Hoppning
20 oktober 2019 15:07

Säsongspremiären är klar – Peder bästa svensk

Världscupen i hoppningSäsongspremiären i hoppningens världscup är färdighoppad i Oslo. Peder Fredricson och H&M All In var snabbast i omhoppningen, men med ett nedslag blev det en sjätteplats. Schweiz Bryan Balsiger vann tillsammans med Clouzot de Lassus.

Säsongspremiären är klar – Peder bästa svensk
Peder Fredricson och H&M All In slutade sexa. Foto: Roland Thunholm

39 ekipage finns på startlistan när säsongens världscup i hoppning drog i gång i Oslo på söndagen.

Först ut av de svenska ekipagen var Douglas Lindelöw med Casquo Blue. De bjöd på en välbalanserad och väl avvägd runda där svårigheter som till exempel trekombinationen såg lekande lätt ut. Casquo Blue visade en stark hoppning och var inte i närheten av en bom. Det blev en säker nolla på hinder, men dessvärre 1 tidsfel och alltså ingen omhoppning för ekipaget.

Tre ryttare tidigt i klassen valde att utgå och när 19 ekipage gjort sin grundomgång var bara två felfria. Tjeckiens Emma Augier de Moussac och J.C.S. Chacco Dia var ett av dem efter att ha bjudit på en riktigt fin runda. Även Storbritanniens James Wilson/Imagine de Muze tog sig till omhoppning.

Evelina Tovek och storhoppande Dalila de la Pomme fick allt att stämma och hästen följde sin ryttares minsta vink. Men även här blev det ett retligt tidsfel – och fortfarande inget svenskt ekipage till omhoppning.

Hemmanationen hade tre ur familjen Gulliksen med i klassen – och det var veteranen Geir Gulliksen som levererade familjens första nolla till publikens stora förtjusning. Han var felfri tillsammans med VDL Groep Quatro – bara två hundradelar inom tiden.

Frankrikes Kevin Staut satte en nolla tillsammans med Viking d’La Rousserie och även Schweiz Bryan Balsiger/Clouzot de Lassus tog sig till omhoppning.

Equestrian Sport
Evelina Tovek i Oslos världscuphoppning. Foto: Roland Thunholm

Härlig attityd

Henrik von Eckermanns Best Boy tog sin an uppgiften med stor entusiasm och en härlig attityd. Rundan såg ut som säkerheten själv, ända fram till ett lurigt grått plank i slutet på banan. Som för så många andra blev det ett nedslag där, till synes utan någon direkt orsak.

Portugals Luciana Diniz bjöd på en riktig klassrunda tillsammans med Vertigo du Desert och blev det sjunde felfria ekipaget. Direkt därefter kom Brasiliens Marlon Módolo Zanotelli med lite ostyrige Diesel Gp du Bois Madame. Det var några bommar som dallrade till men allt låg kvar och en felfri runda.

Frankrikes Olivier Robert tappade både tyglar och stigbyglar i landningen efter näst sista hindret men lyckades ta sig i mål felfritt genom att hoppa sista hindret utan stigbyglar. Han såg dock ut att slå i ansiktet i hästen Tempo de Pabans hals.

Fredricson felfri

Peder Fredricson och H&M All In hälsades som ett hemmaekipage av den norska publiken. Och ekipaget gjorde ingen besviken. Med sin sedvanliga klass levererade det en felfri runda och gav Sverige ett ekipage till omhoppning.

Totalt kom tolv ekipage till omhoppning och Peder Fredricson har fördelen att starta i slutet.

Emma Augier de Moussac satte fart på sin J.C.S. Chacco Dia, men det blev lite av och på under vägen till mål – felfritt på en tid som inte såg oslagbar ut. James Wilson fick ett nedslag.

Bryan Balsiger fick allt att stämma med korta vägar i ett högt tempo och var dessutom felfri – ny ledare.

Gulliksen levererade

Geir Gulliksen satsade verkligen allt och VDL Groep Quatro svarade upp genom att klara svårigheter som kombinationen i ett näst intill halsbrytande tempo. Satsningen höll inte hela vägen och hemmaekipaget korsade mållinjen på en tid som var nästan en sekund långsammare än Balsigers.

Kevin Staut hade en riktigt bra tid på gång men rev ett hinder på slutet. Inte heller Olivier Philippaerts satsning höll utan det blev två nedslag.

Luciana Diniz utmanade ordentligt och drev på sin Vertigo du Desert hela vägen runt. Det blev en säker felfri runda på en snabb tid och in på andra plats. Marlon Módolo Zanotelli fick ett grovt nedslag i kombinationen.

Fredricson snabbast

Peder Fredricson gav inte bort en centimeter. Han vände nästan i luften efter hinder nummer 1 och var tätt, tätt inpå hindren han vände runt. I insprånget på kombinationen hann valacken dock inte riktigt med att få upp sina bakben och det blev ett nedslag. Tiden var dock snabbast – ungefär en och en halv sekund snabbare än ledarens.

Världsettan Steve Guerdat hade något bra på gång när det blev ett totalt missförstånd mellan honom och Alamo. Hästen i stort sett galopperade igenom ett hinder. Efter det kom ekipaget av sig något.

Bryan Balsiger vann alltså, med Luciana Diniz som tvåa och Geir Gulliksen som trea. Peder Fredricson blev sexa.

Douglas Lindelöw slutade på 14:e plats, Evelina Tovek på 15:e och Henrik von Eckermann tog plats nummer 19.

Svenska ryttarnas startnummer

2) Douglas Lindelöw/Casquo Blue
21) Evelina Tovek/Dalila de la Pomme
27) Henrik von Eckermann/Best Boy

36) Peder Fredricson/H&M All In

SVT2 sänder 14.55-17.00
SVT1 sänder 17.00-17,25

FEI-tv

Startlista

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden