Fälttävlan
9 januari 2019 13:12

Fox-Pitt i sadeln på klonen av sin medaljhäst

Klon2013 uppmärksammades det på många håll att en klon av den flerfaldiga mästerskapsmedaljören Tamarillo hade fötts. Klonen är i träning hos William Fox-Pitt, som så framgångsrikt tävlade Tamarillo.

Fox-Pitt i sadeln på klonen av sin medaljhäst
William Fox-Pitt med originalet Tamarillo på OS i Aten. Foto: Roland Thunholm

Tillsammans med William Fox-Pitt hade Tamarillo (f 1992, e Tarnik X-Master Spiritus XX) en framgångsrik fälttävlanskarriär. De vann stortävlingar som Badminton och Burghley, och tog individuellt EM-silver. De tog därtill OS-silver, VM-silver och EM-guld med det brittiska laget. Tamarillo dog vid 23 års ålder.

Uppfödarna och ägarna, bryggerifamiljen Guinness, lät några år innan dess göra en uppmärksammad klon av Tamarillo. Finn Guinness är biolog med genetik som inriktning, och uppges ha ett stort intresse för vetenskapen kring kloning.

Klonen Tomatillo föddes 2013 i New Mexico i sydvästra USA. Föregångarens ryttare William Fox-Pitt själv beskrev det som ”uncanny” (ungefär mystiskt eller övernaturligt) när klonen av hans medaljör föddes.
– Vi avfärdar inte tanken på att ha honom i tävling, men avel är ”the number one objective of this exercise”, sa MW Guinness om klonen till Horse and Hound.

Fox-Pitt i sadeln

Tomatillo var i avel första gången 2016 och året efter föddes hans första årgång med sex föl på Gunnisses’ Biddesden Stud.

Om det blir en fälttävlansstjärna likt Tamarillo av klonen Tomatillo återstår att se, men han tränas åtminstone av William Fox-Pitt, skriver bland annat Horses.nl. I dagarna publicerades en bild på ekipaget:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden