Världen
7 juni 2020 10:55

Vildhästar ska skjutas – anses vara skadedjur

AustralienEfter en tids stridigheter har nu en domstol i Australien avgjort att skyttar får sättas in för att reducera antalet vildhästar i Australiens alpområde. Det bedöms vara humanare än att flytta på hästarna, som anses skada miljön de finns i.

Vildhästar ska skjutas – anses vara skadedjur
Brumbies i Kosciuszko National Park, Australien. Vildhästarna hotas nu av avskjutning. Foto: IStock/SL

En lång och infekterad strid om vildhästarna, som kallas för brumby, ser ut att gå mot sitt slut. Nu återstår bara protestlistor från allmänheten.

Det handlar om vildhästarna i Parks Victoria. Antalet har fördubblats de senaste fem åren, och hästarna har därmed spridit sig till områden där markerna tar skada av ett hästbestånd.

”Vilda hästar är ett skadedjur som hotar inhemska växter och djur genom betande, trampande vegetation och livsmiljö och skada vattenvägar,” skriver domstolen enligt The Guardian.

Vill sätta in skyttar

Organisationen Australian Brumby Alliance, en intresseorganisation för vildhästarnas bevarande, har velat samla in och flytta hästarna bort från det känsliga området.

Detta tycker domstolen är en orimlig åtgärd och förespråkar att professionella skyttar ser till att hästbeståndet minskar. ”Detta ger en snabb död och ger ingen onödig stress för hästarna när de fångas, hanteras och transporteras långa sträckor.”

Australian Brumby Alliance menar bland annat att vildhästarna är en del av Australiens kulturarv. Nu försöker organisationen som en sista utväg påverka myndigheterna genom namninsamlingar från allmänheten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden