Sverige
6 augusti 2020 18:38
Ridsportplus

Vargar får hästägare att se över säkerheten

RovdjurEn ponnyflock i Järna rymde ur hagen och morgonen därpå sågs spår som kan ha kommit från varg utanför hagen. Och inte långt därifrån, i närheten av stuteri Nådhammar, blev får rivna av varg natten till i dag.

Vargar får hästägare att se över säkerheten
Hästägare i trakten av Järna skärper vaksamheten efter att varg synts i trakten. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i fredags morse som ponnyerna rymde från sin hage på Ekbackens ridskola i Järna söder om Stockholm.
− I leran utanför hagen såg vi vargspår, så ponnyerna kan ha blivit skrämda. Men det har hänt förr att de gått genom staketet så här dags på året, när det är mindre att äta i hagen, säger Sanna Rinman som driver ridskolan.
− Ingen ponny kom till skada, och nu har vi förbättrat staketet, det är vad vi kan göra.

En varg har också siktats i närområdet det senaste dygnet, men Sanna Rinman tror inte att varg skulle ge sig på hästarna.
− För några år sedan hade vi en varg i trakten som betedde sig avvikande, och vi hittade sår som såg ut som klösmärken på hasen på en av småponnyerna.
− Men sedan dess har inget hänt, och hästar är nog ganska bra på att försvara sig, säger hon.

Får revs nära Nådhammar

Natten till i dag blev får rivna på en gård inte långt från stuteri Nådhammar, ett par mil från Järna. På Nådhammar finns ett stort antal hästar, däribland många ston och föl.
− Det är klart att jag känner en viss oro för att varg skulle komma in i hästhagarna och jaga hästar, men jag talade med länsstyrelsens besiktningsman, som sade att det är extremt ovanligt att vargar skadar hästar, säger Therese Bjerketorp på Nådhammar.

− Vi har stora marker där hästarna går, och nu har vi samlat dem i stora flockar i hagar närmare gårdsbilden. Därmed känner jag mig trygg. Flockdynamiken ger ett skydd.

Inga kända angrepp på häst

Fredrik Knape är besiktningsman på länsstyrelsen i Stockholm. Han åker ut och gör besiktningar när tamdjur befaras ha blivit angripna av rovdjur.
− Det är ytterst ovanligt att varg går till angrepp mot hästar. Vi har inga dokumenterade fall av sådana angrepp i det här området, säger han.

− Jag skulle säga att hästägare inte har någon anledning att känna oro. De vargar som rör sig i den här trakten hör troligen till Sjundareviret, och där har funnits lika många vargar sedan 2014, så inget har ändrat sig i antalet, säger Fredrik Knape.

Enligt uppgifter från LRF finns bara ett dokumenterat angrepp av varg mot häst. Det var en 25-årig shetlandsponny som blev riven i Dalarna 2013. Expressen rapporterade om ett annat fall 2014.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden