Dressyr
16 mars 2015 13:38

Zonik kan bli Gals nya Totilas

I helgen gjorde Edward Gal en mycket uppmärksammad start med hingsten Glock's Zonik i 's-Hertogenbosch. Ekipaget vann hingstklassen i Prix S:t Georges överlägset med 78,29 procent, före Eva Möller/Bordeaux på 71,18.

Zonik kan bli Gals nya Totilas

Ritten påminde om det intryck som Totilas gjorde, när han kom ut på de internationella banorna. Edward kommenterade så här efteråt:

“He felt super. He has quality, he has the looks and has a super character. Just look how relaxed he is now. He could be another one.”

Zonik är bara sju år, e Blue Hors Zack u Romantik e Blue Hors Romanov-Blue Hors Don Schufro, uppfödd av Linette Jæger. Han blev segerhingst vid Dansk Varmblods hingstpremiering 2011, visad av Andreas Helgstrand. Så här skrev Ridsports utsända Kim C Lundin efter premieringen:

”Segraren Zonik var underbar som 3-åring och bländande som 4-åring, han imponerar inte minst med sin mentalitet. Kvick och elektrisk under ryttare men ändå cool för omgivningen, en sansad Zack-son, något som verkar vara ett genomgående drag. Zonik har fått 9:or i exteriörbetyget för typ och helhet, fin bogfrihet och en smidig luftig trav med god knä- och hasaktion.

Sedan dess har Zonik godkänts av flera avelsförbund som Westfalen, Rheinland, Oldenburg och Mecklenburg.

I december 2012 såldes Zonik från Helgstrand till Hans Peter Minderhouds och Edward Gals sponsor Glock. Året efter red Minderhoud honom i unghäst-VM. I en intervju i Ridsport berättade Minderhoud så här:

”Det var lite speciellt för Zonik är Edwards häst egentligen, jag tjatade lite för jag tycker att Zonik passade bra i sammanhanget. Han var i god form innan och jag red honom hemma med bra resultat. Sedan gick det inte så bra som jag trodde i Verden, men så är det med unga hästar.”

Samma år använde Edward och Hans Peter själva Zonik i aveln via embyrotransfer till Edwards Grand Prix-sto Sisther de Jeu.

Nu är det alltså dags för hingsten att komma ut på de internationella dressyrbanorna. Helgens framträdande i ’s-Hertogenbosch skedde inför samma domare som dömde världscupdressyren.

Vad månde bliva?

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden