Hoppning
19 oktober 2022 09:12

Världsettan: ”Skulle aldrig åka till Saudiarabien på semester”

IfrågasattHelgens deltävling i Global Champions Tour i Riyadh har återigen riktat strålkastarljuset mot beslutet att lägga 2024 års världscupfinaler i Saudiarabiens huvudstad. Henrik von Eckermann är en av ryttarna som kommer till start i helgen och han är ambivalent kring att tävla i ett land där bristen på mänskliga rättigheter är stor. "Detta är ju mitt jobb", säger världsettan i en intervju med SVT Sport.

Världsettan: ”Skulle aldrig åka till Saudiarabien på semester”
King Edward och Henrik von Eckermann har inte rivit en enda bom under varken OS eller VM. Foto: Roland Thunholm

Debattvågorna kring sportwashing har svallat höga i samband med fotbolls-VM i Qatar och LIV-touren i golf som finansieras av Saudiarabien – ett land där bristen på mänskliga rättigheter kritiserats starkt. Även ridsporten hamnar nu återigen i fokus med helgens deltävling i Global Champions Tour i Saudiarabiens huvudstad Riyadh, där världscupfinalerna i hoppning och dressyr ska äga rum 2024. Något som har ifrågasatts sedan FEI 2019 tog beslutet om att lägga finalen i Riyadh.

– Det är en jättesvår fråga, jättesvår. Detta är ju mitt jobb. Jag skulle aldrig åka till Saudiarabien på semester. Detta är en tävling i serier jag rider och nu den här veckan går en av deltävlingarna, avslutningen, i Riyadh. Då har jag har ett ansvar mot mitt lag som jag jobbar med exempelvis, säger världsettan Henrik von Eckermann till SVT Sport.

Henrik von Eckermann är en del av GCL-laget Scandinavian Vikings tillsammans med bland andra Geir Gulliksen och adepten Evelina Tovek. I helgen startar världsettan med VM-guldhästen King Edward och Iliana i Riyadh.

Har ett ansvar

– Någonstans i slutänden är det alltid en våg man har. Jag har anställda som jag har ansvar för, min familj har jag ansvar för och jag har en verksamhet där månadskostnaden är väldigt hög. De faktorerna väger tyngre för mig, tyngre än vad jag tror att skillnaden gör om jag inte åker dit, säger Henrik von Eckermann.

Han ser också att ridsporten kan göra skillnad.
– I vår sport tävlar ju både kvinnor och män, det är ju en bra sak, att vi kan visa lika villkor på det viset. Och också vad gäller welfare för hästarna finns det ett värde, för vi är långt före vad gäller hästkultur.

Henrik Ankarcrona är även han ambivalent till Riyadh som värd för världscupfinalen i hoppning.
– Hade jag fått välja så kanske den hade legat i en annan del av världen, säger hoppningens förbundskapten till SVT Sport.

FEI menar å sin sida att det inte fanns någon oro för sportwashing när finalbeslutet togs 2019 eftersom Saudiarabien enligt FEI är en väl förankrad ridsportnation. Saudiarabien var dessutom enda kandidat som arrangör. Detta enligt ett mejlsvar från FEI till SVT Sport, där FEI också skriver att man ska jobba tätt ihop med arrangören för att leverera en final som möter FEI:s värderingar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden