Veterinärt
21 juni 09:34
Ridsportplus

Veterinären: Ta det lugnt efter vaccination

InfluensavaccinMåste hästen vila efter influensavaccinationen eller är det bara en myt? Veterinär Anna Pilåker vet besked.

Veterinären: Ta det lugnt efter vaccination
Om hästen inte reagerar på vaccinet är det okej att rida den. Men ta det lite lugnt de två första dagarna efter sprutan. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För de flesta hästar sker grund- och återvaccination utan större problem, men det florerar många åsikter kring hur den nyvaccinerade hästen ska hanteras.

Vågar jag rida? Ska hästen vila? Hur länge ska den vila? Får den bli svettig? Vad gäller, egentligen?

Rekommenderar några dagars lugn

Anna-pilaker
Hästveterinär Anna Pilåker driver ambulerande veterinärpraktik i Fuglie i Skåne.

Veterinär Anna Pilåker, Fuglie, rätar ut frågetecknen.
– Min rekommendation är att man ska rida lugnt två dagar efteråt, säger hon.
– Jag vet att rekommendationerna skiljer sig mycket mellan veterinärer och troligen kan en rekommendation om längre vila hänga samman med hur de tidigare, levande vaccinerna fungerade. Dagens vaccin verkar annorlunda. Ibland har man pratat om att hästen inte ska ridas svettig, men jag tycker att det närmast får ses som en rekommendation om att den inte ska överansträngas. Att man ska ta det lugnt några dagar helt enkelt.

Några hästar kan få biverkningar, även om det är relativt sällsynt. Det vanligaste är feber och en reaktion vid själva injektionsstället.
– Det kan vara några få om året som får halsömhet och feber efter vaccination mot enbart hästinfluensa, men de flesta reaktionerna kommer av kombinationsvaccin med stelkramp. Då kan en del hästar bli stela i halsen, inte vilja sänka huvudet och få feber. Om det inträffar brukar jag ge smärtstillande och febernedsättande medicin.

Smärtstillande kan hjälpa

Det finns hjälp även för hästar som alltid reagerar för injektion i halsmuskulaturen.
– I de fallen brukar jag ge smärtstillande dagen innan, på själva vaccinationsdagen och dagen efter.

Man kan ibland testa med att byta injektionsställe till muskeln mellan frambenen eller rumpmuskeln.

Sju dagars karens

Anna Pilåker säger att det inte finns något rätt eller fel kring vila efter vaccination.
– Titta på den egna hästen och se hur den reagerar. En häst som får feber eller verkar besvärad får ta det lugnt tills den är återställd, medan en som inte reagerar kan ridas som vanligt efter de första dygnen. Men kom ihåg, hästen får inte tävla förrän sju dagar efter vaccinationstillfället.

Fakta

Hästinfluensa

Hästinfluensa är en smittsam luftvägsinfektion som förekommer över nästan hela världen.

En drabbad häst får feber, hostar, blir snorig och hängig och vill inte äta. Sjukdomen sprids snabbt och risken att bli sjuk är störst för unga och ovaccinerade hästar.

Inom ridsport är vaccination obligatorisk för tävlingsstart och många anläggningar har krav på vaccination för träning eller uppstallning.

Grundvaccination görs med tre sprutor, vanligt är att spruta två ges efter fyra till sex veckor. Den tredje sprutan ges fem månader senare. Årlig revaccination. Internationellt krävs tätare vaccinationsintervall.

Hästinfluensa är anmälningspliktig till veterinär.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden