Avelsnyheter
15 februari 2018 06:00

Valentino godkänd i Oldenburg

Betäckningssäsongen 2018Vid bruksprovet 2017 blev det nej för skimmeln med det fina prestationsmödernet. I vintras lät uppfödaren Tina Peterson-Lind och unghästutbildaren Josefina Gunnarsson istället unge Valentino gå 50-dagarsprov i Tyskland och bli granskad av Oldenburgförbundet.

Valentino godkänd i Oldenburg
Valentino under bruksprovet 2017 där han ej godkändes. Foto: Kim C Lundin

Den unge hingsten Valentino (SWB 167 cm f -14 e Diamantino VDL u Vitra e Careful) är uppfödd och ägd av Tina Peterson-Lind. På hennes meritlista finns bland annat uppfödningen av Fibonacci (SWB val f ­05 e For Feeling­-Corland, äg Chansonette Farm) samt Valentinos moder Vitra, framgångsrikt tävlad av Sandra Carlsson.

Valentino kommer med andra ord från en med svenska mått mätt prestationstyngd stam eftersom Vitras och Fibonaccis halvbror är Crusader Ice, en av landets populäraste på betäckningstoppen 2017. Under bruksprovet 2017 när både Valentino och Crusader Ice mönstrades, en i 3-årsklass med löshoppning och en i prestationsklass, var likheterna med Fibonacci, tidigare Fendi, från mamma Tarusa tydliga. Skillnaden är att Valentino har mer av sin faders lätthet i kroppen, en modernare upplaga helt enkelt.
Valentino gjorde sitt unghästtest i Frödinge med 46,5 poäng som gångartstalang och 50,5 som hopptalang med 9:a för typ och de två hoppbetygen samt 8,5 för sin galopp.

Valentino
Valentino under bruksprovet 2017 riden då som nu av Josefina Gunnarsson. Foto: Kim C Lundin

Josefina Gunnarsson har visat och förberett Valentino och i oktober inledde han sitt prov i Neustadt(Dosse). Det blev start i 50-dagarsprov som i det tyska systemet mest är tänkt för 4-åringar och äldre men är öppet för 3-åringar hösten innan de blir 4 år. Det resulterade ett slutresultat på 8,24 i 50­-dagarsprovet efter en mindre lyckad avslutningsövning där läktarstök störde slutprovet. Decimalerna var inte på rätt sida för att göra Valentino direktkvalificerad till SWB:s bruksprov, hingstreglementet kräver 8,33 i sammanvägt betyg i hoppning men bara 8 för dressyrhingstar.

Med Valentinos prestationer på mödernet och fina provresultat, han var tvåa bland de 3-åriga hingstarna, blev han accepterad av Oldenburgförbundet i en inspektion i Tyskland. Det blev tummen upp och ett-sto-licensen inom SWB är inom räckhåll för hugade säsongen 2018.


Film från mönstring inför Oldenburgförbundet.
Film från hösten 2017 förberedelse inför 50-dagarsprov.
Resultat 50-dagarsprov

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 116 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-