Sportnytt
30 april 09:17
Ridsportplus

Vem som är ansvarig för hästen knäckfråga i skärpta dopningsregler

FEI Sports ForumFEI föreslår att dopningstester ska kunna genomföras på hemmaplan. Men en nöt att knäcka är vem som bär ansvaret för hästen. Är det ryttaren som kanske haft hästen i en vecka? Är det ägaren som bor i ett annat land?

Vem som är ansvarig för hästen knäckfråga i skärpta dopningsregler
Göran Åkerström, FEI;s chefsveterinär Foto: FEI/Richard Juilliart

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström var en av dem som presenterade de nya förslagen om dopningstester på hemmaplan under FEI Sports Forum.

  –  Ska jag vara riktigt ärlig är det största behovet inom distansen.  Ser vi till de övriga disciplinerna inom FEI är det ytterst få dopningsfall där. Däremot är det en del fall otillåten medicinering, där hästen har godkända läkemedel i kroppen men inte får tävla med dem.

  – Men det är inte mycket om vi jämför med distansen där det fortfarande är alldeles för höga nivåer. Detta tog jag också upp på generalförsamlingen i höstas. Det är fortfarande stötande hur mycket vi hittar i distansen, säger Göran Åkerström till Ridsport.

  Handlar om djurskydd och jämlika villkor

  Även om distansen är det stora problemet har FEI tidigare sagt nej till att utforma regler som bara riktar sig mot distansen. Därför kommer i stället förslaget om att kunna ta prov utanför tävling, i alla discipliner.

  – Vi var oerhört hjälpta av hästvälfärdskommissionen som har pushat för detta. Det handlar om djurskydd, men när det gäller anabola steroider är det också en fråga om jämlika tävlingsvillkor.

  – I dag tillåter vi att hästar som testats positivt för anabola steroider tillåts tävla efter två månader och en dag, och det är helt oacceptabelt i mina ögon, säger Göran Åkerström och konstaterar att effekten av anabola steroider är verksam mycket längre än så.

  Ställa upp på dopningstester krav för deltagande

  Planen är att ha registrerade testingpooler, exempelvis inför ett OS eller en tävling med riktigt stora prispengar.
  – Den som vill delta i tävlingen måste ingå i en testingpool och måste då tillåta att dopningstester tas på ens anläggning.

  Ett annat förslag är att tester inte bara ska tas på blod och urin, utan även på tagel och saliv. Taglet ger precis som människohår en bild av vad kroppen tagit emot under en längre tid. Därmed kan systematisk dopning bevisas.

  När förslagen presenterades på FEI Sports Forum blev det en diskussion om vem som bär ansvaret för hästen.
  – Alla kommer att säga att det är groomen, sade FEI:s juridiska chef Mikael Rentsch.
  – Därför kommer vi troligen att exkludera groomarna från listan på vilka som kan hållas ansvariga.

  Måste vi ha en ansvarig person, räcker det inte med att hästen blir avstängd?

  Fundering från publiken

  Det fanns ingen enighet kring vem som ska hållas ansvarig
  – Ryttaren kan inte stå ensam som ansvarig om hästägaren är en hästhandlare. Då behöver ansvaret delas på flera, sade en av deltagarna.
  – Ägarna kan inte hållas ansvariga. De bor kanske inte ens i samma land, sade en annan.
  – Måste vi ha en ansvarig person, räcker det inte med att hästen blir avstängd? Var ytterligare en åsikt, som ledde vidare till ännu en tanke:
  – Kan det vara kontraproduktivt för hästvälfärden om hästen stängs av i ett år? Kan det bli så att den riskerar att misskötas om den inte har något värde och inte kan tävla?

  Diskussionen tas nu vidare till årets revision av dopningsregler för beslut vid generalförsamlingen i november.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden