Sverige
22 mars 16:35

Varannan hästtransport har brister

FordonVarannat hästsläp som besiktigades hos Bilprovningen förra året hade brister. Det visar ny statistik. Nu går Bilprovningen ut med råd hur hästsläp kan skötas.

Varannan hästtransport har brister
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Det är Bilprovningens besiktningsstatistik för lätta släp för djurtransport, det som oftast kallas hästtransport, som visar att vartannat släp har brister och tre av tio har brister med krav på efterkontroll. Detta berättas i ett pressmeddelande.

Med tanke på ändamålet för hästtransporter är det särskilt viktigt att de är slitstarka, robusta och säkra, trots det visar statistik från 2023 att hästtransporter har fler brister än vad lätta släp i allmänhet har.

2023 besiktade Bilprovningen drygt 6 700 hästtransporter, varav 49,8 procent visade sig ha brister. För lätta släp i allmänhet var motsvarande siffra 39,5 procent. I de här fallen ansvarar ägaren för att bristerna åtgärdas snarast, sedan får fordonet användas som vanligt.

Mycket problem med bromsarna

Mer än var tredje, 36,1 procent, hästtransport hade brister som krävde efterkontroll. I dessa fall är bristerna så pass allvarliga att fordonet inte får användas mer än nödvändigt innan felen har rättats till. En övervägande majoritet av bristerna finns i bromssystemet, 47,5 procent, följt av hjulsystemet, 7,7 procent. 

– För en hästtransport är det avgörande att bromsarna fungerar eftersom ”lasten” lever och inte kan lastsäkras som lösa föremål på ett släp. Man ska kunna köra mjukt och stanna i god tid. Annars kan färden bli otäck både för föraren och hästen, säger Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig på Bilprovningen i pressmeddelande.

Bilprovningens tips för hästtransporter 

  • Gör en årlig service av bromsar och om så önskas en delkontroll bromsprov hos Bilprovningen.
  • Kontrollera mönsterdjup, lufttryck och om däcken har sprickor eller andra skador.
  • Kontrollera belysning och släpvagnskontakt regelbundet.
  • Smörj låsmekanismen på kulhandsken och övriga smörjpunkter på släpvagnen varje år.
  • Kontrollera årligen golvets skick, både insida och undersida, samt att mattan är tät.

Här finns en film Bilprovningens tips för hästtransporter. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden