Sverige
10 september 2020 10:53
Ridsportplus

”Vi är domarens förlängda arm”

StafettpinnenStafettpinnen är serien där en ridsportprofil svarar på aktuella frågor och skickar egna frågor vidare till en annan profil. Denna gång är det dags för Fredrik Reuterskiöld, FEI General Steward, att svara på frågorna.

”Vi är domarens förlängda arm”
Fredrik Reuterskiöld. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I vår serie Stafettpinnen skickade Anna Lindqvist i förra numret pinnen vidare till Fredrik Reuterskiöld.

Vad gör en steward?
– En FEI-steward är utbildad av FEI och jobbar på internationella tävlingar med att se till att hästvälfärden följs och att vi tävlar på lika villkor. Det ska finnas minst en steward vid all ridning på en internationell tävling. Man kan säga att vi är domarens förlängda arm utanför tävlingsarenan. Det är stewards som står på framhoppningen och bland annat gör vi kontroller av utrustningen på häst och ryttare så att inget otillåtet används. I vårt ansvarsområde ingår även säkerheten i stallet, eller kort sagt all hästens välfärd på tävlingen.

Vad är skillnaden på en steward och en överdomare?
– Det är stora likheter i vad en överdomare och en steward gör vad gäller uppvärmningsbanor och säkerheten i stallet. Bägge måste vara väl insatta i reglerna och kunna ta snabba beslut. På en svensk tävling har överdomaren ett större ansvar att hantera tolkningar och tillämpningar av reglementet. På en internationell tävling rapporterar en steward eventuella problem till ground jury (domarna) som tar beslut.

Bör vi på sikt införa stewards på tävlingar i Sverige?
– Ja, det är en intressant tanke och personligen tror jag att vi kommer att komma ditåt. Särskilt om vi ska se till hästvälfärden och för att skapa en likriktning med det internationella utbildningssystemet för funktionärer.

Vem vill du skicka stafettpinnen vidare till?
– Henrik Ankarcrona.

Fakta

Fredrik Reuterskiöld

Namn: Fredrik Reuterskiöld.

Bor: Skåne.

Gör: FEI General Steward.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden