Ridsport åsikt
8 september 2017 07:00

Hög tid att ge körningen bättre stöd

Ridsports körskribent Eva Ŗsterlund summerar ett fantastiskt EM där fyrspannen mött en stor publik. Men utöver EM menar hon att körsporten har stått stilla i 27 år och uppmanar de som har makten att sätta lite fart att stödja sporten.

Hög tid att ge körningen bättre stöd
Eva Österlund tycker det är hög tid att körningen får bättre stöd.

Oavsett vilken siffra som är närmast sanningen så var det en fantastisk maratondag, för publik och aktiva.

Här lite siffror: 35 000 åskå­dare vid maratonkörningen i Slottsskogen (arrangörerna) 20 000 i Slottsskogen (poli­sen), 25 000 i Slottsskogen (dagstidning i Göteborg). Då har vi inte räknat med alla dem som stod och hejade fram ekipagen på vägen till hinderområdet. Plussa sedan på den storpublik som tittade på finalkörningen bland konerna på Heden. I runda slängar har vi då cirka 50 000 som på olika sätt upplevde körsporten under dessa magiska EM-­dagar i Göteborg. Nu har alla åkt hem. Vad händer nu?

För 27 år sedan vid stora svenska fyrspannsfram­ gångar på VM i Stockholm gjordes analysen att det här var väl väldigt bra för svensk körsport. Någon gång på 2000-­talet hölls ett VM för enbet i Åstorp. Återigen stora svenska framgångar där framför allt kvinnliga kuskar äntligen fick bevisat att de är minst lika bra som sina man­liga kolleger. Återigen gjordes analysen att detta var väldigt bra för svensk körsport. Jaha! Om några veckor åker tre av Sveriges bästa parkuskar till sitt VM. Och i all välmening har det startat en slags ”swishrörelse” på Facebook. Släng in lite stålar så kuskarna kan få tävla!

Nää! Har det inte hänt mer på 27 år? Har inte de som har förbundsmakten och håller i pengarna insett att det måste finnas en linje, en röd tråd för att denna sport ska kunna hävda sig internationellt igen? Detfinns det säkert, men vi som inte har tillräde till de innersta lokalerna, de hemliga sammanträdena (och det är 99 procent av kör-Sverige) vi vet inte det, vi undrar vad som händer.

Vi ser dem som har makten men vi vet aldrig vad de gör och vad det kostar att ”underhålla” dem i deras så kallade gärning. Vänligen sätt lite fart och ge den här sporten och dess utövare den hjälp de behöver. Inte bara när solen lyser över fantastiska banor i en EM-stad!

Detta är en krönika, en personligt skriven text.
Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan som publicerades första gången den 7 september 2017 i Ridsports pappersutgåva nummer 17-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden