Avelsnyheter
19 april 12:45

Yajamilas lillasyster blev bara tre timmar gammal

I höstas berättade Ridsport att OS-hästen Yajamila skulle få ett nytt syskon. Nästan på minuten elva år efter att Yajamila såg dagens ljus föddes Comme Yaninne, men det lilla stoet fick bara leva i tre timmar.

Yajamilas lillasyster blev bara tre timmar gammal
Comme Yaninne och hennes mamma Jardanta.

Karoline Goldberg, som tillsammans med sin mamma Johanne Goldberg ligger bakom Henrik von Eckermanns OS-häst Yajamila, berättar med kärlek och tårar om de få timmarna som Comme Yaninne (efter Comme il Faut-sonen Copycat) levde.

Efter en bekymmersfri dräktighet kom det som skulle bli Jardantas sista föl till världen på annandag påsk den 17 april, precis som Yajamila gjorde, och nästan exakt på minuten samma klockslag. Den här gången tog dock historien slut alldeles för tidigt.

Comme Yaninne, som betyder ”som sin vackra moder”, föddes med en allvarlig missbildning och hade flera organ på utsidan.
– Egentligen ska inte sådana föl utvecklas så långt, men hon var väl så stark. Hon var mager hon när hon föddes, men ändå stark. Yaninne var så söt och glad, och gnäggade åt oss, säger Karoline.

Ville resa sig upp
Johanne såg först vad som var fel och familjen förstod snart att Comme Yaninne skulle få galoppera vidare till de evigt gröna ängarna.

Innan det var dags för farvälet fick de några fina timmar tillsammans. Karoline berättar hur fölet smaskade gott när hon fick sin första måltid och hur hon med sin stora nos såg ut som att hon log hela tiden. Ovetandes om felet på sin lilla kropp ville hon nyfiket resa sig upp, men hindrades av sina ägare.
– Om vi inte hade varit där och hon hade rest sig upp hade hon förblött och lidit. Nu fick hon i stället ligga i mitt knä och jag berättade fina saker för henne om hennes systrar och allt roligt hon skulle få hitta på.

Trygg hos Karoline
När veterinären kom låg Comme Yaninne tryggt i Karolines knä ända till sista andetaget.
– Hon blev bara tre timmar gammal, men under de timmarna hann vi ändå få en relation. Hon var aldrig ensam och jag vet att hon kände sig väldigt, väldigt älskad.

Jardanta mår fysiskt bra och har enligt Karoline börjat acceptera att hennes föl är borta. Comme Yaninne begravdes i morse på en plats där det ska planteras ett träd med gröna äpplen, som är Jardantas favorit.


Comme Yaninne vilade hos Karoline in i det sista. Foto: Privat

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar