Hoppning
3 februari 2020 19:44
Ridsportplus

Wilma Marklund GP-placerad i Spanien: ”För mig är ett öga det normala”

Stjärnskott på vägWilma Marklund är en av Sveriges främsta unga hopptalanger som i våras blev uttagen till Young Riders Academy. I helgen blev hon sexa av 80 starter i 1,45 i Spanien. Till saken hör att hon bara ser på ett öga, något som definitivt kan vara en utmaning. Speciellt på framhoppningen.

Wilma Marklund GP-placerad i Spanien: ”För mig är ett öga det normala”
Wilma Marklund och Carlogero när de vann SM-guld 2017. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Photo-2020-02-03-15-24-12 3
Wilma Marklund och Carlogero var glada efter söndagens powerrunda. Foto: Privat

Förra året blev Wilma Marklund uttagen till prestigefulla Young Riders Academy som sponsras av Rolex. Som ett led i detta är hon sedan i oktober baserad hos Henk Nooren i Belgien, där hon tränar med sikte mot sitt sista young rider-EM innan hon faller för åldersstrecket.

Sedan i helgen befinner sig dock Wilma i spanska Valencia för ett par veckors tävlande. Och det har börjat på topp – under söndagen red hon in på en sjätteplats med hästen Carlogero bland 80 starter i rankingklassen som gick över 1,45-hinder.
– Det var jättekul att det gick så bra med tanke på att det både var en Grand Prix och första utomhus. Jag försökte helt enkelt rida så fort det gick för jag visste att det var många bra med, berättar Wilma som nu har några dagar av träning framför sig i solen innan det är dags för tävling igen på torsdag.

Guldskräll på SM som 15-åring

Hon tog över Carlogero 2017 efter mamma Linda Marklund som red och tävlade honom tidigare. Målen var högtflygande för 2018 men på våren bröt Carlogero bäckenet, vilket satte alla planer på paus. Nu är ”Calle” dock fit for fight igen. Den 16-åriga valacken har funnits i familjen i halva sitt liv och han är allas favorit, berättar Wilma.
– Han är snäll i allt och väldigt enkel att hantera. Hemma brukar min lillasyster, hon är nio nu, rida runt och värma upp honom åt mig. Han kommer att bli kvar hos oss för alltid.

I hoppningen är han lite känslig, så det gäller att väga av hur mycket man ska rida på.

Hur är Carlogero att rida?
– Han är jättehärlig, han är väldigt mjuk och rolig att rida varje dag. I hoppningen är han lite känslig, så det gäller att väga av hur mycket man ska rida på. Men han är väldigt modig på allt och försiktig.

Wilma Marklund är Piteå-talangen som blott 15 år gammal skrällde till med guld på junior-SM i Borås 2015. Eftersom hon innan dess främst hade tävlat i norra Sverige var det få som visste vem hon var – ”och inte visste jag vilka de andra var heller”, säger Wilma Marklund. Efter det har det hänt en del med dubbla SM-guld 2017, landslagsuttagning, beridarjobb i Tyskland, EM i somras och nu Henk Nooren.

”Små grejer som gör stor skillnad”

Hur har tiden i Belgien varit hittills?
– Jag har utvecklats jättemycket. Henk är borta en del men jag rider dagligen med Lisa Nooren och hennes pojkvän som tävlar på högsta nivå. De hjälper mig att hoppa och jag känner verkligen att jag har kommit steget längre. Mest handlar det om de här små detaljerna som Henk ser och som man kan fixa och utveckla. Helt enkelt små grejer som gör stor skillnad.

När jag rider fort i 1,30 och tänker att det här borde räcka till topp 6, då slutar jag som nummer 14.

Photo-2020-02-03-15-24-12
Wilma Marklund och Django som kom till familjen som 5-åring. Foto: Privat

Efter att ha tävlat mycket internationellt de senaste två åren har Wilma dessutom fått upp tempot, som ofta är betydligt högre ute i Europa.
– Om man vill vinna en lägre klass då måste man rida väldigt fort. När jag rider fort i 1,30 och tänker att det här borde räcka till topp 6, då slutar jag som nummer 14. I rankingklasserna som jag rider med Carlogero, där är det väldigt tajta maxtider. Det gäller verkligen att hålla galoppen.
– Igår var han lite taggad i grundomgången, men jag visste att det var trestjärnigt den här veckan och tänkte att den här ska jag vinna. Men sedan flöt vi ut lite i första svängen och då tappar man fort mot de allra snabbaste.

Wilma har även med sig Django till Belgien – en 10-årig valack efter Diarado som har funnits i familjen sedan han var unghäst – och han fick starta med att hoppa 1,30 i helgen. Det blev placering där också och nu är förhoppningen att klättra i klasserna de kommande två tävlingshelgerna i Valencia. Till helgen är det dags för 1,50 med Carlogero.

Ser inget alls på högersidan

Det alla kanske inte vet är att Wilma bara ser på ett öga. Som liten drabbades hon av cancer och fick operera bort högerögat. Där sitter i stället en ögonprotes medan vänsterögat fungerar som vanligt.
– Jag minns egentligen inte hur det är att se på något annat sätt – för mig är ett öga det normala. Men det är klart att det försvårar ibland, som när jag ska svänga höger för då måste jag vrida extra mycket på huvudet. Över hindren tror folk ibland att jag är på väg att svänga för att jag sitter lite snett, men det är bara för att jag ska få ett så stort synfält som möjligt.

Jag minns egentligen inte hur det är att se på något annat sätt – för mig är ett öga det normala.

Den stora utmaningen är främst när hon rider fram, fortsätter Wilma.
– Speciellt när jag ska hoppa fram Calle, då måste jag vrida extra mycket på huvudet. Han kan nämligen vara lite skygg med andra hästar och då måste jag ha koll på hela högersidan. Problemet är bara att jag inte ser något alls längst ut på höger sida när jag tittar rakt fram. Så då måste jag verkligen hålla koll omkring mig hela tiden.

Tanken är att Wilma ska vara hos Henk Nooren i sex månader, vilket innebär att hennes tid i Belgien tar slut i april. Men förhoppningen är att hon ska få stanna kvar fram till EM i juli som är hennes främsta mål för året med Carlogero. Men därefter vill hon egentligen inte heller hem.
– Drömmen är att få jobba professionellt i Europa som ryttare och kunna livnära mig på att tävla, men det är många som vill det, säger Wilma.

Hela resultatlistan i söndagens 1,45 klass i Valencia

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden