Världen
14 september 2019 10:03

Vanligt med ojämna rörelser hos ohalta hästar

ForskningForskning visar att många friska ridhästar i full träning rör sig lika asymmetriskt som hästar som utreds för lindriga hältor. Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har varit med och gjort studien och efterlyser nu ytterligare forskning i ämnet.

Vanligt med ojämna rörelser hos ohalta hästar
Nu föreslås ytterligare studier. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Det saknas kunskap för att bedöma om hästar med mindre rörelseasymmetrier, alltså ojämnheter i sitt rörelsemönster, har ont eller om rörelsemönstret kan uppkomma utan någon smärta.

En forskningsstudie visar nu att många friska ridhästar i full träning rör sig lika asymmetriskt som hästar som utreds för lindriga hältor.

I den aktuella studien undersökte forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och Royal Veterinary College i Storbritannien om rörelseasymmetrier hos ridhästar i full träning minskar vid behandling med smärtstillande antiinflammatorisk medicin och i så fall skulle kunna anses vara smärtutlösta. Detta berättar SLU i ett pressmeddelande.

Ansågs ohalta

66 hästar i full träning ingick i studien. Och alla ansågs ohalta av ryttaren och de hade inte nyligen behandlats för hälta. Men de hade rörelseasymmetrier som överskred de gränsvärden som vanligtvis används för hälta. Skillnader i hästarnas rörelsemönster före och efter behandling med medicinen analyserades med det sensorbaserade systemet Lameness Locator.

Behandlingen påverkade inte de här hästarnas rörelsemönster. Ojämnheterna kan därför vara naturligt förekommande variationer i rörelsemönstret som inte orsakas av smärta. Men studien kan inte utesluta att vissa av hästarna hade ont.

Ytterligare studier

Kunskapen om kronisk smärta hos häst är låg, skriver SLU i pressmeddelandet och fortsätter med ”frågeställningarna bör studeras ytterligare för att förbättra diagnostik och behandling av hälta hos sporthästar.”

Studien finansierades av Stiftelsen Hästforskning och Formas.

Forskningspublikationen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden