Hoppning
19 september 2018 19:58

VM-hoppningen klar för i dag

Liveuppdatering del 2VM-hoppningen i Tryon är klar för idag. 124 ekipage och 25 lag deltog. Här kan du följa det viktigaste som hände under klassens gång och läsa vad svenskarna sa om sina ritter.

VM-hoppningen klar för i dag
Klanen Jönsson med Jan, Emil, Piia och Fredrik trivdes i Tryon. Foto: Roland Thunholm

22.55 Klassen är klar. Dubbelt Schweiz i topp, både individuellt med Steve Guerdat och i lag. Svenska laget sjua just nu.

LÄNK TILL STÄLLNINGEN INFÖR RESTEN AV VM

22.50 Steve Guerdat och SWB-stoet Bianca var näst sist ut och slog till med en slutkläm som heter duga. Rakt upp i tätpositionen.

22.35 De händer grejer in i det sista. Marcus Ehning och Pret A Tout toppar upp Tysklands resultat och går in som trea.

22.30 Mer nytt i tätligan: Australiens Rowan Willis med Blue Movie in på andra plats. Några få ryttare kvar, men det är några riktigt starka namn som komma skall.

22.20 Fler fjärderyttare gör precis som Peder Fredricson och toppar upp sina lags resultat. För Nederländerna Harrie Smolders och Don VHP Z N.O.P. in på plats fyra, för Italien Lorenzo de Luca ochIrenice Horta in på plats fem och för USA
McLain Ward och Clinta in på plats fem (och puttade ner de Luca ett pinnhål).

21.32 Precis när det behövdes som bäst levererade Peder Fredricson och H&M Christian K! EM-vinnaren stod på startlinjen med en mästerskapsdebutant och nog fungerade det även utan guldhästen H&M All In: Ett felfritt resultat att toppa med för det svenska laget!
Inte bland de absolut snabbaste, men alla gånger gott nog: Plats 12 just nu.

Oederlisenaf
Bra start för Peder Fredricson, som förstås möts av Lisen Bratt Fredricson efter ritten. Arkivbild: Annelie Frank

Peder har haft en lång dag. Han gick banan för många timmar sedan och har sedan dess bland annat hunnit se ett par lagkamrater hoppa, sova och se på film medan timmarna gick mot starten.

Peder berättar strax efter ritten att han är väldigt nöjd med Christian K.
– Han är inte naturligt den snabbaste hästen. Målet var att ligga på topp-15 och nu hamnar jag där någonstans säger Peder till Ridsports VM-reporter Annelie Frank.

Individuella chanser vill EM-vinnaren inte sia om.
– Det här är förhoppningsvis början på ett långt mästerskap och det är omöjligt att säga närmare. Jag fokuserar främst på laget nu. Vi har ett bra lag och alla hästar hoppar bra – vi ska fortsätta att hålla vår målsättning högt och kämpa för det. Om man sen kommer till (individuell) final är det en dag ledigt innan för att ladda om.

Se Peder i en kort intervju just efter ritten via länken här.

Ridsport
Gött jobbat! Arkivbild. Roland Thunholm

Svenskarna klara  Svenskarna ligger på plats 12, 22, 24 och 49 (Peder, Henrik, Fredrik och Malin) när 20 ryttare återstår av dagens 124 ekipage. Malins resultat kommer att räknas bort för laget just i dag.

Ridsport återkommer givetvis med lagets läge inför fortsättningen så fort samtliga  lag har hoppat klart. Efter klassens slut tar matematiken vid. Antal fel i klassen har redan räknats om till tid, och resultatet i dag anges enbart i tid. Efter klassen räknas resultaten om till antal fel, där bäst placerad i dag får 0 fel och resterande ryttare får fel i relation till skillnaden upp till ledande ryttare. Dessa fel tar de med sig in i VM:s fortsättning.

21.20 Nu börjar lagens fjärderyttare komma i mål. Irland med startnummer 1 som lag var först ut på den fronten. Europamästarna fick in sista ryttare Cian O’Connor med Good Luck på plats 15 trots ett nedslag. Deras ryttare ligger nu på plats 9, 16 och 50 (samt strukna resultatet 55).

För Frankrike avrundades laget med Kevin Staut och svenskbekantingen ”Räven”, som har gjort comeback från sin högst tillfälliga pensionering. Dagens snabbaste tid, men sista hindret föll. De tre ryttare som toppande Frankrike kommer att räkna in ligger på plats 6, 15 och 20 just nu.

21.12 Martin Fuchs och Clooney levererade för Schweiz, likt Janika Sprunger och Bacardi gjorde tidigare (nia just nu). En andraplats för ekipaget som har haft en tuff vår med buköppning efter kolik (läs artikeln här). Om bara Schweiz fjärderyttare Steve Guerdat får till det ligger Schweiz ruskigt bra till som lag.

Ridsport, Ullevi Dag 5
Martin Fuchs och Clooney bidrog starkt till lagbronset i Göteborg. Nu är det VM som gäller. Foto: Roland Thunholm

Brasiliens Pedro Veniss  med Quabri de l’Isle leder fortfarande.

Strax före Martin Fuchs red Venezuelas Daniela Stransky med HH Donatella. Inte mycket stämde för den 23-åriga ryttaren och de kom inte längre än till hinder tre innan två vägringar var ett faktum. För polska  Krzysztof Ludwiczak med Stalando var det muren som blev stötestenen. Två stopp. Fem ekipage av de nära 100 som har varit på banan har uteslutits.

21.00 Det fortsätter att vara gott och blandat på banan. USA:s Laura Kraut med Zeremonie red in på femte plats. Övriga två amerikaner ligger 23:a och 28:a, och de har alltså sin fjärderyttare kvar.

Frankrike har fortsatt snyggt facit som lag med tre ryttare i mål, på plats 13, 16 och 18. Stabila Nederländerna har sina tre in på plats 3, 6 och 32 just nu.

Sveriges tre ryttare ligger på plats 16, 18 och 41 (i ordningen Henrik, Fredrik och Malin) när 90 av 124 ekipage har hoppat. Tyskland har en stundtals tuffare dags på jobbet som lag med ryttare på plats 12, 54 och 59. Marcus Ehning återstår dock och kan se till att det sämsta resultatet byts ut mot ett betydligt bättre.

Ridsport, Ullevi Dag 4
Pret A Tout och Marcus Ehning ska avrunda för tyskarna. Foto: Roland Thunholm

20.00 Henrik von Eckermann och den så eleganta Toveks Mary Lou radade precis som de andra svenskarna upp flera fina språng och såg stundtals ut som säkerheten själva – dessutom ruskigt snabba utan att det såg det minsta stressigt ut. Ekipaget är det enda svenska som även var med i förra årets EM-silverlag.

Efter en riktig ”klong” på den oxer-bakbom i kombinationen som Malins Indiana rev, höll inte turen i sig nästa gång Mary Lou var i. På oxern över en vattenmatta, hinder 12, föll bakbommen. Fyra sekunder lades till en riktig kanontid på 78,73 (tredje snabbaste tiden i dag) och ekipaget ligger tolva.

Via den här länken kan du se en kort videointervju med Henrik, gjord just efter ritten.

20.15 Trots att han knappt har hunnit sitta av har Henrik förstås analyserat allt noga:
– Hon blev flack in i kombinationen och jag hade lite tur att jag inte hade ner den bakbommen. Jag fick det nedslaget efteråt istället, säger Henrik till Ridsports VM-reporter på plats.
– I slutänden var det inte bra ridet där. Jag skulle ha kommit mer intill på muren (innan kombinationen) och så skulle jag ha gjort sex galoppsprång. Då skulle jag ha haft hoppningen kvar i henne – och då hade jag nog inte haft nedslaget.

Henriks plan var att rida tillräckligt fort för att vara med i matchen även vid ett eventuellt nedslag. Det lyckades han med.
– Jag kommer antagligen förhoppningsvis inte vara mer än ett nedslag efter ledaren.
– Lagmässigt så är det självklart ”shit vad synd att jag inte var nolla” – då hade det sett väldigt bra ut inför Peder.  Nu får vi hoppas att Peder slipar till det, så ser det okej ut inför imorgon. Sedan är det två långa rundor kvar och då kan det hända mycket, säger Henrik efter sin VM-insats.

Ridsport
Henrik von Eckermann och Mary Lou var Sverige tredje ekipage ut. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Inte konstigt att man är glad med en så lyckad VM-debut i hoppning avklarad. Härligt, Fredrik! Foto: Roland Thunholm

19.40 Andra halvlek han knappt börja innan matchen är knivskarp. Pedro Veniss för det brasilianska laget kapade till synes enkelt ledartiden med Quabri de l’Isle och är nytt namn i topp.

Regerande Europamästarna Irland har det lite tufft i dag. De var första lag med tre ryttare klara och utöver femman Shane Sweetnam ligger Paul O’Shea 33:a och Shane Breen 37:a.
Frankrike har en bättre dag: Tre ekipage i mål inom topp-14 just nu.

19.25 Snart dags igen. När hoppningen väl tar vid är det nio ryttare innan Henrik von Eckermann intar banan. SVT sänder direkt igen sedan 19.15.


FÖRSTA HALVLEK

18.20 Första halvlek i första VM-hoppningen klar och därmed har 62 ekipage gjort sitt för i dag. En längre paus väntar nu.

Även om en riktigt snabb ritt kan väga upp ett nedslag är topp-12 just nu felfria ekipage. Colombias Carlos Enrique Lopez Lizarazo med Admara leder på 77,96 sekunder. På 82,79 står sig Fredrik Jönsson fortfarande fint och är tolva med Cold Play. Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana ligger på plats 27 på 87 sekunder blankt (inklusive +4 för ett ner).
För Sverige återstår Henrik von Eckermann/Toveks Mary Lou med startnummer 73 och Peder Fredricson/H&M Christian K, startnummer 102.

Ridsport
Bra jobbat, kompis! Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Fredrik Jönsson hoppade först för Sverige på VM. Foto: Roland Thunholm

18.08 Catch Me If You Can har varit något av en en snackis-häst, inte minst sedan Paul Schockemöhle tackade nej till Bill Gates 80-miljonersbud (läs artikeln här) för att Laura Klaphake skulle få rida vidare på hästen åtminstone över VM. Ekipaget hoppade lika strålande som många gånger förr, men ett stopp på muren lär ha satt stopp för någon större framgång på just det här mästerskapet. Dessutom sätter det press på Tysklands två återstående lagryttare.

Strax efter blev det stopp för ännu ett ekipage, nu med påföljande avramling. Spaniens flerfaldigt mästerskapsmeriterade Pilar Lucrecia Cordon föll av Grand Cru van de Rozenberg när det blev stopp redan på hinder tre.

Ridsport, Ullevi Dag 5
Catch Me If You Can och Lura Klaphake hoppar för Tyskland. Arkivbild: Roland Thunholm

18.00 Ett långt svep utan svenskt inslag pågår just nu. Colombias Carlos Enrique Lopez Lizarazo med Admara såg till att knäcka ledartiden med 1,5 sekunders marginal på 77,96 sekunder.

Den enda deltagaren från vår granne i öst, finska Juulia Jyläs, hade det inte lätt med starka och till synes svårstyrda Finishing Touch Wareslage. Juulia kämpade på och med fyra sekunder extra för ett ner blev det plats 33 just nu.

20 starter kvar till Henrik von Eckermann.För Sverige ligger Fredrik elva och Malin på plats 23. Hittills har 53 ekipage varit på banan.

17.10 Bra tider trillar in i stadig takt just nu. Den nya ledartiden stod sig inte länge. Nederländernas Marc Houtzager med Sterrehof’s Calimero kapade tiden och la nya ribban på 79.48.

När klassen tar paus ligger Fredrik Jönsson på plats tio och Malin Baryard Johnsson på plats 20. Av 124 ekipage har 42 hoppat under de två timmar klassen har pågått. För Sverige återstår Henrik von Eckermann/Toveks Mary Lou med startnummer 73 och Peder Fredricson/H&M Christian K, startnummer 102. Utöver lagresultat gäller det att så småningom vara bland de 60 bästa individuellt för att få hoppa vidare även på egen hand.

Malinbaryardjohnssonaf
Malin i mixade zonen strax efter ritten. Foto: Annelie Frank

16.55 Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana glänste med fina språng som bådar gott inför resten av VM. Över vattnet fick hon tittarna att hissna när hon visade sin kapacitet. Bakbommen på oxern in i tvåkombinationerna just efter muren föll när det blev lite för trång och det betydde fyra sekunder att lägga till de 83 de passerade mål på.

87 sekunder jämnt i protokollet och 17:e plats just nu för Malin med sin mästerskapsdebutant som gör sitt livs hittills största tävling.

Malin hade en riktigt bra känsla – dock efter en framridning där Indiana var stressad, eventuellt av värmen.
– Där inne (på banan) tog hon ett djupt andetag och kändes toppen, säger Malin och berättar om nedslaget:
– Jag fick inte tillbaka henne. I en tidshoppning blir det ju lite att jag pushar min kontroll, och när jag pushar fram några gånger får jag svårt att få tillbaka henne. Jag skulle ha planerat det bättre, säger Malin till Ridsports Insta-TV (se hela inslaget via den här länken) och konstaterar att formen verkligen finns där och att det således känns bra inför resten av mästerskapet.

Ridsport
Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana. Arkivbild: Roland Thunholm

16.52 Japans Karen Polle, tidigare amerikansk ryttare, med With Wings flög fram – ny ledare som slog många med häpnad.

16.45 Frankrike är starka: Lagets första ekipage Nicolas Delmotte och Ilex VP på fjärde plats följdes av andra lagryttaren Alexandra Francart med Volnay du Boisdeville som gick in på sjätte plats. Fredrik Jönsson ligger sjua just nu och strax är det åter svenskt på banan.

16.33 Visst går det att rida snabbare än Shane Sweetnam, men Devin Ryan med Eddie Blue för hemmalaget USA hade ett ner och fick därmed fyra sekunder att lägga till. Tysklands Simone Blum med DSP Alice var ny på andra plats, innan Henrik von Eckermanns sambo Janika Sprunger med Bacardi VDL strax efter intog den positionen. Med 29 ekipage i mål står sig Fredriks tid ännu väl – femma just nu.

Ridsport
Janika Sprunger och Bacardi inledde VM fint för Schweiz. Foto: Roland Thunholm

15.55 Hoppningen tar en kort paus för banprepp i ett varmt och fuktigt Tryon, där solen redan gassar på trots att morgonen knappt har övergått i förmiddag.
21 av 124 ekipage har varit på banan. Första ryttaren ut, Shane Sweetnam, ligger fortfarande i topp på 80,19. På en snygg tredjeplats just nu ligger svenska lagets Fredrik Jönsson med Cold Play på 82,79.

15.30 Chela LS fick måhända dagens hittills mesta applåder. Efter att
Ashlee Bond ramlat av tog Chela nästa hinder prydligt på egen hand. Ryttaren , som rider för Israel numera, såg förstås inte glad ut men kunde lämna banan till fots.

12 ekipage har startat, fyra felfria. Nedslag ger alltså tidstillägg och ryttare med nedslag trumfar därför redan några av de långsamma felfria i resultatlistan. Fredrik ligger trea just nu.

Steffifredrikaf
Stephanie Holmén mötte upp med film – Fredrik fick direkt se hur det hade sett ut på banan. Foto: Annelie Frank

15.15 Fredrik Jönsson och Cold Play var först ut för Sverige och startade redan som nummer sex. VM-debutanterna gjorde sitt jobb riktigt bra – felfria i mål på 82,79!

Bra galopp redan från start, fin höjd över hindren (inte minst över vattnet), och snabbaste alternativen på de två ställen där det finns två hinder att välja på. Skön start för både Fredrik och för det svenska laget inför den intensiva hoppvecka som väntar i Tryon.

”Han (Cold Play) kändes bra och han var med på noterna. Han hoppade väldigt försiktigt och var lagom tempererad. Vi var inte jättesnabba, men det här var väldigt skönt för mig själv och för laget – nu finns det ett bra resultat i botten till att börja med”, säger Fredrik till Ridsports Insta-TV (se hela inslaget via den här länken) innan han går vidare för att byta om till svalare shorts för att sedan heja vidare på kollegorna.

Innan Fredrik Jönsson hade fem ekipage varit på banan och två gjorde det felfritt: Hittills snabbaste Shane Sweetnam med Chaqui Z för det irländska laget och Nicolas Delmotte med Ilex VP för Frankrike.

15.00 Hoppningen på VM är igång. Alan Wades 1,55-bana med 14 hinder och 17 språng väntar.

Hoppningen gäller både lag och individuellt. Antal fel räknas om till sekunder och resultatet anges enbart i tid. Därefter räknas resultatet om till fel, där bäst placerad får 0 fel att ta med sig till resten av mästerskapet.

Sverige har startnummer 6 i lagtävlingen. De svenska ekipagen startar i följande ordning:
Fredrik Jönsson/Cold Play, startnummer 6
Malin Baryard Johnsson/H&M Indiana, startnummer 37
Henrik von Eckermann/Toveks Mary Lou, startnummer 73
Peder Fredricson/H&M Christian K, startnummer 102

SVT:s sändningar

14.30-23.00 SVT Play, hoppning, tidshoppning. Lag och individuellt, kval 1.
14.30-18.00 SVT1
18.00-20.00 SVT2
20.00-23.00 SVT24

SVT Plays VM-sändningar
Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden