Hoppning
21 september 2018 19:33

Klassen klar: VM-finalen bit för bit

LiveuppdateringVM-medaljerna för lag fördelades och det blev en riktig rysare. Här är klassen bit för bit.

Klassen klar: VM-finalen bit för bit
Fredrik och Cold Play. Foto: Roland Thunholm

De svenska

ryttarnas resultat

•Henrik von Eckermann/Toveks Mary Lou (WESTF sto f 2006 e Montendro I-Portland L, uppf Hubert Nienhaus, äg GT Elite Scandinavia AB), startnr 30.
RESULTAT: 0 fel i dag=11,20 totalt.
•Malin Baryard Johnsson/H&M Indiana  (BWP sto f 2008 e Kashmir van Schuttershof-Animo´s Halo, uppf W. Vanderlinden, äg Stuteri Arch) startnr 40.
RESULTAT: 0 fel idag=14,33 totalt.
•Fredrik Jönsson/Cold Play (OLD, val f 2008 e Contendro I-Argentinus, äg Lars Ingvarsson och Fredrik Jönson) startnr 50.
RESULTAT: 0 fel i dag=7,23 totalt.
•Peder Fredricson/H&M Christian K (KWPN val f 2007  e Namelus R-Calvados, uppf G.W. Klerks, äg Stuteri Arch) startnr 60.
RESULTAT: 8 fel idag=10,16 totalt.


23.10 Klassen är klar. USA tar guld. Sverige tar VM-silver – den första VM-medaljen i hoppning sedan 2002.
Tre svenskar med till final – läs mer uppdaterad artikel här.

23.05 Peder avslutar med felfritt för laget. Snart vet vi vilken medalj det blir!

23.02 Fredrik Jönsson gör det! Felfritt igen! Om Peder är felfri kan Malins fyra fel strykas i slutresultatet. USA:s Laura Kraut kontrar igen med felfritt. USA leder just nu. En ryttare för vardera lag återstår.

22.58 USA kontrar med felfritt av Devin Ryan. Malin Baryard Johnsson satsar och får ett nedslag. De tre bästa resultaten räknas in. USA:s Adrienne Sternlicht är nästa ryttare ut och river ett hinder.

22.54 Bra start! Henrik von Eckermann först ut och felfri i omhoppningen.

22.43 Det blir inte mer spännande än så här! Omhoppning om guld och silver: Sverige och USA gör upp. Samtliga lagryttare hoppar omhoppningen.
Tyskland tar lagbronset.

22.40 Peder Fredricson och H&M Christian K kunde luta sig på de tre svenska nollorna i lagväg, men mycket stod på spel individuellt. De låg trea inför idag på 2,16 fel. Med två nedslag, precis i början och sedan precis slutet,  föll de neråt och landar på 10,16 fel.
Det påverkar dock inte lagresultatet och den medalj som redan är säkrad.

22.17 SVENSK MEDALJ SÄKRAD!
Klassen är inte klar och inte heller valören – men en medalj blir det!
Sverige stannar på 20,59 fel, tack vare tre felfria ritter i dag.

22.10 Fredrik Jönsson och Cold Play gör verkligen sitt första VM i ren toppklass. I lagfinalen visade de än en gång sin kvalité: felfritt och tre svenska nollor! Det blir inte bättre än så här i dag i lagväg!

Ridsport
Fredrik Jönsson och Cold Play. Foto: Roland Thunholm

21.40 Samtliga lag har två ryttare i mål och ett lag har två felfria: Sverige!
Värst blev det för Janika Sprunger som har haft ett så bra VM hittills, men nu stannade ut sig med Bacardi och således faller Schweiz neråt. Sverige har klättrat till en bronsplats just nu, efter USA och Tyskland.

21.30 Andra svenska lagekipaget ut var Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana – felfria!  De har har hoppat strålande genom VM, men likväl dragit på sig en del fel. Än en gång fin höjd, rakt igenom övertygande och en iskall Malin ända in i mål. När det verkligen gällde i lagfinalen stämde alltså  allt – felfritt och Sverige har två nollor i protokollet!

Malin konstaterar att Indiana har haft mer fel än vad hon var värd tidigare under VM och berättar sprudlande om i dag.
–Hon kommer ut idag, fjärde dagen i rad, inklusive uppvärmningen, och hon till och med bockar efter hindren! Hon är jättenöjd, har superkul, vilken häst! Skon flög av i trekombination och hon bara dundrar på – hon är så häftig, säger Malin upprymt till Ridsports VM-reporter Annelie Frank.

– Nu är vi inne i en VM-final och det kommer nerver i mästerskap, men när jag styr på hinder ett försvinner nerverna. Det känns så lätt. Det handlar om att vara med Indiana och hon var så extremt med mig idag. Lite stora ögon först, men hon har aldrig sett något liknande så man förstår det. Hon gör det så himla lätt, säger säger Malin lyckligt och berättar mer i ett inslag här på Ridsports insta-TV.

Ridsport
Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana. Foto: Roland Thunholm

21.12 EM-finalen för lag är redan en spännande rysare. Tre lag har varsin felfri i mål när alla lagens förstaryttare är i mål: Sverige, Nederländerna och Tyskland. Schweiz som leder inför i dag drog på sig 13 fel via Werner Muff och tvåan USA fick ett ner via Devin Ryan.

21.05 Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou felfria! Efter två dagars hoppning med fel var det äntligen dags för den enda svenska duon som även var med i EM-silverlaget att sätta det och få visa hur bra de verkligen är. Det klongade förvisso i några bommar precis på sluttampen, men den här gången var marginalerna på rätt sida – felfri inledning på lagfinalen för Sverige!

Ridsport
Henrik von Eckermann, vars sambo Janika Sprunger som rider för Schweiz med den äran, slog till för Sverige. Foto: Roland Thunholm

21.03 En felfri lagryttare:  Frank Schuttert ordnade en nolla för Nederländerna, som låg femma inför i dag.

21.01 Lagen startar i omvänd ordning. De fem första lagryttarna, som alltså rider för de lag som ligger sämst till av de tio i final och var efter Sverige inför i dag, har inte fått till det felfritt.
Svensk-bekantingen Räven med Kevin Staut har sett så fräsch ut under VM hittills, men nu på tredje dagen räckte det inte riktigt till längre. Tre nedslag för Frankrikes lag.

Det blev inga drömstarter för de fem första lagen ut, men som vanligt räknas de tre bästa lagryttarnas resultat in i slutresultatet.

20.30 Den individuella ledaren Lorenzo di Luca glänste på nytt med Irenice Horta. Men, översta bommen på B-hindret i trekombinationen rullade ner. Totalt 5,19 fel att ta med sig och inte längre solklart guldläge för italienaren, vars lag inte var med till i dag.

–Det ska bli skönt med en vilodag i morgon – jag tycker det är jobbigt med värmen men min häst är inte påverkad. Jag pushade lite för hårt i anridningen där hon rev och då hann hon inte hoppa upp ordentligt, säger italienaren och tillägger att han hoppas vara i topp-15 inför söndag.

Ryttaren som låg sjua inför i dag visade att han vill vara med i fortsättningen. Max Kühner drämde till med ännu en bestämd nolla, likt igår, med Chardonnay. De ligger kvar på 2,97 inför avgörandet.
– Spännande att vara i ledningen. Jag har tagit det steg för steg, säger Max till Ridsport om vägen upp till den nuvarande tätpositionen och berömmer Chardonnay för att vara både  modig och lugn.

En annan av de ryttare som låg bäst till individuellt av de som inte hoppar med lag i dag var Pedro Veniss, Brasilien.  Bara 0,17 med sig från i onsdags, men fyra nya fel igår och fyra nya fel idag.

Nu är de individuella ryttarna färdighoppade – dags för lagmatchen att ta vid!
Hur ligger Sverige till? Laget ligger fyra inför i dag, mindre än ett ner från bronset. Se komplett ställning längst ner i den här artikeln

Ridsport
Så mycket mer vatten än såhär är det inte på banan i dag, och det lär inte göra Henrik von Eckermann något efter gårdagens trista vattentrassel. Foto: Roland Thunholm

20.20 Nicola Philippaerts fick revansch från igår. Felfritt med H&M Chilli Willi och noll nya fel att lägga till sina, för att vara med i toppstriden lite för många, tidigare fel 10,28.

Strax efter kommer Danielle Goldstein in med Lizziemary –  ryttaren utrustad med hjälmkamera och VM:s nog mest uppseendeväckande frisyr. Ekipaget levererar felfritt till ryttarens stora glädje och nog lär det vara många fler felfria att vänta. Av de 124 i går var däremot bara en handfull felfria på den tuffa banan.

Det rullar på i stadig takt – tio ekipage kvar till första blågula.

Ridsport
Israels Danielle Goldstein och hennes ovanliga hårsvall. Foto: Roland Thunholm

20.10 De ekipage som hoppar individuellt och ligger sämst till av de 60 som är vidare till i dag inleder klassen. 15 ekipage har hittills hoppat i hettan och en har varit felfri: Jos Verlooy med Igor.

Den japanska ryttaren Karen Polle fortsätter att flyga fram med, passande nog, With Wings. Ekipaget har överraskat och gör det igen, nu med blott ett tidsfel.

Ytterligare ett tag tills det blir svenskt på banan – Henrik von Eckermann är nummer 30.

19.45 Två SWB-hästar är med till  i dag. Kastanjegårdens uppfödning Fine e Corlensky G-Ciceron var först ut med Daniel Meech och fick sex fel.
– Hon kändes bra redan från morgonen. Hon var super, verkligen igång. Atmosfären är elektrisk och man kan riktigt känna den. När vi går in – då vet jag att hon är ”on”. Hon flög redan från första hindret, säger Daniel Meech till Ridsport om sitt SWB-sto som du kan läsa mer om i tidigare artikel.

Här kan du se Meech berätta mer i en kort videointervju.

Ridsport
Daniel Meech hittade sin VM-häst Fine i Sverige. Foto: Roland Thunholm

19.30 Lagfinalen på VM har börjat. Alan Wades 1,60-bana med 14 hinder och 17 språng är det som de tio lagen samt en del individuella ryttare, som är bland de 60 bästa efter två hoppningar på VM, ska hugga tag i.

Ridsport
Fredrik Jönsson har imponerat i VM-debuten. Nu är det lagfinal som gäller. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Malin Baryard Johnsson inför lagfinalen. Foto: Roland Thunholm

Sverige ligger  mindre än ett nedslag från bronset inför dagens final.
Topp-60 var ett måste för att få hoppa individuellt i dag och den svenska kvartetten är vidare. I dagens klass fördelas lagmedaljerna och det blir också klart vilka 25 ryttare som hoppar den individuella finalen på söndag.

Omvänd startordning för lagen. Sverige startar därmed som fyra från slutet och ledaren Schweiz startar sist. Svenska ekipage och startnummer:
Henrik von Eckermann/Toveks Mary Lou, startnr 30
Malin Baryard Johnsson/H&M Indiana, startnr 40
Fredrik Jönsson/Cold Play, startnr 50
Peder Fredricson/H&M Christian K, startnr 60
Startlistor finns här

Lagställning VM i hoppning – följande tio lag till dagens final

1. Schweiz 11,64 fel
2. USA 12,59 fel
3. Tyskland 18,09 fel
4. Sverige 20,59 fel
5. Nederländerna 24,35 fel
6. Irland 27,12 fel
7. Frankrike 27,76 fel
8. Australien 28,32 fel
9. Storbritannien 31,04 fel
10. Kanada, 32,89 fel
Lagresultat

Individuell ställning VM i hoppning

1. Lorenzo de Luca/Irenice Horta, Italien, 1,19 fel
2. McLain Ward/Clinta, USA, 2,08 fel
3. Peder Fredricson/H&M Christian K, Sverige, 2,16 fel

17. Fredrik Jönsson/Cold Play, 7,23 fel
38. Henrik von Eckermann/Toveks Mary Lou, 11,20 fel
50. Malin Baryard Johnsson/H&M Indiana, 14,33 fel
Individuella resultat

SVT:s sändningar

19.00-23.00 SVT Play
19.00-21.00 SVT2
21.00-23.00 SVT24

SVT Play Ridsport
Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden