Ponny, Ridsport åsikt
31 maj 2017 14:04

”B-ponnyerna är värda ett bättre öde”

Ridsports ponnyexpert Lisbeth Pahnke-Airosto är bekymrad över B-ponnyerna i dressyren och vill se en förändring. ”Som jag ser det är det ett problem att ingen ryttare över 13 år kan rida en B-ponny under tävlingsmässiga former” skriver Lisbeth i sin senaste krönika.

Jag känner mig ganska bekymrad över B-ponnyerna vad gäller dressyren. Det finns två aspekter på det. Den ena är att det just nu är väldigt få B-ponnyer som tävlar på nationella tävlingar. Förra helgen som gick var det nationell dressyr på fyra tävlingsplatser och det var tre anmälda på ett ställe och fyra på ett annat. En tävling hade inga B-ponnyer alls och i en ungponnyklass för 4-åringar var det inte heller några B-ponnyer.

Den andra är tanken på återväxten: Vem eller vilka ska utbilda våra minsta ponnyer?

Vi har genom åren haft många väldigt fina B-ponnyer i dressyr och vi har förstås några just nu också, till exempel Monty som rids av Tindra Holmertz, Mantorpsryttarna, och vinner i stort sett precis hela tiden. Men varför har vi inte tio eller tjugo sådana ekipage? Var är alla?

Det är ju inte så att det inte finns B-ponnyer. Titta på hoppningen. Nyligen reds en omgång av Baltic Cup i Danmark. De svenska B-ponnyerna vann laghoppningen och tog de fyra främsta individuella platserna. Likadant blev resultatet i Grand Prix. Svenskt på de fyra främsta platserna. Vi har massor av fina härliga B-ponnyer.

Jag förstår att det är lättare på ett vis att hålla på med hoppning, och många tycker också att det är roligare. Framför allt är det lättare att förstå. Antingen hoppar ponnyn glad i hågen eller så vägrar den eller river.

När det gäller dressyren är det inte så lätt för ett litet barn att veta vad som är rätt och fel. Här krävs vägledning av ett annat slag.

Som jag ser det är det ett problem att ingen ryttare över 13 år kan rida en B-ponny under tävlingsmässiga former. Det tycker jag är en brist. Små lätta tonårstjejer skulle mycket väl kunna utbilda B-ponnyer och få rida dem i en speciell avdelning.

Här låter man C- och D-ponnyer ridas och tävlas av ryttare upp till 20 år – tänk så välutbildade och fina de ponnyerna hinner bli. Men B-ponnyerna, som de minsta och yngsta ryttarna ska ha, de får inte utbildas/tävlas på samma vis. Nu har man dessutom tagit bort ett tävlingsår för B-ponnyryttarna, från 14 år förra året till 13 år som övre gräns i år.

Jag önskar mig att någon intresserade sig lite mer för just B-ponnyerna. Kanske kunde vi ha en rolig cup till exempel i form av en kombinationstävling hoppning/dressyr, där man samlade poäng i båda grenarna under året och sedan lockade med ett fint pris i slutändan. Ett sådant pris skulle kunna vara ett träningsläger över en helg med bara B-ponnyer. Jag lovar att det skulle bli ett minne för livet.

Lisbeth Pahnke-Airosto

PS: Jag tycker inte att de yngsta ryttarna behöver specialisera sig stenhårt på antingen hoppning eller dressyr, tvärtom borde de uppmuntras att pröva på båda grenarna. Det behövs ändå markarbete/dressyr för att få en lydig hopponny, och dressyrponnyerna kan få lite omväxling genom att hoppa lite.

Detta är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan. Texten publicerades första gången i Ridsports pappersutgåva nummer 10 år 2017.


My Sandgren och B-ponnyn Stenbroåsens Ante, som här tävlar mot större ponnyer i ett lerigt Falsterbo, var ständigt framgångsrika innan de gick skilda vägar förra året. Foto: Lottapictures

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden