Dressyr
17 oktober 2023 10:40

VM-medaljör till Cathrine Laudrup-Dufour

Nya möjligheterDanmark har fått ett möjligt OS-ekipage inför Paris nästa år – två dubbla VM-medaljörer har bildat en ny potentiell stjärnduo. Se klippet där Cathrine Laudrup-Dufour själv delar med sig av den nya möjligheten.

VM-medaljör till Cathrine Laudrup-Dufour
Charlotte Dujardin och Mount St. John Freestyle. Foto: Roland Thunholm

Tidigare dubbla brittiska VM-medaljören Mount St. John Freestyle (HANN sto f-09 e Donnerhall-Ataturk, uppf Stephan Kurz) har flyttat in i stallet hos dubbla VM-medaljören Cathrine Laudrup-Dufour. Möjliggörare är Laudrup-Dufours långvariga hästägare familjen Zinglersen, som även stod bakom mästerskapshästarna Bohemian och Vamos Amigos samt är delägare i två SWB-hästar som rids av den danska stjärnryttaren. Det rapporterar Eurodressage. Se Instagram-klippet där Cathrine Laudrup-Dufour själv berättar om sitt nya OS-hopp med rubriken: ”Time to write a new Freestyle.”

– Det är en fantastisk möjlighet och jag är tacksam för att familjen Zinglersen vill stötta mig på den här nivån i sporten. Det är en dröm som går i uppfyllelse, och vi klickade från första ögonblicket i sadeln, säger Cathrine Laudrup-Dufour.
– För mig är hon den feminina versionen av Cassidy; ett hjärta av guld, en otrolig arbetsvilja och enastående kvalitet.

Dubbla VM-brons och stor dramatik

Mount St. John Freestyle började sin mästerskapsresa med den brittiska rekordryttaren Charlotte Dujardin 2015, strax innan hennes stjärnhäst Valegro pensionerades 2016. Freestyle och Dujardin gjorde sin Grand Prix-debut i mars 2018, varefter ekipaget togs ut till VM i Tryon. Där blev det brons både i lag och individuellt.

Dramatiken var stor när ekipaget sedan vid EM i Rotterdam 2019 diskvalificerades efter att blodspår upptäckts vid sporrläget på stoets ena sida. Det gjorde också att Storbritannien föll ner från pallen och lämnade plats för Sverige, som hade sadlat av efter sin fjärdeplats som i stället blev till ett lagbrons.

2021 började Charlotte Dujardin rida Gio som sin andra potentiella mästerskapshäst, och efter ett tajt lopp mellan de båda topphästarna valde Dujardin slutligen Gio för OS i Tokyo. Emma Blundell, som köpte stoet som föl på hannoveranerförbundets elitfölauktion till sitt stuteri Mount St. John, meddelade samtidigt att Freestyle inte var ”fit to compete”. Kort därefter avslutades samarbetet mellan Dujardin och Blundell.

Efter en lång tävlingspaus tävlade Freestyle för första gången igen i mars i år, då Emma Blundell själv gjorde GP-debut med stoet på 74,13 procent. Det var Freestyles första tävling sedan i maj 2021. Samtidigt avslöjade Blundell sina OS-drömmar – och i slutet av sommaren flyttade alltså Mount St. John Freestyle till Cathrine Laudrup-Dufour med sikte på OS i Paris 2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden