Sportnytt
9 juli 2014 21:52

VM ska ta Sverige till Rio

De svenska OS-disciplinerna i ridsport har ett gemensamt mål med ryttar-VM. Och det är att kvala till sig en lagplats i OS i Rio de Janeiro 2016.

VM ska ta Sverige till Rio
Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello har en plats i den svenska VM-truppen som ska jaga ett OS-kval om de båda är friska. Foto: Lottapictures.

Dressyrens förbundskapten Bo Jenå har den delikata uppgiften att ha många ryttare att välja mellan när han ska ta ut sitt VM-lag. Stommen är redan klar och består av Patrik Kittel – som nomineras med Scandic, Toy Story och Deja, Minna Telde/Santana och Tinne Vilhelmson-Silfvén/Don Auriello.
– Vem den fjärde ryttaren blir är mer oklart, säger Bo Jenå.
En av dem som kan bli aktuella är Jeanna Högberg som åker tillsammans med Kittel, Telde och Vilhelmson-Silfvén till Aachen nästa vecka. 
– Men det finns några till att välja mellan. Det är ett angenämt problem, säger Bo Jenå utan att vilja precisera sig närmare när det gäller namn. 

Dressyren har en precamp i Frankrike innan det är dags att åka in till VM-staden Caen. Tanken är att även en femte ryttare ska åka med som reserv till precampen. Bo Jenås huvudmål med VM är solklart:
– Vi vill kvala in ett lag till OS, säger han.
De fyra bästa dressyrlagen på VM är direktkvalade till OS 2016 vilket ger ett lugn i truppen. Då kan tiden före OS ägnas åt bästa tänkbara uppladdning i stället för jagande av OS-kval.

Även fälttävlans förbundskapten Staffan Lidbeck har ett OS-kval i sikte på VM. För fälttävlan brukar det vara så att de sex bästa lagen blir direktkvalificerade. Han släppte motvilligt ifrån sig namnen på vilka svenska ryttare som är VM-aktuella.
– Men Ludwig Svennerstål och Niklas Lindbäck utgör stommen i laget om deras hästar är okej, säger han.
Fälttävlan har som bekant drabbats av manfall sedan Frida Anderséns Herta blev skadad och Sara Algotsson Ostholt blev gravid. 
– Laget är försvagat. Innan hade jag förhoppning om medalj och möjligheterna finns fortfarande men då måste allt gå vår väg. säger Staffan Lidbeck.
– Övriga som kan bli aktuella är Anna Hassö, Dag Albert, Malin Petersen, Johan Lundin och Viktoria Carlerbäck.
Staffan Lidbeck får ta med sig sex ryttare till Normandie, fyra som rider i laget och två individuellt.
– Men det är inte säkert att jag nominerar sex ryttare bara för att jag får det. De som åker dit ska ha där att göra också.

Niklas Lindbäck och Mister Pooh, Ludwig Svennerstål och Alexander, Malin Petersen och Sofarsogood samt Johan Lundin och Johnny Cash tävlar i Aachen nästa vecka. Sedan vill Staffan Lidbeck se alla VM-aktuella ekipage i Malmö första helgen i augusti.
– Det är inte säkert att alla kommer att göra hela tävlingen där, men jag vill ha alla i Malmö. Det är ett utmärt tillfälle att träna, säger han. 
Även fälttävlanslaget kommer att ha en pre-camp i Frankrike dagarna före det är dags att åka till Caen.

Hoppningens förbundskapten Sylve Söderstrand går också för att kvala till OS med sin trupp i Normandie. Men han tror att det finns goda chanser för det svenska laget att ta medalj i Frankrike.
– Under den här säsongen har ett land vunnit nationshoppningar ena tävlingen och floppat nästa. Det har inte gått att  undgå. Inget är givet på detta VM, säger han. 

Sylve Söderstrand har en hel rad namn på sin lista med tänkbara VM-ryttare. Rolf-Göran Bengtsson, Peder Fredricson, Jens Fredricson, Alexander Zetterman, Malin Baryard Johnsson, Douglas Lindelöw och Niklas Jonsson är de mest aktuella. Alla matchas individuellt fram till VM. Fyra ekipage ska tas ut till det svenska laget. Dessutom får en reserv åka med till pre-campen hos Henk Nooren strax före VM. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden