Sverige
18 september 2019 06:00
Ridsportplus

Veterinär gör tufft val för att hjälpa hästägare i norr

Veterinärbrist"Det är skrämmande hur det har blivit. Veterinärbristen innebär att läget är extremt pressat." Det säger Sofia Stenberg, veterinär som nu väljer att långpendla för att hjälpa hästägare i norr.

Veterinär gör tufft val för att hjälpa hästägare i norr
Veterinärbristen får svåra konsekvenser för hästägare i bland annat norra Sverige. Foto: Jeanette Flensburg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sofia Stenberg är veterinär med vidareutbildning inom hästtandvård. Hon är dessutom seminveterinär. I dagsläget arbetar hon på sin egen mottagning samt på Brunmåla, men nu lägger hon också in några dagar i Östersund i höst.

Hästägarna har ingenstans att vända sig när kliniken stänger

Hästkliniken i Östersund öppnade aldrig efter sommaren, men genom Sofias insats kan hästägarna i Östersund och Jämtland få viss hjälp.
− Jag fick frågan från hästägare i Jämtland, som sade att de inte har någon att vända sig till när kliniken stänger. Det finns verkligen en efterfrågan, och det verkar svårt att få tag i veterinärer som vill flytta till Norrland, konstaterar Sofia.

I veckan har TV4 rapporterat om veterinärbristen, och om Svensk Djursjukvårds branschrapport som visar att branschen behöver rekrytera 346 veterinärer de kommande 12 månaderna, veterinärer som inte finns i dag.

− Läget är extremt pressat. Alla jobbar jättemycket och det är långa väntetider på kliniker, något som i förlängningen innebär ett lidande för djuren, säger Sofia Stenberg.

Vill se fler platser

En lösning som har nämnts är att delegera medicinsk behandling till djurägarna, så att de exempelvis kan ge smärtstillande i väntan på veterinär. Men den lösningen är Sofia Stenberg skeptisk till.

190917 Sofia Stenberg
Veterinär Sofia Stenberg.

Hon vill se fler veterinärer, och som ett första steg fler utbildningsplatser, även om det inte är någon snabb lösning.
− Det är en dyr utbildning, och den måste också hålla hög kvalitet, så det går inte bara att ta in fler studenter.

Jobbar kvar längre

− Vi kan också hoppas att äldre veterinärer orkar jobba några år till, och att flera som gått veterinärutbildning utomlands lockas att komma hem igen. Någon form av plan måste till, säger Sofia Stenberg, som själv har valt att bidra genom att långpendla från Södermanland till Jämtland.
− Vi börjar med några dagar, så får vi se hur fortsättningen blir, säger hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden