Veterinärt
3 mars 2020 16:19

Vid grovtarmsinflammation kan hästen bli 
förgiftad inifrån

TarmproblemÅrets, på många håll i landet, milda och leriga vinter har gjort 
att många hästar har fått problem med magen. Detta kan i värsta fall leda till grovtarmsinflammation. 
Ridsport har pratat med veterinär Johanna Almerén som är specialist på hästens sjukdomar. Hon reder ut begreppen och tipsar om hur du ska undvika grovtarmsinflammation hos hästen.

Vid grovtarmsinflammation kan hästen bli 
förgiftad inifrån
Säsongens milda vinter har orsakat tarmproblem hos många hästar (bilden har inget samband med texten). Foto: iStockphoto

Skitiga hagar, dålig foderhygien och stillastående vatten i hagen är några av de faktorer som kan leda till grovtarmsinflammation. Ett allvarligt tillstånd som i värsta fall kan leda till döden. Veterinär Johanna Almerén förklarar.

Vad är grovtarmsinflammation?
– Det är en inflammation i tarmväggen i grovtarmen. Grovtarmen är ett samlingsord för blindtarmen och kolon. Både grovtarmen och blindtarmen är mycket stora hos häst. Blindtarmen är nästan en meter lång hos en normalstor häst.

Fakta

Gör så att hästen får i sig näring

Hästen är en grovtarmsjäsare och är därmed beroende av grovtarmen för att kunna tillgodogöra sig näringen från fodret den äter.

Fodret transporteras från magsäcken, via tunntarmen till grovtarmen.Där hjälper goda bakterier till att sönderdela fibrerna i fodret ytterligare, så att hästen kan ta upp så mycket som möjligt av näringen.

I grovtarmen tas även mycket vätska upp.

Tarmen har en slemhinna längst in mot mitten och utanför den flera lager vävnad.

Muskellager i tarmväggen för tarminnehållet framåt.  En stor mängd blodkärl förser tarmen med syresatt blod så att den kan arbeta. Blodet transporterar även näringen från tarmen ut i resterande del av kroppen.

Även restprodukter från tarmen transporteras bort med hjälp av blodet.

Expandera

Varför får en häst grovtarmsinflammation?
– En tarminflammation kan uppkomma av flera olika orsaker. Obalans i tarmfloran  kan uppstå  när ”onda” bakterier eller en enda sorts bakterier tar över, eller att en stor mängd bakterier plötsligt dör och samtidigt kan orsaka sjukdom. Det kan också uppkomma till följd av behandling av antiinflammatoriska läkemedel (NSAID).
– Andra orsaker till obalans i bakteriefloran kan vara foderbyten, intag av foder med dålig hygienisk kvalitet eller om hästen äter något olämpligt i hagen.

Hur farligt är det?
– Hästarna kan bli mycket sjuka och i värsta fall dö.
– Något av det farligaste  som kan hända är  att bakterierna i tarmen börjar bilda gifter, toxiner, som skadar tarmen. Toxinerna kan även sprida sig ut i resten av kroppen med blodet – hästen blir ”förgiftad inifrån”.
– Själva bakterierna kan ta sig från tarmen in i blodsystemet via den skadade tarmslemhinnan – hästen får en blodförgiftning.  Tarmslemhinnan kan även bli så skadad att kroppen inte kan hålla kvar vätska och följden blir att hästen blir uttorkad.
– Hästen kan även börja förlora proteiner via tarmen. Det gör att hästen kan ha svårt att hålla sitt blodtryck uppe och kroppen kan börja bryta ned sina muskler i jakt på proteintillgång.
– Hästens vita blodkroppar kan dras till inflammationen i tarmen, vilket gör kroppen än mindre motståndskraftig då delar av immunförsvaret är ”upptaget på annat håll”.

W8a9880levf
Johanna Almerén jobbar på Brunmåla hästklinik i Täby i Stockholm. Foto: Privat/Brunmåla

Finns det hästgrupper som är mer utsatta än andra för grovtarmsinflammation?
– Vissa hästar kan tillsynes vara mer känsliga för foderbyten, vissa fodersorter eller liknande. Då kan det vara lämpligt att för dessa vara lite extra om sig och kring sig vad gäller foder, hagar och så vidare.
– Andra hästar beter sig som dammsugare i hagen och petar i sig allt möjligt som de kan hitta, oavsett om det är gammalt foder eller lera. De hästarna kan man tänka sig löper större risk för att drabbas av mag- och tarmproblem. Det har diskuterats om islandshästar skulle vara känsligare för NSAID-preparat, men så vitt jag vet finns det inte bevis för det i forskningen.

Vad ska man göra om hästen drabbas av akut grovtarmsinflammation?
– Vid denna sjukdom är hästen i behov av intensivvård på hästsjukhus. Den kan behöva konstant tillförsel av vätska, plasma och andra läkemedel. Därför är det inte lämpligt att behandla dessa hästar hemma i stallet.

Fakta

Så kan du motverka grovtarmsinflammation

  • Se till att allt foder är av god hygienisk kvalitet och att det lagras på ett bra sätt.
  • Se till att vattnet hästen dricker är färskt.
  • Gör foderbyten successivt, gärna över en månads tid så att grovtarmens bakterieflora hinner med omställningen. Detta kan även gälla vid hagbyten.
  • Försök hålla hagarna rena från gammalt foder och stängsla av riskområden, t ex områden med stillastående gammalt vatten.
  • Pro- och prebiotika kan ges i samband med foderbyte, miljöombyten eller andra stressande situationer för att hjälpa tarmfloran att må så bra som möjligt.
  • Om hästen har diarré, nedsatt allmäntillstånd och/eller feber bör den undersökas av veterinär omgående. Likaså om den även visar koliksymtom.
  • Om hästen får lösare avföring, nedsatt aptit eller koliksymtom i samband med anti-inflammatoriska läkemedel, ska du avbryta behandlingen och kontakta veterinär.
Expandera

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2 2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden