Veterinärt
21 november 2019 17:03
Ridsportplus

Utvärtes ultraljud avslöjar spolmasken

ParasiterNu finns ett alternativ till träckprov för att upptäcka om hästen har spolmask. Fullvuxna maskar kan nämligen ses genom utvärtes ultraljud av buken på föl.

Utvärtes ultraljud avslöjar spolmasken
Så här såg det ut när man i USA undersökte föl med utvärtes ultraljud, för att upptäcka om de hade mycket spolmask. Foto: Martin K Nielsen

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Spolmasken är den största inälvsmasken hos hästar och är främst fölets och unghästens parasit; den förekommer sällan hos hästar över tre år.

Att föl har spolmask brukar visa sig i ruggig päls, nedsatt aptit och hängbuk. Ett annat typiskt tecken är att fölet har en särskild torrhosta som uppstår när spolmasklarverna kommit till lungorna.

Kan ge allvarliga magproblem

Efter att larverna har hostats upp sväljs de ner till magen, där de utvecklas till fullvuxna maskar.

En fullvuxen spolmask kan bli 10-20 centimeter lång och föl med mycket spolmask kan få diarré eller förstoppning.

För några år sedan gjorde en av världens ledande parasitologer, Martin K Nielsen vid Gluck Equine Research Center i USA, en studie kring att finna spolmask hos föl genom att undersöka deras buk från utsidan genom ultraljud.

Han fann då att det gick att se spolmaskar på detta sätt, om det fanns fler än tio fullvuxna maskar i fölen.

Enkel undersökning

På de stora fullblodsstuterierna i Kentucky brukar man göra utvärtes ultraljudsundersökning av fölens lungor för att kontrollera om de har rhodococcus equi-infektion, så det var enkelt att även undersöka eventuell förekomst av spolmask.

I Sverige är det lite annorlunda. Klinikveterinär Anna Eriksson, Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg, förklarar:
– Vi gör ofta utvärtes ultraljud på buk i samband med kolikundersökningar för att ta reda på varför en häst drabbats av kolik.

– Dessa undersökningar är extra värdefulla på föl och mindre hästar, som på grund av sin storlek inte kan undersökas via rektalundersökning så som vi gör på större hästar. Vid ultraljudsundersökning händer det att vi ser spolmask hos föl, men det är inte en undersökningsmetod som vi använder för att specifikt diagnosticera spolmasksinfektion.

Skillnad mellan länder

Anna Eriksson känner till studierna från USA.
– De handlar om att göra ultraljudsscreening för att bedöma vilka föl som har en så stor spolmaskbörda att de är i riskzonen att utveckla kolik, och för att hjälpa till att avgöra bästa behandlingsprotokoll för den enskilda individen.
– En stor skillnad mellan USA och Sverige är att vi inte alls ser samma resistensproblem med avmaskningsmedel som man gör i USA, där man av tradition har avmaskat mycket ofta.
– De traditionella avmaskningsstrategierna mot spolmask fungerar väl här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-