Sverige
31 januari 16:54
Ridsportplus

Veterinär får erinran efter felbedömning av fånghästar

DisciplinpåföljdVeterinären besökte två fånghästar och bedömde att de kunde gå på magert bete, samt skrev ut smärtstillande till den ena. Fem dagar senare var hästarna i så dåligt skick att de måste avlivas. Nu har förvaltningsrätten slagit fast att veterinären ska ha en erinran.

Veterinär får erinran efter felbedömning av fånghästar
Veterinären felbedömde fånghästarna och slarvade dessutom med journalföring. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Veterinären ska ha undersökt hästarna vid olika tillfällen genom åren, men det fanns inga journaler från dessa undersökningar.

Redan för ett år sedan bedömde länsstyrelsen i Uppsala län att veterinären inte undersökt hästarna och gett råd om behandling enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Detta efter att han undersökt hästarna som då led av fång, dagen efter att en djurskyddskontroll gjorts av hästarna.

Var tydligt smärtpåverkad trots medicin

Ytterligare fem dagar senare undersöktes hästarna av en annan veterinär, som gav en helt annan bild av hästarnas tillstånd än den första veterinären. Den häst som fick smärtstillande var trots det tydligt smärtpåverkad, och veterinären menade att de symptomen samt den andra hästens rörelsemönster och deformerade hovar måste ha funnits där även fem dagar tidigare. Båda hästarna hade också allvarligt eftersatt hovvård.

I augusti 2022 beslutade Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård att veterinären, som varit legitimerad sedan 1975, skulle få en erinran.

Trodde inte på den andra veterinärens bedömning

Veterinären överklagade beslutet till förvaltningsrätten, eftersom han menar att hästarna hade en kronisk fång som hade akutiserats och behandlats enligt beprövad veterinär erfarenhet och beprövad vetenskap med antiinflammatorisk medicin. Han kunde inte förstå att hästarna skulle ha blivit så mycket sämre på bara fem dagar, och ifrågasatte därmed den andra veterinärens bedömning.

Förvaltningsrätten avslår överklagandet, och håller med ansvarsnämnden om att det var rätt att ge honom en erinran.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden