Sverige
21 december 2017 10:00

Wannius: ”Svenska ryttare radade upp massvis med internationella segrar under 90-talet”

ReplikNyligen publicerade Ridsport en intervju med mottagaren av Årets hederspris, Sven Holmberg. Efter att ha läst artikeln vill Jana Wannius, internationellt meriterad ryttare och general för Falsterbo Horse Show, påminna om Sveriges framgångar under 90-talet.

Wannius: ”Svenska ryttare radade upp massvis med internationella segrar under 90-talet”
Jana Waanius påminner om svenska framgångar. Foto: Lottapictures

”Årets hederspristagare Sven Holmberg uttalar sig om svensk hoppning i en intervju i tidningen Ridsport häromdagen. Ett par av Svens påståenden är så totalt felaktiga så jag kan inte låta dom stå oemotsagda. Sven säger bland annat ”… fram till ngn gång på 90-talet var man i princip glad om en svensk tog sig runt en internationell Grand Prix bana.”

Under denna period, 90-talet, är sanningen en helt annan. 1992 på OS i Barcelona tog Maria Gretzer och Marciville en individuell sjätte plats, svenska laget kom sjua bland 17 nationer och Peter Eriksson på Moritz red en av tre dubbelnollor i den olympiska Nationshoppningen.

1995 vann Sverige nationshoppningen i Schweiz och slog då alla Europas bästa nationer med sina bästa ryttare. I laget red Peter Eriksson/Robin Z, Maria Gretzer/ Marcoville, Royne Zetterman/Irco Mena och Henrik Lannér.

1995–1996 var ett svenskt lag, Rolf-Göran Bengtsson, Peter Eriksson, Jens Fredricson och Malin Baryard alla med två hästar var, inbjudna till USA och Canada och tävlade i Washington, New York och Toronto. Dessa fantastiska svenska ryttare vann och placerade sig i massvis med klasser där USAs och Canadas med flera länders bästa ryttare var motståndare och våra svenska ryttare kom tillbaka till Sverige med massa USA dollar!

För 17 år sedan i Sydney 2000, red Sverige med ett lag med enbart tjejer, Malin Baryard, Maria Gretzer, Lisen Bratt och Helena Lundberg. Alla red på svenskfödda hästar som de dessutom själva (under -90-talet!) utbildat till Olympisk nivå. Lisen Bratt vann samma år Grand Prix i Rom med ett förstapris på 250 000 kronor.

Under hela 90-talet när Sven påstår att svenska ryttare knappt kunde ta sig runt en internationell Grand Prix bana, radade svenska ryttare upp massvis med internationella segrar och placeringar!

Sven säger även att dagens svenska framgångar beror på tränarutbildningen på 80-talet. Jag kan nog räkna upp minst 15 faktorer som haft större betydelse, men det skulle ta för mycket plats och tid…”

Jana Wannius

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden