Nyheter
27 december 2018 09:54

Vädjan från svenska bönder inför nyår

NyårsfirandeNyårsfirandet innebär traditionellt fyrverkerier och brinnande lyktor. I ett öppet brev vädjar nu Sveriges bönder att det tas hänsyn till djuren under firandet.

Vädjan från svenska bönder inför nyår
Fyrverkerier innebär ofta stora problem för hästar och hästägare. Foto: Istock

Det är Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, som står bakom det öppna brevet.

LRF vill bland annat att nyårsraketer används på ett sådant sätt att de inte hotar att skrämma djuren eller riskera allvarliga bränder i ladugårdar och andra byggnader. Förbundet vädjar också till allmänheten att vara extra försiktiga om det finns en gård med djur i närheten av raketskjutandet.

LRFs önskan är att Sverige på sikt ska kunna införa ett skyddsavstånd mot djurhållande gårdar. I Norge gäller redan en mer restriktiv lagstiftning.

LRF varnar också för de thailändska ljuslyktorna.
– När de faller ned långt borta i en beteshage så kan de bli ett allvarligt hot för korna, säger My Sahlman, veterinär på LRF, i det öppna brevet.

Många av lyktorna är byggda av ståltråd som sedan ligger kvar i markerna. Om betande kor tuggar i sig dem eller får dem i sig via skördat foder så kan det ge svåra skador. Detta kan undvikas genom att tänka på i vilken riktning lyktan flyger och/eller köpa lyktor som är gjorda av nedbrytningsbara naturmaterial.

Genom åren har Ridsport vid flera tillfällen berättat om hästar som har påverkats av nyårsfyrverkier med tragiska konsekvenser.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden