Avelsnyheter
12 april 17:30

Vad väntar du för föl i år?

Nytt år och nya föl. En del har redan börjat titta ut. Ridsport har hört sig för med några av landets välkända uppfödare för att se vad de väntar för föl i år.

Vad väntar du för föl i år?
Nu stundar härliga föltider!


Lena Nyström. Foto: Kim C Lundin.

Lena Nyström, Hässelberga
Lena meddelar att hon väntar väntar tolv föl i år. Här berättar hon om tankegångarna kring hingstvalen:

RevolutionWomathika (007-Gribaldi), hon är liten o rund o behöver längre linjer.

Revolution även på La Jolie (Lauries Crusador xx- Daidalos), elegant sto som avlar bra, det lär blir en STOR avkomma. Planen var en annan hingst till henne, men av olika anledningar blev det så här…

DimaggioQueen (Quaterback -Sandro), ett av mina bästa ston, superpsyke o bra gång, men jag behöver mer linjer på hennes föl o det tror jag Dimaggio kan tillföra.

Dragon WeltDiwa Fantasia (Don Schufro-Cortez), ett sto som jag fått och som jag inte känner så väl. Jag vet att hon har ”häftig” gång o är känslig, dessutom har hon varit svår att få dräktig – detta sammantaget gjorde att DW var det självklara valet för henne.

For Romance IITheca (Topaasch-Davignon, ung vacker hingst som i fjol hade bättre galopp än sin äldre bror på ett av mina bästa ston, spännande, framför allt då han inte övertygat i år…

Fürst JazzTokhára (Don Schufro-Stedinger), mycket intressant ung hingst med strålande möderne på ett ungt sto med superpsyke o galopp som främsta gångart.

Mr Vain på mitt fullblodssto Sagitta, vilken bär på stayerblod, avsikten är att förhoppningsvis få fram ett fälttävlansämne.

Även Wilhelmientje (Wolkentanz-Simply), mamma till mina fina fälttävlanshästar Viscera o Vesica, försöker jag göra ett fälttävlansämne på via Araldik.

Miss Dior (Belissimo-Dardel) är en stor dam som är dräktig med Zalabaster. Även för henne är det första fölet o det är ett sto jag fått i gåva, så jag har ingen jättekoll på henne…

En Totilas väntar jag på Scientia (Temptation-Sandro Hit). Stoet är ädelt med mycket nerv och bakbenen på plats.

Diavola (Desperados-Rubinstein) är en fantastiskt snäll och vänlig märr med fina bakben, men hon behöver mer elasticitet. Till henne har jag valt Bon Coeur.

Till sist har jag ett hoppsto, Finesse (For Keeps-Escudo). Hon är ädel o inte så stor samt dräktig med Dominator.


Helena Grühb. Foto: Lottapictures.

Helena Grühb, Dimmans Stuteri
Ponnyuppfödaren Helena Grühb i Skivarp väntar två föl i år.

Dimmans EroxLady Jane: Det blir tredje helsyskonet i den kombinationen, Dimmans London såldes till USA och Dimmans Little Queenie har jag kvar. Målet är att få fram en stor D-ponny som kan gå internationella klasser i hoppning. Lady Jane har sedan tidigare lämnat EM-ponnyn Miclas Aristocrat som var med och tog silver tillsammans med det svenska laget i hoppning 2016. Lady Jane är elitpremierad, född 1998 och hon väntar sitt 14:e föl.

Dimmans Emir x Dimmans Echo: Echo är ett diplomsto född 2011 efter Miclas Activ och undan Eros helsyster Dimmans Electra. Det blir fjärde generationen efter min gamla Missan (Miss Ellie) som jag köpte 1990. Jag hoppas att även denna avkomma kommer att kunna gå högre klasser i hoppning, men jag förväntar mig inte att få en D-ponny utan en kat C i den kombinationen. Fölungen kommer att få Elmia som farmor och mormorsmor, det är första gången jag gör den kombinationen och det skall bli mycket spännande att se vad som kommer att slå igenom när hon återkommer två gånger så pass nära i härstamningen.


Marina Björkman. Foto: Jenny Schwieler Staaf.

Marina Björkman, Team AMY
Hos ”Årets uppfödare” Marina Björkman i Flyinge blir det bara ett föl i år. Den blivande modern är Camina (e Cardento-Irco Marco) – en helsyster till Cadence. Pappa till det blivande fölet är Baloubet du Rouet, och fölet blir ett helsyskon till en mycket lovande 3-åring som finns i Lisen Bratt Fredricsons ägo.


Tobias och Birgitta Hansson. Foto: Roland Thunholm.

Tobias Hansson, Västra Hoby Stuteri
Tobias Hansson, Lund, berättar att de väntar totalt nio föl i år. Ett föl har redan sett dagens ljus, stofölet Vive la Revloution VH med Revolution som pappa och De la Reinne VH som mamma.
– Hon har samma mamma som Springbank, så det är en ganska spännande kombination, säger Tobias Hansson.

I övrigt väntas det föl efter Morricone, De Lorean och Dream Boy. Ett hoppsto väntar föl med Gamelus R. Dessutom väntas tre föl efter stuteriets egna hingstar Oban VH och Dalwhinnie

Hingstar Online

Just nu 131 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar