Sverige
15 december 2021 16:58

”Viktigt för att synliggöra hästnäringens roll i samhället”

StatistikStatistikmodellen ”Hästnäringen i siffror” har uppdaterats med nya funktioner och siffror. Att kunna beskriva hästnäringens omfattning och betydelse är viktigt, inte minst i dialog med politiker och andra intressenter i samhället.

”Viktigt för att synliggöra hästnäringens roll i samhället”
Hästnäringen har påverkats mycket av pandemin. Men hur blir det i framtiden? Detta ska diskuteras på årets Hästföretagarfforum. Foto: Istock/zoff-photo

Högskolan Dalarna och hästorganisationerna har under 2021 arbetat med att förfina både utseende och innehåll i statistikmodellen Hästnäringen i siffror. Nya undersökningar som möter hästhållares kostnader och konsumtion har dessutom genomförts och inkluderats i modellen. Sett till ekonomiska mätetal kan det konstateras att hästnäringen är förhållandevis stabil.

– De nya undersökningarna om hästhållares kostnader visar inga statistiskt säkerställda förändringar sedan sist (2016). Eftersom det inte finns någon uppdaterad skattning över antalet hästar i landet så kan vi i nuläget inte dra några skarpa slutsatser om hur näringen som helhet har utvecklats över tid, säger Tobias Heldt, docent vid Högskolan Dalarna, i ett pressmeddelande.

Skattning av hästnäringens andelar av näringsgrenar inom den svenska standarden för att mäta verksamhet i företag och arbetsställen, SNI, är en ny funktion.
– Att mäta hästnäringen är komplicerat, huvudanledningen är att den indelning i näringsgrenar som finns i Sverige, SNI-systemet, saknar separata koder för de flesta hästverksamheter. Skattningen som forskarna vid Högskolan Dalarna nu gjort är ett första steg för att bättre kunna beskriva hur vår näring står sig i relation till andra, säger Erica Lindberg, LRF Häst.

Viktigt synliggörande

Hästnäringen i siffror lanserades 2018 med syfte att kunna mäta och beskriva hästnäringen över tid, vilket inte funnits tidigare. Utveckligen av statistikmodellen kommer nu att fortsätta.

– Sverige är ett fantastiskt hästland och via modellen kan vi också mäta och beskriva det i siffror och statistik. Det är oerhört viktigt för att synliggöra hästnäringens roll i samhället, inte minst i dialog med politiker och andra intressenter om branschens villkor och förutsättningar, säger Karolina Lagerlund, Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS.

Statistiskt säkerställda skillnader kan inte slås fast vid denna uppdatering. Först vid nästa uppdatering av statistikmodellen kan man se eventuella effekter av pandemiåren.

Länk till Hästnäringen i siffror.

Fotnot: Statistikmodellen Hästnäringen i siffror är utvecklad av Högskolan Dalarna och presenterar statistik samt fakta om hästnäringens struktur och samhällsekonomiska effekter. Statistiken bygger på skattningar av kostnader och konsumtion av hästrelaterade varor och tjänster i Sverige. Modellen lanserades 2018 efter ett samverkansprojekt initierat av HNS, LRF Häst, Svensk Travsport, ATG, Högskolan Dalarna, Svenska Ridsportförbundet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden