Sverige
16 februari 2021 09:56
Ridsportplus

”Vi har haft problem med kylan”

StalltältStjärnholms ryttarförening fick på grund av rasrisk utrymma sitt stall i höstas. De 25 hästarna är sedan dess uppstallade i ett tältstall, och Ridsport har pratat med Hanna Borrman från föreningen hur de klarat den tillfälliga lösningen med kylan och snön.

”Vi har haft problem med kylan”
Hästarna hos Stjärnholms RF har fått flytta in i ett tält, eftersom stalltaket riskerar att rasa. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hallå där Hanna Borrman, styrelseledamot och pressansvarig på Stjärnholms ryttarförening som fick utrymma sitt stall i oktober på grund av rasrisk.

Hur är det i stalltältet nu när det är kallt?
– Vi har haft problem med kylan. Vattnet i slangarna frös men det fick vi ordning på, vi byggde in slangarna i skåp med värmefläkt. Men vattnet har frusit i boxarna, hästarna hinner inte dricka upp när det varit 14 minusgrader. Vi har några vattentunnor som är isolerade men de har inte räckt till alla, så vi har byggt en egen variant. Genom att blanda upp med varmvatten har hästarna haft vatten, än så länge.

Och hur går det med snön?
– Vi hade otur när det kom 40 centimeter snö på en natt. Taket är bara en tältduk som ligger på en stålkonstruktion, som hålls uppe med splintar, och splintarna gick av. Vi hyr stallet av kommunen och de skickade två personer som skottade. I början stod de på en stege men det blev lite farligt och tog jättelång tid. Till slut kom en skylift som de fick stå på. Sedan när snön väl var på marken måste den skottas bort, annars hade vattnet runnit in i stallet om snön börjat smälta.

Ni har tältstall för att det riktiga stallets tak riskerar att falla in. När ska ni få ett nytt tak?
– De håller på med upphandlingar, inget är färdigt. Först måste vi flytta, vi är ganska nära stallbyggnaden och måste vara en bit bort när de kommer med tunga maskiner.

Ni efterlyser hjälp från eleverna, hur har det gått?
– Medlemmarna har varit jätteduktiga. Vi har behövt hjälp att ta in hästarna från hagen, vanligtvis springer de in själva men i början visste de inte var de bodde. Vi har sagt att om folk har tid att leda en häst eller borsta, så tas det gärna emot, för personalen har fått mycket extrajobb. Som att fylla på vatten flera gånger om dagen i stället för att hästarna har vattenkoppar, och att boxar behöver tömmas för att spånet har blivit för blött.

Fakta

Stjärnholms Ryttarförening

Taltstall_stjarnan_201206Ligger i: Oxelösund i Södermanland.

Antal ridskolehästar: 25.

Antal medlemmar: 400.

Antal inackorderingar: 14.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden