Hoppning
22 januari 2023 20:26
Ridsportplus

”Viktigt att få hoppa högre klasser kontinuerligt”

Årets kometÅret som gick kommer 23-årige André Brandt sent att glömma. Inte nog med att han utsågs till Årets komet, han blev också uttagen till ATG Talang och framgångarna har varit många. Vi talar med André om vad som väntar 2023 efter ett
så framgångsrikt år.

”Viktigt att få hoppa högre klasser kontinuerligt”
André Brandt fick Ridsports pris Årets komet vid Ryttargalan 2022 – han röstades fram av tidningens läsare. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Royne Zetterman visste vad han gjorde när han i mars 2021 anställde unge André Brandt som beridare på Magic Park Stables vid Finjasjön utanför Hässleholm.

  I André såg Royne en mjukridande kille med känsla för hästarna, och med en vilja att hela tiden förbättra sig. Andrés främsta arbetsuppgift blev att rida unga hästar men i år har några lite äldre införlivats i hans grupp av hästar. Det är en av orsakerna till att André tagits ut i ATG Talang-projektet.

  Vad betyder det för dig att vara med i ATG Talang?
  – Det är väldigt roligt och självklart inspirerande. Det känns fantastiskt bra att ha tillgång till lite äldre hästar och hoppa högre klasser. Det är en sak att hoppa unghästar, vilket också är roligt i och för sig, men om man vill vidare är det viktigt att få hoppa högre klasser kontinuerligt. Jag vill ju få rutin på det.

  Vilket tävlingsminne håller du högst 2022?
  – Hmm, det var svårt. Men det måste ju ändå vara när jag vann en 1,50-hoppning  i december på Flyinge. Jag hade visserligen vunnit en 1,50-klass tidigare (med Thelma Hästak) men det var under young rider-SM 2020. Nu var det mer ”på riktigt” mot seniorer.
  – Jag hade tre hästar i klassen och gick ut med El Qlassica TT först. Jag tänkte att jag skulle rida snabbt och med snåla vägar. Det höll, när jag red in med min tredje häst hade jag redan vunnit klassen. Det kändes fantastiskt. Och viktigt var att jag fick massor av poäng till Lövsta Future Challenge.

  Vad hoppas du på 2023?
  – Först och främst Lövsta som ju avgörs på Scandinavium i februari. Det var därför det var viktigt med poängen jag fick på Flyinge. Jag ligger tvåa på listan med Helios (KWPN val f -12 e Spartacus-Heartbreaker, uppf S van der Beek, äg Richard och Linda Sköld) och trea med El Qlassico (SWB val f -11, e Quintender-El Bundy, uppf Karin och Ove Råhnängen, äg Farman Zetterman AB).
  – Sista kvalet går i Borås två veckor före Scandinavium och min förhoppning är att rida ihop tillräckligt med poäng där. Skulle det trots allt inte gå hoppas jag få en av friplatserna som förbundet delar ut.
  – Senare 2023 hoppas jag på ett gäng bra unghästar till Falsterbo. Jag skulle också väldigt gärna vilja kvala in till de femstjärniga tävlingarna via 7-Star-serien. Mycket hänger ju så klart på vilka hästar på den höga nivån som jag har tillgång till.

  Rider du enbart Magic Parks Stables hästar?
  – Ja, det är så det fungerar, alla hästarna hel- eller delägs av Magic Park, med undantag för Helios som ägs av Richard och Linda Sköld.

  Har du någon egen häst?
  – Ja, faktiskt, fyra stycken. Men det är 1- och 2-åringar. De går på lösdrift hemma i Blekinge. Än har jag inte bestämt mig för vad jag ska göra med dem, men jag har ju köpt dem för att de är intressanta. Kanske behåller jag någon, kanske är det and-ra som är intresserade och då ligger det nära till hands att jag säljer. Vi får se, jag kommer att ta beslut efterhand.

  Vad kommer du att fokusera på i din egen ridning 2023?
  – Positionen på mitt överliv i språnget. Jag har en tendens att kasta mig framåt och det jobbar jag med att få bort. Jag vill förbättra min position på hästen och därmed få hästarna i bättre balans.

  Fakta

  Har Stephanie Holmén som förebild

  • Namn: André Per Daniel Brandt.
  • Ålder: 23 år.
  • Familj: Singel.
  • Bor: Magic Park Stables utanför Hässleholm.
  • Favoritmat: Tacos.
  • Dryck: Cola Zero.
  • Färg: Marinblå.
  • Favoritpryl i stallet: Sadlarna.
  • Förebild inom ridsporten: Stephanie Holmén, hon är sjukt duktig på att producera fram hästar och det ser alltid så perfekt ut när hon rider.
   En annan förebild är Kjell Enhager, idrottspsykologen. Jag har tittat på allt han har gjort och tagit till mig av hans råd och metoder. I fjol var jag i Karlshamn och behövde ett felfritt 1,40-kval till SM och då satte jag mig på läktaren och lyssnade på Enhager – och red in och var felfri.
  • Intresse utanför hästvärlden: All sport, men främst handboll, ishockey och skidor.
  • Drömhäst: Om André Brandt fick välja vilken svenskfödd häst han ville, så hade han valt Jens Fredricsons Markans Cosmopolit. Dels för de stora framgångar den hästen haft, och dels för att André tycker att ”Cosmo” ser ut att vara fin att rida.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden