Avel
9 oktober 2016 14:40

Mama Mia – vilken seger!

Till tonerna av ABBA-klassikern galopperade skimmelstoet Mamma Mia med glada ryttaren Jüri Sokolovski i täten på ärevarvet efter 6-årsfinalen, till delägaren Royne Zettermans och uppfödare Hans Dellings stora förtjusning.

Mama Mia – vilken seger!
Mama Mia, med Jüri Sokolovski vid tyglarna, vann Breeders i hoppning för 6-åriga hästar. Roland thunholm

– Nu har vi nått målet, att komma med henne och två av våra andra hästar till unghästklasserna i Scandinavium, sa Royne Zetterman.

Mamma Mia (e Click and Cash-Irco Mena) är uppfödd av Hans Delling.
– Det är så roligt, det här var min första Breeders-seger, sa Hans Delling som numera lagt av med hästuppfödning och som tävlade mormodern Yrhätta i svår klass.

Royne Zetterman och Mats Håkansson (Incitamentet AB) äger Mamma Mia, och det är något av en slump. Fredrik och Lina Linell köpte samtliga Hans Dellings unghästar när denne beslöt att gå i pension.

Ambitionen var att sälja Mamma Mia på Swedish Select Sales, elitauktionen på Flyinge, men Mamma Mia drabbades av virus och kunde inte göra sig själv rättvisa. Det beslöts att hon skulle strykas.
– Då bestämde jag mig för att köpa stoet och Mats Håkansson (Incitamentet AB) som jag har samarbete med, var med på noterna. Mats gillar att köpa 3-åringar, berättade Royne.

I stället för att gå under klubban satte Royne Mamma Mia i utbildning hos sin stalljockey Jüri Sokolovski.
– Vi har honom att tacka för att hon är så väl förberedd, sa Royne.

Mamma Mia var fyra i Scandinavian Open i Falsterbo och tvåa i Champions of the Youngsters.
– Där i Skövde beslöt vi att ta det lite lugnt, men nu blev det full fart, sa Royne.

Ryttare Jüri Sokolvski var smått omtumlad efter segern.
– Det här var min första i Breeders, sa han.
– Mamma Mia är en fantastisk häst att rida, helt magisk. Hennes inställning är underbar, hon vill alltid göra rätt. Hon är dessutom snabb och försiktig.

Uppfödare Hans Delling höll igen på känslorna men det lyste igenom att han var stolt. Mormor till Mamma Mia är hans tidigare svårklasshäst, Yrhätta (e Jovial).
– Detta är Yrhättas dotter Mycke Meras tredje avkomma, och den första som blivit riktigt bra, berättade Hans, som valde Click and Cash som fadershingst på sitt Irco Mena-sto.

Liksom alla andra hästar i det zettermanska stallet är Mamma Mia till salu.
-Det skulle vara väldigt roligt om hon så småningom kom till en bra svensk ryttare, sa Royne.

Som om inte segern var nog för Royne Zetterman, så fick han se sonen Alexander komma in på andra plats med Quintendra (e Nintender-Cortez, uppf Ninni Svensson, äg Lise-Lotte Erlandsson).
– Jag är postitivt överraskad. Jag trodde inte hon var så här bra, sa en belåten Alexander.

För den hästen blir det dock inget Scandinaviumtävlande eftersom den inte var Breedersansluten. Den tredje att vara felfri i omhoppningen var Cazz (e Careme-Dutch Capitol, uppf Lars Berglund, äg Stall Rambron), också det ett sto. Amanda Ericsson red. Cazz är fölsto och hinner bli för gammal för att få vara med i Scandinavium.

Ett nedslag drabbade både Jens Fredricson, fyra med Karmel van de Watering och Douglas Lindelöw, femma med Dior.

Royne själv tog en niondeplats med Love Me Tender, Elvis kallad, (e Nintender-Elmshorn, uppf Sussie Blomqvist, äg Royne Zetterman AB). Royne var överlägset snabbast av dem med fyra fel i bagaget.
– Det var avsikten. Vi hade räknat ut att om det gick som vi beräknat skulle jag kunna kvala Elvis till Lövsta Future Challenge i Scandinavium. Så Sofie (Farman, sambo) sa åt mig att rida fort. Jag som inte ridit på tid sedan jag sålde Echo de Laubry, skrattade Royne.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden