Veterinärt
3 oktober 2020 17:33

Världens första genmodifierade hästembryo kan toppa prestationen

GenteknikForskare i Argentina har tagit fram vad som tros vara världens första genetiskt modifierade hästembryo. Därmed blir det möjligt att bevara stjärnhästarnas gener i framtiden – samtidigt som egenskaperna kan förbättras ytterligare.

Världens första genmodifierade hästembryo kan toppa prestationen
Forskningsresultatet kan användas för genmodifiering med mycket hög träffsäkerhet. Arkivbild: Likoper/Istock

De argentinska forskarna har tagit hjälp av ”gensaxen” CRISPR-Cas9 (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats), som används för att med hög precision förändra cellers DNA, för att ”geneditera” klonade embryon. En del av huvudsyftet har varit att slå ut det så kallade myostatinet, MSTN, ett protein som hämmar muskeltillväxten.

Genen har tidigare studerats och modifierats för att öka köttproduktionen hos nötkreatur, får, getter och grisar – och för att öka den sportsliga prestationen hos hundar. Resultatet av forskningen sägs både kunna bevara den ursprungliga genuppsättningen hos originalet vid kloning av framtida generationer – samtidigt som man även kan lägga till ytterligare önskade egenskaper i nästa generation. Inget lämnas längre åt slumpen. Det rapporterar brittiska Horse & Hound.

Om den använda gentekniken

”Upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – som presenterades 2012 – innebar en helt ny revolution för att ändra i organismers DNA och hur det uttrycks, men också för att hitta och reparera defekter.”

”Att geneditera med CRISPR-Cas9 innebär att det på ett väldigt exakt sätt går att hitta gener, och ta bort eller lägga till delar i levande organismers DNA. En del av komplexet – enzymet Cas9 – är själva ’saxen’ som klipper DNA och en annan del – RNA –  fungerar som ’adresslapp’ och gör att klippet sker på rätt ställe. DNA kan alltså förändras med väldigt hög precision. Verktyget är också väldigt enkelt och flexibelt att använda – det är bara RNA-adresslappen som behöver bytas ut för att styra vart saxen ska klippa.”

Källa: Umeå Universitet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden