Hoppning
15 april 2018 21:33

Vem är finaljokern Devin Ryan?

Världscupfinalens jokerHan gjorde en riktig skräll genom att tävla i Europa för första gången, i världscupfinal och dessutom landa på pallen. Ridsport kände Devin Ryan på pulsen mellan de två finalrundorna.

Vem är finaljokern Devin Ryan?
Amerikanen Devin Ryan har stigit mot toppen i raketfart. Foto: Roland Thunholm

Amerikanen Devin Ryan med Eddie Blue (KWPN f -09 e Zirocco Blue-Marlon, uppf P. Honcoop, äg LL Showhorses Ltd), yngsta häst i finalen, kom från ingenstans och klev upp på pallen i världscupfinalen.

Hur känns din häst efter de här dagarna?
– Han känns jättebra, fin och fräsch, han var faktiskt lite busig efteråt och det är ett bra tecken för honom. Han har energi för att gå en runda till utan problem. Det känns skönt för det har varit många stora språng under bara en vecka.

Du nämnde första dagen att du inte hade stor erfarenhet av att tävla i Europa, hur känns det så här långt?
– Hoppning är hoppning, om det är hemma i USA eller här. Vi har många bra amerikanska ryttare som du sett här. Sporten är välutvecklad hos oss precis som den är här, det är fler toppryttare som finns nära tävlingarna här. Det är förmodligen billigare att utveckla unghästar här än det är i USA eftersom aveln är så framgångsrik här.

Vårt förbund jobbar hårt för att hålla sig uppdaterade med hur arrangörerna här jobba och att våra banbyggare designar banor i takt med utvecklingen, allt för att vi ska hänga med. Jag tycker det fungerar väldigt bra. När vi kommer hit är vi mer redo än ni kanske tror.

Blir det ingen skillnad i den stora övervikten mot utomhustävlingar kontra de två säsongerna inne och ute i Europa?
– Vi har en mycket svag och begränsad inomhussäsong, vi är inte så vana vid det, det finns kanske tre stora tävlingar inne på hela året. Det saknar våra hästar kanske erfarenhet av. Men, en bra häst är en bra häst oavsett om det är inne eller ute. En häst som  är spooky kommer aldrig att bli en bra inomhushäst hur du än gör.

Hur länge har du varit en professionell ryttare?
– Jag har haft min verksamhet i New Jersey i 15-16 år och jag började när jag var 21 år. Jag är tränare, utbildar hästar, förmedlar en del och tävlar åt andra, lite av allt. Jag hoppade min första femstjärniga klass i höstas, innan dess har jag hoppat en del fyrstjärniga i Devon.
– Idag har jag 30 boxar men vanligt vis 20-25 hästar i träning, en del från andra ägare och en del som jag äger själv.

Hur länge har du haft Eddie Blue?
–  Jag har haft honom sedan han var fyra år och producerat honom själv. Jag tar fram unghästar i Ocala på vintern för det är mer prisvärt än Wellington.
– Min häst har inte rivit på hela meetinget, han har vunnit nästan allt han ställt upp i sedan 5-års ålder, fyra Grand Prix klasser förra året, det säger allt om hur försiktig han är.

Devin Ryan
Devin Ryan har ett mycket amerikanskt leende och är otroligt professionell. Foto: Kim C Lundin

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden