Sverige
3 januari 2018 10:13

Veterinär får erinran efter att sto självdog

FörsummelseEn veterinär får nu en erinran av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. Detta efter att inte ha åkt ut till sto med livmoderframfall direkt när stoägaren ringde.

Veterinär får erinran efter att sto självdog
Det började bra med ett friskt och piggt föl - några timmar senare dog stoet. Nu får en veterinär som var inblandad i händelsen 2016 en erinran. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Det var i maj 2016 som ett avelssto självdog i plågor i samband med ett livmoderframfall. Stoägaren ringde den veterinärstation som hade jour direkt när han förstod att ett livmoderframfall var på gång efter att stoet hade fölat. Detta var vid 7-tiden på morgonen. Först fick han inget svar, men efter en liten stund ringde veterinär från stationen upp.

Skulle gå av sitt skift
Det dröjde dock ända tills efter 9 på morgonen innan veterinär kom till stoet. Anledningen till detta ska, enligt veterinärstationen, ha varit att den veterinär som tog emot samtalet skulle gå av sitt skift vid 8 och att det bedömdes att den veterinär som sedan åkte var mer lämpad.

Situationen med stoet var besvärlig, stoet hade mycket ont, men den behandlande veterinären fick in livmodern igen. Men stoet krystade ut organet ytterligare en gång och självdog strax därpå. Då hade det gått ett par timmar sedan veterinären påbörjade behandlingen.

Livshotande tillstånd
Ansvarsnämnden ger nu den veterinär som tog emot det första samtalet från stoägaren en erinran. Nämnden lyfter att ett livmoderframfall hos ett sto är ett akut och livshotande tillstånd och menar att ärendet skulle ha fått högsta prioritet av den här veterinären. Det finns inte någon förklaring, som till exempel att veterinären var ute på ett annat akut ärende, till att veterinären inte åkte till stoet direkt. Nämnden anser att försummelsen i att inte åka till ett sto i det här tillståndet är så allvarlig att veterinären ska ha en disciplinpåföljd i form av en erinran.

Även den behandlande veterinären är anmäld, men när det gäller denne anser nämnden att hen gjorde vad hon kunde med stoet. Denna veterinär får därför ingen disciplinpåföljd.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden