Sport
22 februari 2017 20:20

Ryttargalans största stjärnor hyllades kvällen lång

UPPDATERAD 22:45 Ridsportens främsta har hyllats på ett fullsatt Rondo i Göteborg. Nu festar ridsportarna vidare medan du kan spana in vinnarna här.

Ryttargalans största stjärnor hyllades kvällen lång

Sällan är så många hästkrafter samlade på samma ställe som under Ryttagalan. I år var det Rondo på Liseberg som var platsen för festligheterna och stämningen var såväl på topp som förväntansfull. Glittrande långklänningar, prydligt fixade frisyrer (inga hjälmfrissor här inte!), glada skratt och varma applåder samsades när många av ridsportens främsta profiler hyllar sina kollegor och vänner kvällen lång. När sista priset var utdelat tog Alcazar vid och bjöd på diskodunk som inte lär tystna förrän om många timmar…

När ridsporten hade vimlat färdigt på röda mattan drog galan igång prick 19.00. Kvällens konfrencier, Suzanne Sjögren från TV4, tog plats på scen innan förbundets ordförande Ulf Brömster tog vid. Efter förrätten var det äntligen dags för den första prisutdelningen och därefter följde en lång, härlig rad av vinnare som korades.

ÅRETS BRAGD
VINNARE: Louise Etzner Jakobsson
Ur motiveringen: ”Vinner utmärkelsen för en fantastisk ridsportresa. Två paralympicsmedaljer – det är enastående bragd.”

Applåderna dånade i luften när en rörd Louise berättade om sin långa resa, som både har varit tuff och lärt henne mycket. ”Det känns så fint att få en sådan här utmärkelse och jag är lika chockad som förra året när jag fick Patrik Kittels pris. Det här hade jag ingen aning om”.

ÅRETS PRESTATION
VINNARE: Peder Fredricson
Ur nomineringens motivering: ”2016 blev ett magiskt år för hoppryttaren Peder Fredricson. I augusti var det dags för OS-final och en silvermedalj. Ett mästerskap Peder och H&M All In genomförde utan att röra en enda bom, ett historiskt resultat. Inte sedan 1928 har någon varit felfri på hinder genom ett helt OS. Medaljen gav en rejäl skjuts på världsrankingen och Peder avslutade året på listans topp-20.”


Lisen tog emot priset för Peder som vilar upp sig på hemmaplan och läste upp en hälsning med rejäla hejarrop till kollegorna som tävlar i helgen i Göteborg.

ÅRETS ELDSJÄL
VINNARE: Nicolin Engelhart Ur motiveringen: ”Nicolin är en inspirerande person som sprider kunskap och väcker tankar. Hon är en riktig eldsjäl som är lika omtyckt bland barn och föräldrar som bland personal och andra klubbkompisar hos Farsta Ryttarvänner”.


Årets eldsjäl berättade vad priset betyder för henne.

ÅRETS HÄSTSKÖTARE
VINNARE: Sara Lord
Ur nomineringens motivering: ”Rutinerad som få med tio år hos Tinne Vilhelmson Silfvén. Sätter alltid hästarnas bästa före allt annat och tvekar trots sin flygrädsla aldrig att flyga med hästarna om så krävs, som i somras hela vägen till OS i Rio.”


Sara trotsar ständigt sin flygrädsla för hästarnas skull.

ÅRETS RIDSKOLA
VINNARE: Varbergs Ridskola


Ur motiveringen: ”För en föredömlig, flexibel och framgångsrik ridskoleverksamhet med en genuint välkomnande atmosfär. Genom vinnande samarbeten, målmedveten styrning och en tydlig röd tråd erbjuder Varbergs Ridklubb en varierad ridskoleverksamhet för alla.

ÅRETS HÄST
VINNARE: H&M All In Född 2006, e. Kashmir van Schuttershof u. Fortune ue. Andiamo, uppfödare: Dee Heer bas huybregts, ägare: Stuteri Arch, ryttare: Peder Fredricson
Ur nomineringens motivering: ”2016 presterade All In det ena toppresultatet efter det andra. Till Rio åkte han i toppform och klarade som enda häst, 83 hinder utan att riva ett enda. En silverhäst värd guld.


Lisen Bratt Fredricson var flitig på scen.

ÅRETS HEDERSPRIS
VINNARE: Kyra Kyrklund
Jan Brink tog emot priset i Kyras ställe och berättade glatt att ”alla älskar Kyra”. I sin motivering förklarar jurun bland annat att Kyra är en tränare i världsklass med en varm personlighet och en ovärderlig tillgång för teamet.


Jan Brink hoppade in för sin favorit-Kyra.

ÅRETS UPPFÖDARE
VINNARE: Tina Petersson LindUr nomineringens motivering: ”Med Fendi/Fibonacci har Tina Petersson Lind fått fram en häst som håller allra högsta internationella nivå. Fendi var först hos Lisen Bratt Fredricson innan han försvann ut på internationella äventyr med Meredith Michaels Beerbaum, nu under namnet Fibonacci.

Beridare Josefina Gunnarson tog emot priset åt Tina Petersson Lind och läste upp tacktalet där Tina konstaterar att Fendi är en sann sagohäst.

ÅRETS KÄMPE
VINNARE: Alexandra Ekeorw
Läs om priset och vinnaren här

ÅRETS CHAMPIONATSTECKEN
VINNARE är de med flest rankingpoäng 2016:
Hoppning: Peder Fredricson
, Vitaby, Österlens RK
”Klev upp hundra placeringar på världsrankingen och toppade året med OS-silver i Rio”.
Dressyr: Tinne Vilhelmson Silfvén, Upplands Väsby, Djursholms RK
”Blev historisk när hon gjorde sitt sjunde OS i Rio de Janeiro. Red även in på silverplats vid världscupfinalen i Göteborg.”
Fälttävlan: Ludwig Svennerstål, England
”Tog hem segern i Strzegoms trestjärniga klass före den närmast oslagbare Michael Jung.  Bästa fälttävlanssvensk på OS med unga hästen Aspe.”
Distansritt: Charlotte Tillman, Gemla, Växjö Distansryttarsällskap
”Red hem SM-guldet i internationell klass över 16 mil. Var senare med i det svenska laget på VM i Slovakien.”
Körning: Linnea Kristiansen, Huskvarna, Jönköpings FRK 
”Enbetskusken som både kör och rider med stor framgång. Internationell seger i Dronninglund, SM-guld och två EM-brons gjorde 2016 till ett toppenår.


Ett par av sportens största stjärnor sakandes eftersom Tinne är i Florida och Peder kurerar sig, men likväl hyllades gänget rejält.

ÅRETS RIDLÄRARE
VINNARE: Lena Wiman, Överby Hästsportförening. Ur motiveringen från hennes elever: ”Hon bygger upp en röd tråd som bottnar i hästens förutsättningar och välbefinnande. Viktigast av att allt är att hon alltid ser till att alla är välkomna… Varenda unge som har hängt eller hänger i stallet kan inte bara sitt horsemanship, utan även de sociala reglerna. Alla får vara med. Alla blir sedda”
”Det bästa jobbet man kan ha, säger vinnaren till publikens jubel när hon tar emot priset.”

ÅRETS KOMET
VINNARE: Lina Dolk
Läs om Lina och Ridsports pris här


Morgondagens hästar fick stanna hemma, men deras representanter gjorde ett prima jobb på scen.

MORGONDAGENS HÄST
Sex nominerade, tre vinnare. Svenskägd häst mellan sex och åtta år som spås bli en kommande stjärna.
VINNARE:
Hansson WL född 2008, e. Hip Hop u. Indra WL ue. Iowa, uppfödare: Walltorps Lantbruks AB, ägare: Måsel AB, ryttare: Robin Ingvarsson. Ur nomineringens motivering: ”Tog Robin Ingvarsson till ett SM-guld i hoppning i höstas och har visat framfötterna på internationella tävlingar med flera pallplatser under säsongen.”

H&M Carat Desire född 2008, e. Carinjo u. Moderne II ue. Latus II, uppfödare: Rolhfs Helmut, ägare: Grevlundagården i Vitaby AB, Stuteri Arch, ryttare: Peder Fredricson. Ur nomineringens motivering: ”Hästen som håller högsta karat, och spås bli den nya storstjärnan jämte All In i Peder Fredricsons stall. Tog bland andra fina prestationer hem segern i en stor internationell klass i höstas.”

Fiorucci Ht född 2009, e. Florencio I u. Riviera ue. Rubinrot, uppfödare och ägare: Absolut Dental AB, ryttare: Jeanna Högberg. Ur nomineringens motivering: ”Fiorucci tog sig ända till final på unghäst-VM i dressyr och tillsammans med Jeanna Högberg blev det en silvermedaljplats. Nu väntar utbildning till Grand Prix för Fiorucci.”

Lisen Bratt Fredricson tog emot priset för Carat Desire:
– Just nu känner jag att Carat Desire har lite att leva upp till, säger Lisen med en blinkning. – Våra två tidigare hästar som har blivit Morgondagens häst, Matrix och All In, gick OS i London och Rio.
Ägare Gabriella Grewin Bramberg tog emot priset för Fiorucci.
– Han är en f
antatsikt häst. Han har just varit i Norge och tävlat och vunnit alla sina starter. Och, han har en fantastisk ryttare i Jeanna Högberg, säger Gabriella.

MORGONDAGENS STJÄRNA
Sex nominerade, tre vinnare. Hängiven ryttare/kusk under 30 år som har förutsättningar att bli en framtida stjärna. Ryttare/kusk ska ha placering i svår klass och internationell erfarenhet. Tre vinnare.
VINNARE:
Jonna Ekberg
Ur nomineringens motivering: ”Har visat att hon kan utmana världstoppen i hoppning med internationella framgångar på hög nivå. I somras red hon Aachen Grand Prix och har också representerat Sverige i såväl nationshoppningar som världscupen.

Josefin Gyllenswärd  Ur nomineringens motivering: ”Ridskoleryttaren som tagit sig hela vägen till toppen bland U25-ryttarna i dressyr. På U25 EM i dressyr i somras satte hon personligt rekord på. Red ett felfritt program med sin fina häst Don Angelo som hon själv utbildat från lätt klass till Grand Prix!

Malin Josefsson Ur nomineringens motivering: ”Karriären tog riktig fart när hon tog steget upp till trestjärnig fälttävlan, plockade placeringar och därmed blev näst bästa svensk på världsrankingen 2016. Malin Josefsson läser till veterinär.

Priset delades ut av Rolf-Göran Bengtsson och Tomas Torgersen till tre de tre unga ryttarna som samtliga har hävdat sig internationellt under 2016. Jonna Ekberg tävlar i Spanien, men Malin och Josefin hyllades på scenen.
– Stora målet är EM, säger Malin på scenen och konstaterar att hon ligger snäppet efter sin häst Allan som bev morgondagens stjärna förra året.


Josefin Gyllenswärd och Malin Josefsson med rejäla rosetter.

 

Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden