Hoppning
22 juli 2015 15:07

Vallmofrön luring i antidopningsutredningar

”Det finns tre möjliga förklaringar till fallen; att hästarna medvetet fått morfinliknande ämnen, att det är ett misstag med medicinering, eller förorening av till exempel fodret från vallmofrön".

Vallmofrön luring i antidopningsutredningar
Vallmofrön är en luring i antidopningsutredningar.

Det säger den svenske antidopningsexperten veterinär Peter Kallings om avstängningen av OS-mästaren Steve Guerdat och den schweiziska young ridern Alessandra Bichsel efter att tre av deras hästar lämnat prov positiva för tre olika morfinbesläktade ämnen (morfin, kodein och oripavine) vid det femstjärniga meetinget i La Baule respektive ett internationellt ungdomsmeeting i Deauville i maj.

FEI:s generalsekreterare Sabrina Zeender sade i ett uttalande att  förekomsten av Oripavine, som inte finns i några veterinärläkemedel, tyder på att det handlar om (foder-)föroreningar, men att utredningen måste ha sin gång. FEI utredde redan fler fall av positiva dopningsprov för morfinliknade ämnen, där just föroreningar i fodret från vallmo kan vara orsaken. Samtidigt används två av ämnena, både morfin och kodein, medicinskt på häst.

Peter Kallings testade som forskare för några år sedan effekten av vallmofrön i samband med ett fall med en svensk fälttävlanshäst som också lämnat dopningsprov positivt för morfin och enligt ryttaren fått bröd med vallmofrö.

Jag gjorde ett försök med två hästar som i tre olika skeden fick knäckebröd med vallmofrön, bara vallmofrön respektive injektion med morfin, och  gjorde dopningstester. Vallmofröna gav samma nivåer av morfin i blodet som när hästarna fått bara morfin, och det var nog för att ha en smärtstillande effekt under det första dygnet, berättar Kallings.
Frankrike har haft problem med att opiumvallmo som odlats för att ge morfin som läkemedel gett utslag i dopningstester på häst när man senare odlat hö på samma fält, berättar Kallings. Vallmoodlingar i England har också efter utredningar visat sig ha förorenat kommersiella kraftfoder till häst som orsakat tiotals positiva dopningstester på brittiska och irländska galopphästar. I Skandinavien har föroreningar av foderråvaran till kraftfoder också orsakat positiva dopningsprover, men inte morfinrelaterade.

Kallings berättar också att dopnings-/narkotikalaboratorier tittar på metoder att skilja på om spår av morfin kommer från rena vallmofrön eller från medicin/narkotika. I USA har fängelser haft problem med att fångar som varit på permission lämnat urinprov för narkotikakontroll som tydde på att de använt opium, men utredningar sedan visat att de ätit bagelbröd med vallmofrön.

Guerdat är den förste toppryttare inom hoppning som efter skärpningen av FEI:s antidopningsreglemente stängs av redan i väntan på utredning och förhör.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden