Världen
28 november 2020 18:56
Ridsportplus

”Vi har gjort allt i vår makt för att hjälpa sporten tillbaka”

FEI:s generalsekreterareUnder coronapandemin har hästvärlden prövats i sina grundvalar, precis som resten av samhället. Närmare 70 procent av de planerade internationella tävlingarna har ställts in. Hur ser Sabrina Ibáñez och FEI där hon är generalsekreterare på situationen och framtiden?

”Vi har gjort allt i vår makt för att hjälpa sporten tillbaka”
Sabrina Ibáñez gör allt hon kan för att hjälpa sporten tillbaka. Foto: FEI/Gregory Takatch

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När Ridsport intervjuar Sabrina Ibáñez är hon mitt uppe i intensiva förberedelser för FEI:s årsmöte den 13–23 november. Det kom att  bli en alltigenom digital version – som så mycket annat när coronapandemin håller världen i ett rejält strypgrepp.

    Vi jobbar intensivt med GHS och GOT Event, vi är i telefonkontakt konstant, vi jobbar stenhårt mot målet att det ska bli finaler i Göteborg. Sabrina Ibáñez.

    Hur håller du och ditt team ställningen på FEI:s huvudkvarter i Lausanne?
    – Vi har arbetat hemifrån sedan den 13 mars, åtta månader, och jag kan inte räkna antalet digitala möten vi har haft. Det är både utmanande och fantastiskt vad du faktiskt kan göra med den tekniken i dag.

    – Under juni och juli när situationen var lite bättre, så höll vi måndagsmöten med sektionscheferna här på kontoret, men nu gör vi allt hemifrån. Generalförsamlingen är ett undantag eftersom den körs från huvudkontoret.

    Från ditt perspektiv, hur har pandemin påverkat hästsporten på kort och lång sikt – nu när vi ser en andra våg som spiller in på 2021.
    – Om du tittar tillbaka på 2019 års tävlingskalender så hade vi en bit över 6000 evenemang planerade och av dem blev runt 23 procent inställda på grund av olika anledningar. Jämför det med 2020 med lite över 6600 evenemang i kalendern och över 4000 inställda på grund av Covid-19 pandemin.

    ”Ingen aning”

    – I pandemins början i mars hade vi ingen aning om vad situationen skulle utvecklas till. Men i juni började evenemang långsamt dyka upp, mestadels tävlingar på lägre nivå, och kalendern fylldes upp mot årets slut igen. Vi var väldigt imponerade av att arrangörerna började göra allt i deras makt, tänka utanför gängse ramar om hur de skulle kunna hålla i gång hela industrin. De förlorade massor av pengar på biljettförsäljning, utställningar, restaurangverksamheten och gjorde ändå allt de kunde för att hålla hjulen i gång.

    – Fram till den 1 oktober fick vi in ansökningar om tävlingar 2021 och vi kan se att arrangörerna är väldigt optimistiska. Om du tittar på siffrorna för nästa år är det lite lägre än 2019 men ändå förvånansvärt optimistiskt. Arrangörerna är verkligen i startblocken och mer än redo för att arrangera tävlingar, jag är övertygad om att det är ganska unikt i sportvärlden. Just nu, med pandemin i full kraft med en andra våg de senaste veckorna, vet jag inte hur realistiska planerna är. Men, arrangörerna är verkligen orubbliga i ambitionen att hålla ut för det längre perspektivet. Det är inte så illa ställt som vi befarade i våra scenarier över sämsta tänkbara läge. Det är den där envisa inställningen hästmänniskor besitter – upp igen på hästen när du faller av.

    På vilket sätt har FEI försökt hjälpa till och underlätta för sporten och dess intressenter?
    – På plats från den 1 juli i år finns ett nytt regelverk med ett komplicerat namn, ”FEI Policy for Enhanced Competition Safety during the Covid-19 Pandemic”. Det är riktlinjer till arrangörer för att arrangera tävlingar på ett säkert sätt under pandemin med riskutvärdering och annan hjälp.

    – För att hantera ansökan om tävlingar i ett snabbspår jämfört med normal handläggning etablerade vi arbetsgrupper för varje disciplin. Varje arbetsgrupp bestod av disciplinens ordförande, avdelningschef från huvudkontoret, en ryttare, en arrangör, en representant för det europeiska ridsportförbundet EEF och de två vice ordförandena för de regionala grupperna för Nordamerika och Asien. Det gav en geografisk spridning och alla intressenter var representerade. Från FEI:s sida avstod vi från alla avgifter kring anmälan till tävlingskalender under hela 2020.

    Enklare ansökningar

    – Sedan gjorde vi det enklare att ansöka genom att korta tiden för framförhållning och inte vara så noga med kalenderkrockar. Vi prioriterade lagtävlingar eftersom de ger kvalmeriter för OS och mästerskap. Det var verkligt bra att ha alla dessa människor i de olika arbetsgrupperna ge sina rekommendationer till styrelsen. Det hjälpte till att kickstarta tävlingsverksamheten igen. Vi var tvungna att vara flexibla – annars går du bara sönder.

    – Vi gjorde liknande justeringar av rankningspoängen som låter ryttare behålla dem längre i år. Du kan tjäna in fler poäng som ryttare men du förlorar inga som du tjänat in fram till april i år. Det var en nödvändig justering eftersom olika länder hade väldigt varierande möjligheter att arrangera tävlingar beroende på deras situation kring covid-19.

    Lider FEI ekonomisk skada på samma sätt som arrangörer, ryttare, hästägare, FEI-stewards med flera? Kommer det att leda till förändringar på huvudkontoret?
    – Vi har haft viss tur, för tre år sedan beslutades det att vi skulle spara undan pengar, inte omedelbart satsa allt vi fick in tillbaka i sporten och i utvecklingsprojekt. Vi tänkte då på att ha reserver för situationer som när vulkanen Eyjafjallajökull på Island hade ett stort utbrott 2010 som lamslog flygtrafik. Vi tänkte inte specifikt på en dödlig pandemi. Vi är inte i en svår situation, till skillnad från många andra internationella förbund som har tvingats gå till IOC för att be om förtida utbetalningar av vad OS skulle ge dem eller be sin regering om lån. Vi är mer än ok på det sättet. En del av våra sparmedel är i investeringsportföljer som så klart sjunkit i värde i år, men vi är helt klart i ett mindre svårt läge än vi förväntade oss att vara.

    – Vi bestämde oss tidigt för att bara jobba med de verkligt nödvändiga sakerna, en hel del projekt har lagts på is i år. Vi behövde göra det som var mest akut och hjälpa sporten på bästa sätt och samtidigt vara med, synas, vara kreativa kring hur vi bäst jobbade digitalt och kunde hjälpa sporten som till exempel med e-dressage (online dressyrtävling på distans). Det betyder att det blev mindre arbete för en del av de anställda på huvudkontoret, så det har skett permitteringar. Vi kunde undvika att säga upp folk och ändå spara pengar, så mer än 60 procent av personalen är deltidspermitterade med hjälp av statligt stöd från Schweiz.

    46850542481_aa87ff1cab_6kb
    Sabrina Ibáñez håller drömmen om Gothenburg Horse Show vid liv. Foto: FEI/Liz Gregg

    Hur många av de grundläggande systemen som ger struktur åt hästsporten har testats i sömmarna under dessa hårda tider? Som att rankningssystemet nu fungerar annorlunda för ryttare när det finns färre tävlingar att rida. Kunde till exempel hoppningens rankning utvecklas till att mer handla om ekipage snarare än ryttare för att på det sättet stödja ett begåvat ekipage snarare än ryttare med ett stall upp till taknocken fyllt med topphästar?
    – Under det här året har vi haft många CSI2*-tävlingar. I de tidigare reglerna krävdes det att evenemang skulle läggas in i kalendern i slutet av september föregående år. Det fanns en möjlighet för arrangörer att lägga till ett evenemang på lägre nivå senast fyra veckor före tävlingsdatumet. Det nya systemet för tävlingsinbjudningar till ryttare, som har genomgått grundlig testning, var helt implementerat bara sex veckor innan tävlingar jorden runt ställdes in på grund av covid-19.

    Identifierade problem

    – Vår arbetsgrupp identifierade snabbt problem för ryttare och arrangörer med att använda systemet för tävlingsinbjudningar till CSI2* när det bara fanns ett begränsat antal tävlingar under pandemin. Arbetsgruppen föreslog därför till styrelsen att senarelägga användningen av systemet för tävlingsinbjudningar till just CSI2*-tävlingar. Som ett resultat av det blev Longines Ranking-systemet inte använt för att bjuda in ryttare till CSI*2-tävlingar. Systemet för tävlingsinbjudningar bibehölls för alla andra nivåer. Vi har nu fått ok från styrelsen att återintroducera systemet för tävlingsinbjudningar för CSI2* den 1 januari 2021 och det kommer att resultera i att fler inbjudningar till ryttarna kommer ut.

    – Det finns en ny regel som tas i bruk i början av nästa år att sena tillskott i kalendern av CSI2*-tävlingar behöver komma in senast sex veckor före tävlingsdatum för att använda hoppningens system för tävlingsinbjudningar och för att ge rankningspoäng. För tävlingar på denna nivå har de nationella förbunden och arrangören alltid en stor kvot med startplatser som de fritt kan distribuera ut till ryttare.

    Ändrade rankningspoäng

    – För Longines Ranking-systemet är det IJRC (International Jumping Riders Club) som står som ägare och ansvariga men beslut om ändringar tas i en arbetsgrupp där FEI har representation i form av vår ordförande, hoppkommitténs ordförande och hoppningens avdelningschef. För att mildra pandemins effekter gjordes ändringar kring hur rankningspoängen hanteras.

    I Sverige tickar våra hjärtan lite snabbare för Gothenburg Horse Show och världscupfinalerna i mars-april. Är den drömmen fortfarande vid liv?
    – De två kommittéerna för dressyr och hoppning tittar på olika sätt att få hästar och ryttare till tävlingen, det beror mycket på vilken geografisk region de kommer ifrån. Vi har redan lagt på plats alternativa kvalvägar till finalerna. Tilläggsregler till FEI World Cup i dressyr och hoppning godkändes av styrelsen i juli respektive september och vi tittar nu på ett förslag på hur vi ska få ryttare från den västeuropeiska ligan till finalerna. Vi jobbar intensivt med GHS och GOT Event, vi är i telefonkontakt konstant, vi jobbar stenhårt mot målet att det ska bli finaler i Göteborg.

    Fakta

    Sabrina Ibáñez

    46850539541_7fb46ebb51_6k
    Sabrina Ibáñez Foto: FEI/Liz Gregg
    • Sabrina Ibáñez, född 1966, är schweizisk medborgare men med rötterna i El Salvador och Österrike. Hon talar flytande engelska, franska och spanska.
    • Hon bor och arbetar i Lausanne, har två söner på 24 och 27 år.
    • Har arbetat på sedan 1991 i olika roller med ett kort uppehåll mellan 1995-98. Utsågs till generalsekreterare i januari 2015.
    • Hon arbetar dessutom i ett antal internationella organisationer: ordförande sedan 2017 i  APSO, Association of Paralympic Sport Organisations, ordförande i ASOIF Diversity & Gender Equality Consultative Group, medlem i IPC Governance Review Group och IOC Gender Equality Working Group
    • Hästintresset fanns på plats redan när hon som ung flicka red i El Salvador, både western stil och hoppning och dressyr. Under studierna vid universitetet i Boston, USA, lades ridningen åt sidan. Sabrina hade just återupptagit ridningen när pandemin satte stopp för det i början på året.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden