den ska genomföras den här helgen, sa Jonas Johnson.

  Efter ponnyernas Lätt A fattades slutligen ett beslut om att genomföra semifinalen på Slottsbanan under söndagen, men i en komprimerad version som du kan läsa mer om längre ner.

  Bristande organisation

  Vädrets makter är en sak, men Josephine Karlsson ställer sig frågande till beredskapen hos arrangören, och skicket på Slottsbanan.
  – Det är klart att det inte går att råda över vädret, men det här är under all kritik. Man vill att lag-SM ska vara en prestigefylld tävling där folk vill vara med och rida, och då behöver man hålla en viss standard. Annars vill ryttarna inte vara med. Titta bara på Falsterbo och hur rädd Jana (Wannius) är om sin gräsbana där. När en av Sveriges riksanläggningar inte kan skapa bättre förutsättningar än så här, då förlorar man all respekt.

  Man vill att lag-SM ska vara en prestigefylld tävling där folk vill vara med och rida, och då behöver man hålla en viss standard.

  Organisationen kring hela tävlingen brister, menar Josephine Karlsson.
  – Folk som har kommit hit och kört fast i leran har fått vänta på hjälp i flera timmar. Man borde ha styrt upp saker långt tidigare, både när det gäller tävlingsbanorna och allt runt omkring. Det hade varit så enkelt att exempelvis snabbt lägga ut lite grus.

  Josephine Karlsson hoppas att det blir en väckarklocka för Strömsholm.
  – Hade det här varit en vanlig tävling hade vi vänt och åkt hem för länge sedan. Men man vill göra det här för laget, säger Josephine Karlsson.
  – Strömsholm är fantastiskt vackert och jag älskar att vara här, men det räcker inte. Det måste också finnas bra förutsättningar för att tävla.

  Både ris och ros

  Jonas Johnson känner inte igen sig i kritiken utan menar att beredskapen har funnits och att man mobiliserat alla krafter för att hantera problemen som regnet ställt till med. Det har körts ut grus och ordnats med extra spån till blöta boxar samtidigt som gräsbanan har dressats och vältats, menar han.
  – Men gräsbanan tål inte hur mycket regn som helst, det finns en gräns. Det är inget unikt för oss utan händer även vid andra stora utomhusevenemang.

  Jonas Johnson menar att organisationen har fått mycket ros för sina insatser, men förstår också att alla kanske inte är nöjda.
  – Vi har tre grenar på ett meeting, vilket skapar extra utmaningar eftersom hela området är fullbelagt. De beslut vi har fattat har vi gjort med tanke på att det finns en större helhet att ta hänsyn till – och målet har hela tiden varit att allt som varit planerat är tänkt att genomföras.

  Vi har tre grenar på ett meeting, vilket skapar extra utmaningar eftersom hela området är fullbelagt.

  Jonas Johnson slår samtidigt ett slag för dressyren, där dressyr-SM är det som har flutit på bäst tack vare de väldränerade fibersandsbanorna. På terrängbanan lyckades man leda om en del av banan för att till slut kunna erbjuda en säker bansträckning.
  – Det har fungerat fantastiskt bra med dressyren, där har det sportsliga inte påverkats över huvud taget, säger han.

  Semifinalen ändras till en omgång

  Efter ponnyernas Lätt A möttes lagledarna och tävlingsledningen igen och efter något hetsiga diskussioner fattades slutligen beslut om att genomföra semifinalen i Folksam Elitallsvenska på Slottsbanan.

  Istället för två omgångar blir det dock en omgång över 1,40-hinder med omhoppning. Inför semifinalen finns det även möjlighet att rida en uppvärmningsklass, som inte är en tävlingsklass. ”Anledningen är att gräsunderlaget inte tål alltför många starter”, skriver Strömsholms Ridsportförening i ett pressmeddelande.

  ”Vi i tävlingsledningen är glada att semifinalen går att genomföra nästan som planerat här på Strömsholm”, står det vidare att läsa. Efter söndagens semifinal i Folksam Elitallsvenska är målet att även genomföra måndagens SM-final i Folksam Ponnyallsvenska.

  Kvalet till Torstensons ungdoms-GP är också planerat till måndagen. Kvalet till NAF Five Star Magic Pony Grand Prix går efter semifinalen på söndagen.

  ”Skulle det bli regn finns en reservplan att flytta semifinalen till Hallsta Ridklubb under söndagen.”

  ”En annan bana hade varit bättre”

  – Vi står fortfarande upp för att rida på en annan bana hade varit ett bättre alternativ. Arrangörerna har verkligen försökt att göra det bästa av det och förutsättningarna är mycket bättre idag, men verkligen inte optimala för ett lag-SM, säger Josephine Karlsson till Ridsport på söndagen.

  – Men eftersom det var en demokratisk omröstning igår och majoriteten av lagen ville genomföra det på plats så accepterar vi läget och försöker göra det bästa av situationen.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden