Avelsnyheter
18 januari 14:44

Visningsdagarna kommer till Västra Götaland

MötesplatsVisningsdagarna lanserades förra året för att hjälpa några av Sveriges mest anrika hästorganisationer med rekryteringen av hästar. Köparna är bland andra Föreningen för den Beridna Högvakten, Flyinge, Hovstallet och Polisrytteriet – och i vår kommer konceptet även till Västra Götaland och Axevalla.

Visningsdagarna kommer till Västra Götaland
Beroende på ålder visas hästarna lösa eller uppsuttet. Foto: Marielle Andersson Guye

I början av förra året gick Föreningen för den Beridna Högvakten, Försvarsmakten, Flyinge, Ridskolan Strömsholm samt Hovstallet samman för att rekrytera hästar i samarbete med avelsorganisationen SWB. Under året sjösattes ”Visningsdagarna”, där ägare till svenska varmblod fick möjlighet att visa upp sina hästar för en gemensam rekryteringsgrupp. Den ena visningsdagen ägde rum på Flyinge på våren och den andra på Strömsholm på hösten. 

I höstas anslöt Polisrytteriet till rekryteringssatsningen, som nu även kommer till Västra Götaland i vår. Fredagen den 14 april är det dags på Axevalla Hästcentrum utanför Skara – och Visningsdagarna välkomnar alla SWB-uppfödare som har lämpliga hästar till salu att anmäla intresse.

Under dagen kommer hästar i åldern 2–10 år visas upp för en gemensam rekryteringsgrupp som tar beslut om hästens lämplighet för respektive organisation.

Organisationernas totala behov är cirka 30-40 hästar årligen och man vill genom detta initiativ främja den svenska hästaveln.

Dagen är öppen för publik och på minimässan i besökshallen får besökarna träffa representanter från de olika organisationerna som står bakom initiativet. Dessutom kommer Niclas Dahlqvist, biträdande rektor på Axevalla Hästcentrum, att berätta om det nya innovativa hästcentrumet som beräknas stå klart hösten 2024.

– Vi är glada över att Visningsdagarna har valt att förlägga sin dag till Axevalla Hästcentrum. Vår anläggning är väl anpassad för att kunna vara värd för evenemang som det här och det blir även ett lärmoment för våra elever, säger Niclas Dahlqvist.

Läs mer om Visningsdagarna och anmäl din häst här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden