Sverige
2 februari 2021 08:00
Ridsportplus

Bedragare utger sig för att jobba på Ridsport – vill ha lösenord

LurendrejareDressyrryttaren Lindha Svensson fick i helgen ett meddelande från en Linda Olofsson som utgav sig för att vara reporter på Ridsport. Personen ville komma åt Lindhas mejllösenord via en fejkad databas. Ridsport samarbetar inte med någon med det namnet och ber aldrig någon logga in på en databas. "Reporterns" identitet är kapad och har använts vid liknande bedrägeriförsök.

Bedragare utger sig för att jobba på Ridsport – vill ha lösenord
Lindha Svensson med egna hästen Ninja. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Lindha Svensson, dressyrryttare och ridlärare på Varbergs Ridskola, blev i helgen kontaktad av en person som utgav sig för att heta Linda Olofsson och jobba som reporter på Ridsport. Via Messenger frågade personen om Lindha kunde tänka sig att ställa upp på intervju om ”privatpersoners ridträningar och personliga mål”.
– Jag tyckte det var lite konstigt att hon skrev en söndag, och så reagerade jag på ordet ridträningar. Det är ju inget man säger, berättar Lindha Svensson som ändå tackade ja.

Samtidigt var hon lite undrande och gick in och tittade på Facebookprofilen.
– Hon hade inga hästvänner på Facebook och bara 15 vänner. Jag tänkte att hon inte kan vara reporter på Ridsport utan att ha vänner inom ridsporten.

Lindha Svensson fick dessutom veta att det skulle skapas ett konto på Ridsports databas, där hon sedan skulle få logga in för att svara på frågor.

Nu ringde dock varningsklockorna på allvar och istället valde hon att kontakta redaktionen på Ridsport. ”Eftersom det är så mycket bedrägeriförsök nu för tiden, så blev jag lite misstänksam”, skriver hon i ett mejl. Där frågar hon också om Ridsport har någon databas för intervjuer, vilket Ridsport inte har.

Image001
Lindha Svensson gjorde en skärmdump av konversationen. Foto: Privat

Tidigare bedrägeriförsök

Både Expressen och av SVT Halland rapporterade för flera år sedan om samma typ av bedrägeriförsök med samma kapade ansiktsbild och namnet Linda Olofsson. Då handlade det om ett bostadserbjudande i Varberg, men för att få se bilder på lägenheten uppmanades tjejen som letade bostad åt sin kille att skicka mejladress och lösenord.

Research gjord av SVT Halland visade då att bilden på den som kallade sig Linda Olofsson i själva verket föreställde Linda Frisk, som inte hade en aning om att hennes ansikte blivit kapat.
– Först reagerar man nästan genom att skratta åt det, eftersom det är så absurt. Men när det har landat lite grann så är det ganska obehagligt. Man skulle kunna bli igenkänd som någon man inte är, och någon som har gjort saker som människor mår dåligt av, sa Linda Frisk till SVT Halland vid tillfället.

Polisen varnade då för den här typen av bedrägeriförsök. Lösenord på vift kan enkelt omvandlas till en vara, tjänst eller pengar. Exempelvis genom att gärningsmannen skriver till vänner och ber om pengar.
– Hantera dina lösenord och din personliga information som pengar. Du lägger inte dina kontanter under en sten i parken och förväntar dig att pengarna ligger kvar till dagen efter. Hantera dina lösenord som ett värdeföremål, sa Magnus Lindegren, chef på bedrägerisektionen i polisregion väst till SVT Halland.

”Känns genomtänkt”

Lindha Svensson har också läst vad Expressen har skrivit och tycker att det hela känns väldigt obehagligt.
– Det syns ju på min Facebook att jag rider dressyr, och att jag tävlar och tränar. Detta var ju riktat mot mig personligen, eftersom det handlar om mina intressen och något jag kan svara på. Det känns som att det är genomtänkt, vilket är otäckt.

– Att hon skrev att hon jobbade på Ridsport känns också olustigt. Det är något som känns tryggt för mig, och hon använde sig av det, säger Lindha Svensson som nu har blockat ”Linda Olofsson”.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden