Sverige
20 april 2020 18:07

Våldtäktsdömd hade många kontakter med ridsportungdomar

FörövareEn man från Västsverige som dömts för våldtäkt mot barn hade nära kontakt med många unga flickor genom sitt arbete. Det kommer fram i Göteborgs-Postens granskning av mannen. Kopplingarna är kända av ridklubbarna i Göteborgsområdet.

Våldtäktsdömd hade många kontakter med ridsportungdomar
Bilden är arrangerad.

Det är Göteborgs-Posten som i sin artikelserie Systrar har kartlagt en man som i fjol dömdes till fängelse för våldtäkt mot barn och köp av sexuella tjänster. Mannen var anställd på idrottsrörelsens studieförbund SISU när brotten begicks. Han är också före detta centerpartistisk nämndeman vid tingsrätten i sin hemort.
Mannens dubbelliv har uppmärksammats av Ulrika Fåhraeus i hennes blogg Ponnymamman, där hon gör en jämförelse mellan honom och Kapten Klänning, polischefen Göran Lindberg.

Föreläste om etik

Den nu 63-årige mannen hade arbetat länge inom idrottsrörelsen. Han föreläste bland annat om etik och jämställdhet inom idrotten, och var dessutom kontaktperson till ridklubbarna i Göteborg- och Bohuslän.
− Men det fanns något hos honom som gjorde att jag bestämde att han inte skulle komma till vår ridklubb, säger Nina Anyai, tf verksamhetschef på Clarebergs Ridklubb.

Mannen hade dock flitiga kontakter med andra ridklubbar och dess ungdomssektioner. Enligt uppgifter till Ridsport deltog han i ungdomarnas kickoffer.

− När det blev känt vad han var anklagad för blev alla ridklubbar tillfrågade och ombads höra av sig om de hade något att berätta. Men det var ingen som hörde av sig, konstaterar Nina Anyai, som hoppas att det också är den sanna bilden.

Straffet kortades

Hovrätten för västra Sverige dömde i fjol mannen till fängelse i tre år och sex månader, för flera fall av våldtäkt mot barn, samt köp av sexuell handling av barn. Flickan som utsattes var 14 år när övergreppen började.

Han döms också för att ha köpt sex av en annan ung kvinna.

De brotten har enligt domen inte någon koppling till mannens anställning. Mannen dömdes först till fyra års fängelse, men hovrätten kortade straffet till tre och ett halvt år, med motiveringen att han i framtiden sannolikt kommer ha svårt att få jobb inom ungdomsidrotten, skriver Göteborgs-Posten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden