Sverige
23 januari 2018 06:00

Uppdaterad: ”Varg” som jagade hästar inne i hage kan ha varit räv

UPPDATERADFörra veckan troddes en varg ha jagat hästar i en hage. Provsvar visar däremot att en räv har varit inne i hagen.

Uppdaterad: ”Varg” som jagade hästar inne i hage kan ha varit räv
Vargen på bilden har inget samband med texten. Foto: Istock

Tisdag 23/1: De DNA-prov som togs i hagen bekräftar bara att en räv har varit i hagen, skriver Svensk Jakt.
”Proverna vi tog kommer från räv. Vi säger för den skull inte att en varg inte har jagat hästarna, men de prover som vi skickat in för analys kommer i alla tre fallen från räv”, säger Kari Langöen, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Värmland, till tidningen.

Onsdag 17/1: Tidningen Svensk Jakt rapporterar om vargen, som uppges ha jagat tre nordsvenskar i en hage i Sunne kommun i går. Vargen beskrivs som oskygg och ska ha angripit hästar förr.

Jägare Bertil Forsberg, tidigare ordförande i Jägareförbundet Värmland, anlände till gården under kaoset.
”Vi såg hur tydligt som helst hur vargen jagat hästarna fram och tillbaka alldeles invid bostadshuset. Innan jag kom hade hästägarna kontrollerat stängslet och då var vargen kvar, de lyste på den med ficklampan tio meter från hagen”, säger Bertil Forsberg till Svensk Jakt.

Hästarna var skärrade efter att ha blivit jagade, men är fysiskt oskadda.

Sökt skyddsjakt

Svensk Jakt skriver att Forsberg har spårat ”gärningsmannen” och att han är övertygad om att det är just en varg.  Besiktningsmän har tagit prover på ulltussar  i hagen för att se om vargen har skabb, som den tros ha, samt prov på blod för att få fram DNA.

Besiktningsmännen kunde inte bekräfta direkt att det var en varg som hade varit där. Enligt Bertil Forsberg beror det dock på att det hade snöat en decimeter när besiktningsmännen kom dagen efter det inträffade.

Forsberg söker nu skyddsjakt på vargen och har begärt ett omedelbart beslut.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden