Hästägartips
6 augusti 2020 08:36
Ridsportplus

Veterinären: ”Så lär du dig hitta rätt bett”

Tips från expertenRätt bett till rätt häst. Lär känna din hästs mun, så kan du undvika bettrelaterade problem. Veterinär Sofia Stenberg har ett stort intresse för hästens munhåla, och hon guidar dig rätt i bettdjungeln.

Veterinären: ”Så lär du dig hitta rätt bett”
Sofia Stenberg är veterinär och ryttare. Med på bilden är Pompeyo Eucalipto (PRE val f -10 e Invierno V-Faraon XXVIII, äg Ingela Reinholdsson). Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att hitta ett passade bett till sin häst kan vara allt annat än enkelt.
    – Jag får säkert frågan ”Vilket är det bästa bettet?” hundra gånger om året, säger Sofia Stenberg, veterinär med stort intresse för hästens munhåla.
    – Sanningen är att det finns ingen universallösning. Det bästa bettet för en häst, kan vara det sämsta för en annan, säger Sofia Stenberg.

    Men för att hitta ett bett som passar din hästs munhåla underlättar det att lära känna din hästs mun.
    – Du får inte glömma att hästen egentligen inte har plats för ett bett i munnen. När munnen är stängd är det fullt, därför ska vi vara ödmjuka för vad vi väljer att sätta i hästens mun.

    Det finns flera anatomiska faktorer att ta hänsyn till när du väljer bett till din häst. Tjocka eller tunna mungipor är ett exempel. Har man en häst med tjocka mungipor är risken stor att man väljer ett för långt bett.
    – Har hästen väldigt tjocka mungipor är det lätt att tro hästen har väldigt bred mun, men så behöver inte vara fallet. Har du då, till exempel, ett för långt tredelat bett så kan sidolänken hamna fel och klämma slemhinnorna på insidan av mungiporna, hästen kan då få sår, säger Sofia Stenberg.

    Tredelade bett kan fungera utmärkt

    Med det sagt kan man lägga till att det inte betyder att en häst med tjocka mungipor inte kan ridas på tredelat bett.
    – Trivs hästen på tredelat finns det lösningar. Ett tredelat bett i rätt storlek i kombination med en kortare mittdel kan fungera alldeles utmärkt.

    Vi hästägare är noga med att kratsa hovarna, men vi är sämre på att visitera hästens mun.

    Hur hästens laner ser ut är en annan sak att ta hänsyn till vid val av bett. Eftersom lanerna består av tunn slemhinna direkt på ben är det vanligt att det uppstår blåmärken eller sår på slemhinnorna om de utsätts för tryck.
    – Lanerna kan se väldigt olika ut på olika hästar. En del hästar har breda och låga laner, andra har smala och höga laner. Har hästen höga och smala laner kan det vara riskabelt att välja ett bett med endast lantryck -– med enbart lantryck har du tagit bort tungans stötdämpade effekt.

    Fakta

    Biter din häst på bettet?

    Att hästen bokstavligen biter på bettet, det vill säga vänder bettet bakåt och biter på det, är ett problem att ta på allvar.
    – Bettets material är starkare än tändernas. Biter hästen på bettet varje dag kommer tänderna till slut att slitas ned, tandmaterialet är svagare än metallen. Har du otur kan det påverka hela hästens munhälsa, säger Sofia Stenberg.

    Det första du behöver fundera på är om det är ett nytt beteende. Uteslut att det rör sig om en hälta, rygg- eller nackproblem. Är det en yngre häst så fundera också på om det rör sig om tandväxling eller om det finns några vargtänder som stör.
    – Har du uteslutit fysiska problem ska du nog fundera på om bettet du rider på verkligen passar individen. Många hästar tuggar gärna på de rörligare betten, det vill säga tredelade bett eller waterford. Prova ett bett med färre länkar, eller ett rakt, säger Sofia Stenberg.

    Hästens munhåla förändras under dess liv. De största förändringarna sker som unghäst och när den blir äldre.
    – Hästens huvudform ändrar sig mycket från det att den är fyra år tills dess att den är åtta år.
    – Med åldern blir hästens mun dessutom grundare. Vinkeln ändras, därför kan ett bett som fungerat under flera år plötsligt inte längre passa. Det är inget ovanligt och det får man som hästägare ha i bakhuvudet.

    Ta hjälp av någon som kan

    Som hästägare kan det vara svårt att själv avgöra om ens häst har tjocka eller tunna mungipor och om lanerna är smala eller breda.
    – Ta hjälp av någon som är van vid att se många hästmunnar, som till exempel en veterinär som är specialiserad på hästens munhåla.

    Ett annat bra sätt att lära känna sin hästs mun är att börja visitera den.
    – Vi hästägare är noga med att kratsa hovarna, men vi är sämre på att visitera hästens mun. Det optimala är att visitera munnen efter varje ridpass. Var extra noga med att titta i hästens mun när du provat ett nytt bett, påminner Sofia Stenberg.

    Forkort_01
    FÖR KORT:
Ett för kort bett trycker ihop hästens mungipor mot tänderna och ökar risken för att den nyps i mungiporna eller att det blir skav. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Forlang_01
    FÖR LÅNGT:
    Ett för långt bett glider onödigt mycket i sidled i hästens mun. Har bettet dessutom länkar är det lätt att de klämmer hästens slemhinnor. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Rattbett_01
    RÄTT BETT:
    Så här ska det se ut. Med rätt längd minskar du risken för bettrelaterade skador hos hästen. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Tredeladebett_01
    TREDELAT BETT:
    Det finns en uppsjö av tredelade bett på marknaden, här ser du tre bett med tre olika längder på mittdelen. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Lantryck_01
    LANTRYCK:
    Två varianter av bett där trycket hamnar på hästens laner. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Bettmedmangalankar_01
    BETT MED MÅNGA LÄNKAR:
    Bett med många länkar är väldigt rörliga, det ger större risk att hästen klämmer sig. Var uppmärksam om du väljer att rida på ett sånt bett. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Bitskador_01
    TITTA PÅ BETTET:
    Titta på bettet efter att du har ridit – det kan ge information om hur hästen mår. Här ser vi ett bett där hästen bitit på höger sida. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Fakta

    Tänk på!

    Storleken på betten varierar mellan olika tillverkare. 11,5 hos en tillverkare behöver inte vara samma som 11,5 hos en annan. Mät bettet när du köper det för att vara på den säkra sidan. När du mäter bettet ska du mäta från insida bettring till insida bettring. Är bettet böjt ska du inte följa böjen.

    Sår i munnen läker långsamt

    Ett ytligt sår läker på sju till tio dagar.

    Men har hästen fått ett djupare sår kan det ta tio till tolv veckor att läka.
    – Upprepad nötning av samma område är farligt och har din häst antydan till skav, blåmärke eller sår — låt den vila eller rid bettlöst, säger Sofia Stenberg.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden