Veterinärt
13 augusti 2021 15:06
Ridsportplus

Vit färg kopplat till risker för defekter

Nya rönVissa uppfödare avlar medvetet på speciella färger, medan mycket vita tecken kan vara idealet för andra. Men både färg och tecken kan medföra att hästen även får anlag för sjukdom.

Vit färg kopplat till risker för defekter
Att medvetet avla på färg kan vara spännande, men kräver att uppfödaren sätter sig in i om det kan finnas ärftliga sjukdomar förknippade med färganlagen. Foto: Bob Langrish

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att den finns en koppling mellan färg och sjukdom beror på utvecklingen i embryot.
    – Färgceller och nervceller utvecklas ur samma stamceller i embryot, berättar Sofia Mikko, forskare vid Institutionen för husdjursgenetik och Husdjursgenetiska laboratoriet vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

    – Dessa celler är från början lika, men delas upp till att bli antingen pigment- eller nervceller. På en häst med stora vita tecken, till exempel en lykta, stoppas vandringen av pigment ut till huden upp. Hästar med vita öron saknar de pigmentceller som tar upp signaler från de vibrerande cilierna i öronsnäckan och får då nedsatt hörsel eller kan bli döva.

    Dövhet hos häst är inte särskilt utrett, men nedsatt hörsel kan misstänkas hos hästar där öronen inte rör sig lika mycket som hos andra hästar i stallet.

    Misstanke om kopplingar till vita tecken

    Fol-utan-ogon-2
    Föl med mikroftalmi. Foto: Lydia Weaver, Arnd.nl

    När det gäller mikroftalmi, att fölet föds utan ögon eller med underutvecklade ögon, vet veterinärer ännu inte vad som orsakar det.
    – Det finns en liten misstanke om att det kan vara kopplat till vissa typer av vita tecken, då forskare sett en sådan koppling hos möss med vita tecken, säger Sofia Mikko.

    Hon är just nu mitt uppe i ett projekt kring att identifiera de gener – en eller flera – som kan påverka ögonbildningen.
    – Vi jobbar med en lista på kandidatgener. Med tanke på vad man vet om vita tecken hos möss, noterar jag vita tecken hos drabbade individer och deras föräldrar.
    – Det finns familjer där föräldrar i flera generationer har givit föl med mikroftalmi. I sammanhanget vill jag gärna påminna om hur viktigt det är att stoägare rapporterar alla defekter hos föl till sin avelsorganisation. Många ser dem inte som ärftliga, men missbildningar är per automatik så gott som alltid genetiska på något sätt, eftersom hela fosterutvecklingen styrs av gener som slås av och på.

    Melanom drabbar ofta skimlar

    Sofiamikko
    Sofia Mikko Foto: Privat

    Vit färg är även inblandad i cancersjukdomen melanom. Den kallas ibland ”skimmelsjuka” eftersom det är skimlar som drabbas.
    – Om du har ett skimmelsto och väljer mellan två likvärdiga hingstar, där den ena är skimmel, kan det vara klokt att ta den hingst som inte är det, säger Sofia Mikko. Det blir högre risk för melanom om man parar två skimlar med varandra.

    Melanom visar sig oftast som utvärtes tumörer under svansen och i ganaschen och tar i regel lång tid att utveckla. Men det förekommer även invärtes melanom som kan uppträda tidigare i hästens liv. Dessa kan sätta sig i tarmarna och orsaka olika besvär. Om det går hål på en tumör kan den utvecklas till att bli malign, aggressiv.
    – En annan sak med skimlar är att om fölet föds brunt är det mer skyddat mot melanom än om det föds svart, berättar Sofia Mikko. För ett fuxföl beror risken för melanom på om det är en fux med svartanlag eller ej.

    Melanom-170808086_abfa4
    Utvecklat melanom Foto: Lydia Weaver, Arnd.nl

    Helvita föl kan drabbas av outvecklat tarmsystem

    Det finns en rad hästfärger kopplade till sjukdom, några är bukskäck och frame-overo samt silveranlag. Bukskäck kan ge dövhet, medan frame-overo i dubbel uppsättning kan ge helvita föl med Overo Lethal White Syndrome, OLWS, vilka har ett outvecklat tarmsystem. De dör i kolik inom något dygn om de inte avlivats tidigare.

    Silveranlag i dubbel uppsättning kan ge ögonsjukdomen MCOA som orsakar flera olika typer av missbildningar i ögat. En häst med dubbla silveranlag är ljusare i färgen och får synproblem tidigare i livet, till skillnad mot ett enkelt silveranlag där pälsfärgen är något mörkare och synen försämras först vid högre ålder.

    För att komplicera det hela behöver en anlagsbärare för vissa färger inte nödvändigtvis ha den färgen själv.

    Silvergra-150309200_abfa4
    Häst med silveranlag. Foto: Lydia Weaver, Arnd.nl

    Den som gärna avlar för en viss färg behöver ta reda på vilka konsekvenser som kan finnas kopplade till färgen. Det kan även vara klokt att titta några generationer tillbaka i härstamningen och kontrollera vilka färger som finns där.
    –  För vissa färgrelaterade sjukdomar finns dna-tester, där du kan se om hästen är anlagsbärare eller ej, säger Sofia Mikko.

    Fakta

    Nedärvningen

    Ärftliga sjukdomar kan nedärvas på flera olika sätt. Några vanliga är:

    • Autosomalt dominant
      Innebär att det räcker att den ena föräldern bär på sjukdomsanlaget för att avkomman ska kunna drabbas. Ett dominant anlag syns alltid på anlags-bäraren.
    • Autosomalt recessiv
      Innebär att båda föräldrarna måste ha anlaget för att föra det vidare. Varken sto eller hingst behöver ha sjukdomen själv, därför kan det behövas gentester för att få vetskap om vilka sjukdomsanlag de bär på och kan föra vidare.
    • Ofullständigt dominant eller kodominant
      En annan, mindre vanlig typ av nedärvning. Den dominanta genen ger en fenotyp (= de egenskaper som syns) som skiljer sig åt om hästen bär på ett eller två kodominanta anlag.

    Det finns fler ärftliga sjukdomar kopplade till specifika färger än vad som anges i denna artikel. De är ofta specifika för en speciell ras, här har enbart tagits upp sådana som förekommer eller har förekommit på SWB.

    Testa din häst

    På Husdjursgenetiska laboratoriet utförs dna-tester för både färg och ärftliga sjukdomar. Dessa tas på tagel- eller blodprov. Se www.slu.se.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden