7 maj 2014 13:15

Vad gör man åt bankande hästar?

Det är frestande att gå fram till en häst som står och slår med frambenet i boxdörren eller skrika åt den för att få den tyst. Men då har man egentligen gjort precis det som hästen ville – uppmärksammat den. Här får du tipsen som får din häst att sluta banka i boxdörren

Vad gör man åt bankande hästar?

Det är ytterligt irriterande med en häst som oupphörligt bankar i boxdörren. Den stör andra i stallet och riskerar att skada sig själv eller inredningen.

Men det är människan som omedvetet har lärt hästen detta, genom att belöna dess dåliga beteende. En häst förknippar människans närmande vid boxdörren med foder, hagvistelse eller motion. Den kan snabbt komma på att den kan dra till sig uppmärksamhet så att någon av dessa positiva saker händer, genom att slå i dörren eller skrapa med hoven.

Så snart hästen får någon form av uppmärksamhet för detta, som att man går till dörren och ryter argt, blir det en belöning för beteendet.

Det sämsta man kan göra är att ge lite kraftfoder för att få tyst på hästen en stund. Då kommer den blixtsnabbt att lära sig att bankandet betyder godis. Om kraftfodret dessutom ges oregelbundet – tills ingen längre står ut med att höra oväsendet – kan detta göra hästen ännu mer uthållig.

 

Avvänjning

Att lära hästen av med detta beteende kräver konsekvens och tålamod. Alla i stallet måste hjälpas åt, eftersom det är människornas beteende som behöver ändras, inte hästens!

 

Hästen måste lära sig att det inte lönar sig att banka. Det sker i tre steg:

  1. Förklara för alla som kommer till stallet att detta är ett inlärt beteende som håller på att arbetas bort. Allt de behöver göra är – ingenting! Inget skrikande eller att någon går till den bankande hästen. Alla ska istället gå bort från den och ignorera den fullständigt.

  2. Täck gallret vid boxdörren så att hästen inte kan se när det kommer människor till dess box. Om det är mycket rörelse runt boxen, kanske hästen kan flyttas till en annan där det är lugnare.

  3. Fodra eller gå in till hästen när den inte bankar. Under avvänjningsperioden kan det vara en fördel att ta bort eventuellt kraftfoder och enbart ge grovfoder. Det håller hästen sysselsatt länge.

 

För en del hästar är utegångsstall det allra bästa. Där finns gräs och/eller grovfoder tillgängligt hela tiden. Därmed blir hästen inte så fixerad vid sina kraftfodermål eller att någon kommer till dess dörr.

 

Källa: I´m knocking but don´t answer, The Horse.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden